stdClass Object ( [id] => 1149913 [title] => TriToon Beloniformes 25: stabilna, sigurna i udobna ‘morska lastavica‘ vrlo je zanimljivo plovilo za zabavu i izlete [alias] => stabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkako je prvi aluminijski ponton predstavljen krajem 50-ih, mnoge nautičare privukao je njihov jednostavan dizajn, praktičnost korištenja i mogućnost da se puno ljudi ukrca na brod kako bi se zabavili. U početku su bili dvotrupci koji su podržavali ravnu i prostranu palubu, namijenjeni za krstarenje malom brzinom po mirnoj vodi.

U 1980-ima, potaknuti potražnjom za takvim plovilima, brodograditelji počinju razvijati pontone ugradnjom brojnije i kvalitetnije opreme, poboljšanjem kvalitete i dizajna samoga plovila.

Ubrzo se pojavljuju i trimarani – na tržištu popularno nazvani TriToon. Oni su omogućili povećanje dimenzije samih pontona, ugradnju jačih motora i poboljšanje pomorstvenih karakteristika u navigaciji.

Danas se jednakopravno nude pontoni s dva ili tri trupa – ovisno o veličini i namjeni. Slovensko brodogradilište Ningbo vjeruje da koncept koji je već duže vremena prepoznat na američkom tržištu može u okvirima hrvatskog nautičkog turizma, koji se tijekom pandemije dokazao kao otporan i uspješan, naći prostora za stabilno plovilo, komotno za ugodno druženje i razgledavanje okoline tijekom navigacije.

Tako su nastali pontoni Beloniformes - morske lastavice koje su pod dirigentskom palicom Tomislava Sumića maksimalno prilagođene našem podneblju i potrebama tržišta. Prve dvije su predstavljene nautičkoj javnosti na ovogodišnjem sajmu plovila u Biogradu.

Prostrana paluba

TriToon Beloniformes 25 već na prvi pogled privlači pažnju prostranošću palube koja je veća od 20 m2 (8,30 m x 2,59 m) i odmah odaje neslućene mogućnosti organizacije kokpita i personalizacije opreme prema potrebama naručitelja. Budući da se radi o custom made plovilu, detaljnom opisu nećemo posvetiti puno pažnje već samom konceptu, a vašoj mašti ćemo prepustiti konfiguraciju izgleda plovila.

---

---

Pristup s pramca preko male pramčane platforme krajnje je jednostavan i siguran, a sama platforma olakšava i kretanje posadi prilikom rada s priveznim konopima, kao i silazak na neuređene obale. S pramčane platforme u kokpit se ulazi kroz prostrana vrata, a za komunikaciju prema kopnu postoje još jedna bočna vrata na lijevoj strani.

Osim visokom ogradom, kokpit je opasan tapeciranim i udobnim klupama, koje dodatno naglašavaju sigurnost putnika u kokpitu i skrivaju brojna korisna spremišta ispod sjedala.

---

image
Na krmenu platformu izlazi se kroz komotna vrata
HANZA MEDIA
---

​Kokpit je organizacijski podijeljen na pramčani i krmeni dio, koji su organizirani kao saloni na otvorenom sa stolićima u sredini. Između se nalazi kormilarnica s desne strane, a velika vrata za izlaz s lijeve. Kokpit se cijelom površinom može natkriti sklopivim biminijem koji putnike štiti od sunca ili kiše. Širina kokpita omogućava neometanu komunikaciju duž cijele palube, a izlaz na krmene platforme kroz prostrana vrata krajnje je jednostavan i siguran.

---

image
Pramčani i krmeni dio organizirani su kao saloni, a upravljačka konzola je u sredini
HANZA MEDIA
---

Iako krmene platforme nisu male, mislimo da ovakvo party plovilo zaslužuje privatnu plažicu, odnosno veću platformu s koje je silazak u more krajnje pojednostavljen. Naravno, s pripadajućem opremom za to.

Dva Parsuna 60

Predstavljeni TriTooni su identičnih trupova, ali motorizirani s jednim, odnosno dva motora, te su im krmeni saloni, izlaz na krmenu platformu, te same platforme prilagođene opciji motorizacije. Osobno mi se svidjela opcija s dva motora jer je sve centralizirano, a krmena platforma je nekako bolje iskorištena.

Opremljen s dva izvanbrodska motora Parsun 60 EFI, Beloniformes se u skučenim prostorima Biogradske marine, nakon što se priviknete na otpor koji stvaraju tri trupa prilikom zaokreta u mjestu, pokazao izuzetno okretnim i jednostavnim za upravljanje.

---

image
Nosači penti kvalitetno su izvedeni
HANZA MEDIA
---

Jedina je zamjerka što nije bio opremljen indikatorima otklona kormila, odnosno motora, s obzirom da skiper zbog visoke ograde nema dobar pogled na motore s kormilarskoga mjesta, pa bi se s tim instrumentima znatno olakšalo pozicioniranje motora prilikom manevriranja.

U samoj navigaciji u mirnim vodama trimaran se ponašao stabilno, bez nekih posebnih posrtanja, ubrzanja su bila ravnomjerna. Jedino smo imali znatno gubljenje brzine prilikom naglih zaokreta, no to je kod višetrupaca uobičajeno.

Prema tvorničkoj specifikaciji Parsun 60 EFI pri 5500 o/min razvija svoju maksimalnu snagu od 60 KS (44,7 kw), a mi smo ga uspjeli potjerati do 6000 i za nepunu minutu dostići maksimalnu brzinu od 19 čvorova. Za krstarenje bismo preporučili rad motora u režimu između 3500 do 4000 o/min, gdje smo s pet osoba na brodu održavali brzinu oko 13 čvorova.

---

image
S dva Parsuna 60 dosegnuli smo brzinu od 19 čvorova
HANZA MEDIA
---

Jedna Yamaha 200

Drugi TriToon bio je opremljen jednom Yamahom 200, pa je upravljivost u prostorima marine bila nešto lošija u odnosu na opciju s dva motora. No, zahvaljujući boljem odzivu plovila na poriv jačeg motora, razlika je zanemariva. Pri plovidbi na moru ovako opremljen Beloniformes ponašao se kao i s dva motora.

Prema tvorničkoj specifikaciji, pri 5500 o/min Yamaha 200 razvija svoju maksimalnu snagu od 200 KS (147,1 kW). Osjetno jače motoriziran u odnosu na opciju s dva Pasuna od 60 KS, maksimalnu brzinu od 30 čvorova pri 6000 okretaja dostigli smo za 40-ak sekundi. Za brzinu krstarenja preporučili bismo rad motora u režimu od 4000 o/min, uz potrošnju od 35 lit/sat.

U valovitim uvjetima, kakvi su bili tijekom testiranja, pri preporučenom režimu rada motora za krstarenje, brzinu od 20-ak čvorova dostigli smo nakon 15-ak sekundi.

U uvjetima nadolazećeg juga, obje opcije Beloniformesa 25 imali smo prilike isprobati u zavjetrini, te na valovima visine do 0,5 metara uz vjetar od 10 do 15 čvorova.

---

image
Prilikom glisiranja kokpit i putnici ostaju suhi
HANZA MEDIA
---

Osim kraćeg hvatanja zraka pri naglim skretanjima, što smo pripisali boljki višetrupaca, zahvaljujući čvrstom aluminijskom trimaranskom trupu od visokokvalitetne legure 5083 te dobro zaštićenom kokpitu, kad je brzina prilagođena uvjetima na moru u svakom trenutku plovidba je bila ugodna, a plovilo stabilno. Pritom su cijelo vrijeme putnici dobro zaštićeni od vjetra i kapljica mora.

Plovidba niz val

Beloniformes 25 nije imao problema ni s valovima u pramac ni pri većim brzinama, jer su pramci uvijek bili vani. U plovidbi s bočnim valom, a pogotovo niz val, nije pak išlo baš sve kako bismo željeli.

Iako je trup na samome pramcu i duž trupova opremljen brizgobranima koji bi to trebali spriječiti, pramac se ne bi uzdignuo uz val, već bi povremeno dolazilo do uranjanja pojedinog plovka i odizanja krmenog dijela i hvatanje zraka propelerom, pogotovo kod opcije s dva Parsuna na krmi. Trebali smo stalno prilagođavati brzinu i kormilariti kako bi pramci izbjegli valove.

To je, pak, bilo puno jednostavnije s jednom Yamahom 200 na krmi. Da bi plovidba i u ovakvim uvjetima bila ugodnija i jednostavnija, smatramo da bi trebalo poraditi na poboljšanju trupova za vožnju niz valove pri većim brzinama, kao i na većim mogućnostima trima motora prema uvjetima na moru.

No, još jednom napominjemo da se pri plovidbi brzinom prilagođenom uvjetima na moru i ovakav Beloniformes 25 pokazao kao stabilno i ugodno plovilo.

---

image
Osjećaj stabilnosti je doista velik
HANZA MEDIA
---

Proširenje game

​Osnovna cijena testiranog TriToon Beloniformesa 25, koji je projekt zasnovan na hrvatskom znanju i slovenskom opremanju, je oko 40.000 eura (fco tvornica i bez davanja). U planu je da se Beloniformes proizvodi i nudi u širokoj paleti modela, kao katamaran (Ponton) i trimaran (TriToon) različitih dužina i širina. No, zakočena proizvodnja dijelova u daleko istočnim zemljama, uzrokovana logističkim problemima na svjetskoj razini, usporila je te razvojne planove. Barem zasad.

Za kraj možemo zaključiti da se Beloniformes 25 pokazao kao plovilo koje karakterizira stabilna navigacija pri umjerenim uvjetima na moru, kada putnicima pruža komforan i siguran smještaj u kokpitu.

Stoga treba očekivati da će morske lastavice, kao plovila za razonodu i zabavu u neposrednom morskom okruženju, naći svoje mjesto na tržištu plovila za jednokratne izlete. Tim više što omogućuju maksimalnu prilagodbu i optimalizaciju sukladno željama i potrebama kupaca.

---

OSOBNA KARTA


Dužina........................................ 7,50 m
Širina.......................................... 2,59 m
Konstrukcija................................. trimaran, al. legura 5083
Površina palube.......................... 8,30 m x 2,59 m
Maks. broj putnika....................... 12
Maksimalna nosivost.................... 1700 kg
Maksimalna snaga motora............ 225 KS
Proizvođač............................. NINGBO, Slovenija

---

---

​OKRETAJI / BRZINA (čv.) YAMAHA 200 KS / BRZINA (čv.) PARSUN 2x60 KS

700       2,70       2,30
1000       4,00       2,50
1500       5,40       3,00
2000       7,50       4,70
2500       10,80       7,10
3000       15,00       8,50
3500       16,00       12,20
4000       20,50       14,20
4500       22,60       16,40
5000       24,80       16,50
5500       27,00       17,00
6000       30,00       19,00

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- stabilnost i sigurnost u plovidbi
- prostranost kokpita
- velike mogućnosti personalizacije

MINUS
- završna obrada i detalji
- plovidba na valovima
- veličina krmene platforme

---

---

image
Praktična upravljačka konzola i skipersko sjedalo
HANZA MEDIA
---

---

image
Pramčani dio kokpita nudi putnicima punu udobnost
HANZA MEDIA
---

---

image
Osim pramčanih i krmenih, tu su i bočna vrata
HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test trimarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test trimarana 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-16 22:07:11 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-09 13:58:29 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-09 13:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062684.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062692.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062694.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062702.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062710.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062712.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062714.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062716.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062718.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062720.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062728.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062734.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062744.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/16\/20062746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U opciji s Yamahom <\/em>od 200 KS je br\u017ei, ali s dva Parsuna <\/em>je okretniji","Najve\u0107a brzina s Yamahom 200<\/em> bila je 30 \u010dvorova","Prilikom glisiranja kokpit i putnici ostaju suhi","Na krmenu platformu izlazi se kroz komotna vrata","S dva Parsuna 60<\/em> dosegnuli smo brzinu od 19 \u010dvorova","Tri trupa osiguravaju puno prostora u kokpitu","Putnici \u0107e se u Tritoon Beloniformesu <\/em>osje\u0107ati ugodno","Osje\u0107aj stabilnosti je doista velik","Ispod klupa za sjedenje su korisna spremi\u0161ta","Pram\u010dani i krmeni dio organizirani su kao saloni, a upravlja\u010dka konzola je u sredini","Nosa\u010di penti kvalitetno su izvedeni","Prakti\u010dna upravlja\u010dka konzola i skipersko sjedalo","Pram\u010dani dio kokpita nudi putnicima punu udobnost","Osim pram\u010danih i krmenih, tu su i bo\u010dna vrata"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_20062684_1920.jpg":"1920x1080","k_20062684_1280.jpg":"1280x1280","k_20062684_1024.jpg":"1024x1024","k_20062684_640.jpg":"640x640","k_20062684_480.jpg":"480x480","k_20062684_340.jpg":"340x340","k_20062684_220.jpg":"220x220","o_20062684_1280.jpg":"1280x852","o_20062684_1024.jpg":"1024x682","o_20062684_640.jpg":"640x426","o_20062684_480.jpg":"480x319","o_20062684_340.jpg":"340x226","o_20062684_220.jpg":"220x146","h_20062684_1280.jpg":"1280x854","h_20062684_1024.jpg":"1024x683","h_20062684_640.jpg":"640x427","h_20062684_480.jpg":"480x320","h_20062684_340.jpg":"340x227","h_20062684_220.jpg":"220x147","pp_20062684_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062684_1024.jpg":"805x1024","pp_20062684_640.jpg":"503x640","pp_20062684_480.jpg":"377x480","pp_20062684_340.jpg":"267x340","pp_20062684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1082","hd_20062692_1920.jpg":"1920x1080","k_20062692_1280.jpg":"1280x1280","k_20062692_1024.jpg":"1024x1024","k_20062692_640.jpg":"640x640","k_20062692_480.jpg":"480x480","k_20062692_340.jpg":"340x340","k_20062692_220.jpg":"220x220","o_20062692_1280.jpg":"1280x721","o_20062692_1024.jpg":"1024x577","o_20062692_640.jpg":"640x360","o_20062692_480.jpg":"480x270","o_20062692_340.jpg":"340x191","o_20062692_220.jpg":"220x123","h_20062692_1280.jpg":"1280x854","h_20062692_1024.jpg":"1024x683","h_20062692_640.jpg":"640x427","h_20062692_480.jpg":"480x320","h_20062692_340.jpg":"340x227","h_20062692_220.jpg":"220x147","pp_20062692_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062692_1024.jpg":"805x1024","pp_20062692_640.jpg":"503x640","pp_20062692_480.jpg":"377x480","pp_20062692_340.jpg":"267x340","pp_20062692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2599","hd_20062694_1920.jpg":"1920x1080","k_20062694_1280.jpg":"1280x1280","k_20062694_1024.jpg":"1024x1024","k_20062694_640.jpg":"640x640","k_20062694_480.jpg":"480x480","k_20062694_340.jpg":"340x340","k_20062694_220.jpg":"220x220","o_20062694_1280.jpg":"1280x1732","o_20062694_1024.jpg":"1024x1386","o_20062694_640.jpg":"640x866","o_20062694_480.jpg":"480x649","o_20062694_340.jpg":"340x460","o_20062694_220.jpg":"220x297","h_20062694_1280.jpg":"1280x854","h_20062694_1024.jpg":"1024x683","h_20062694_640.jpg":"640x427","h_20062694_480.jpg":"480x320","h_20062694_340.jpg":"340x227","h_20062694_220.jpg":"220x147","pp_20062694_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062694_1024.jpg":"805x1024","pp_20062694_640.jpg":"503x640","pp_20062694_480.jpg":"377x480","pp_20062694_340.jpg":"267x340","pp_20062694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20062702_1920.jpg":"1920x1080","k_20062702_1280.jpg":"1280x1280","k_20062702_1024.jpg":"1024x1024","k_20062702_640.jpg":"640x640","k_20062702_480.jpg":"480x480","k_20062702_340.jpg":"340x340","k_20062702_220.jpg":"220x220","o_20062702_1280.jpg":"1280x852","o_20062702_1024.jpg":"1024x682","o_20062702_640.jpg":"640x426","o_20062702_480.jpg":"480x319","o_20062702_340.jpg":"340x226","o_20062702_220.jpg":"220x146","h_20062702_1280.jpg":"1280x854","h_20062702_1024.jpg":"1024x683","h_20062702_640.jpg":"640x427","h_20062702_480.jpg":"480x320","h_20062702_340.jpg":"340x227","h_20062702_220.jpg":"220x147","pp_20062702_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062702_1024.jpg":"805x1024","pp_20062702_640.jpg":"503x640","pp_20062702_480.jpg":"377x480","pp_20062702_340.jpg":"267x340","pp_20062702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_20062710_1920.jpg":"1920x1080","k_20062710_1280.jpg":"1280x1280","k_20062710_1024.jpg":"1024x1024","k_20062710_640.jpg":"640x640","k_20062710_480.jpg":"480x480","k_20062710_340.jpg":"340x340","k_20062710_220.jpg":"220x220","o_20062710_1280.jpg":"1280x804","o_20062710_1024.jpg":"1024x643","o_20062710_640.jpg":"640x402","o_20062710_480.jpg":"480x301","o_20062710_340.jpg":"340x213","o_20062710_220.jpg":"220x138","h_20062710_1280.jpg":"1280x854","h_20062710_1024.jpg":"1024x683","h_20062710_640.jpg":"640x427","h_20062710_480.jpg":"480x320","h_20062710_340.jpg":"340x227","h_20062710_220.jpg":"220x147","pp_20062710_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062710_1024.jpg":"805x1024","pp_20062710_640.jpg":"503x640","pp_20062710_480.jpg":"377x480","pp_20062710_340.jpg":"267x340","pp_20062710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2490","hd_20062712_1920.jpg":"1920x1080","k_20062712_1280.jpg":"1280x1280","k_20062712_1024.jpg":"1024x1024","k_20062712_640.jpg":"640x640","k_20062712_480.jpg":"480x480","k_20062712_340.jpg":"340x340","k_20062712_220.jpg":"220x220","o_20062712_1280.jpg":"1280x1660","o_20062712_1024.jpg":"1024x1328","o_20062712_640.jpg":"640x830","o_20062712_480.jpg":"480x622","o_20062712_340.jpg":"340x440","o_20062712_220.jpg":"220x285","h_20062712_1280.jpg":"1280x854","h_20062712_1024.jpg":"1024x683","h_20062712_640.jpg":"640x427","h_20062712_480.jpg":"480x320","h_20062712_340.jpg":"340x227","h_20062712_220.jpg":"220x147","pp_20062712_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062712_1024.jpg":"805x1024","pp_20062712_640.jpg":"503x640","pp_20062712_480.jpg":"377x480","pp_20062712_340.jpg":"267x340","pp_20062712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20062714_1920.jpg":"1920x1080","k_20062714_1280.jpg":"1280x1280","k_20062714_1024.jpg":"1024x1024","k_20062714_640.jpg":"640x640","k_20062714_480.jpg":"480x480","k_20062714_340.jpg":"340x340","k_20062714_220.jpg":"220x220","o_20062714_1280.jpg":"1280x852","o_20062714_1024.jpg":"1024x682","o_20062714_640.jpg":"640x426","o_20062714_480.jpg":"480x319","o_20062714_340.jpg":"340x226","o_20062714_220.jpg":"220x146","h_20062714_1280.jpg":"1280x854","h_20062714_1024.jpg":"1024x683","h_20062714_640.jpg":"640x427","h_20062714_480.jpg":"480x320","h_20062714_340.jpg":"340x227","h_20062714_220.jpg":"220x147","pp_20062714_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062714_1024.jpg":"805x1024","pp_20062714_640.jpg":"503x640","pp_20062714_480.jpg":"377x480","pp_20062714_340.jpg":"267x340","pp_20062714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1107","hd_20062716_1920.jpg":"1920x1080","k_20062716_1280.jpg":"1280x1280","k_20062716_1024.jpg":"1024x1024","k_20062716_640.jpg":"640x640","k_20062716_480.jpg":"480x480","k_20062716_340.jpg":"340x340","k_20062716_220.jpg":"220x220","o_20062716_1280.jpg":"1280x738","o_20062716_1024.jpg":"1024x590","o_20062716_640.jpg":"640x369","o_20062716_480.jpg":"480x276","o_20062716_340.jpg":"340x196","o_20062716_220.jpg":"220x126","h_20062716_1280.jpg":"1280x854","h_20062716_1024.jpg":"1024x683","h_20062716_640.jpg":"640x427","h_20062716_480.jpg":"480x320","h_20062716_340.jpg":"340x227","h_20062716_220.jpg":"220x147","pp_20062716_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062716_1024.jpg":"805x1024","pp_20062716_640.jpg":"503x640","pp_20062716_480.jpg":"377x480","pp_20062716_340.jpg":"267x340","pp_20062716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1008","hd_20062718_1920.jpg":"1920x1080","k_20062718_1280.jpg":"1280x1280","k_20062718_1024.jpg":"1024x1024","k_20062718_640.jpg":"640x640","k_20062718_480.jpg":"480x480","k_20062718_340.jpg":"340x340","k_20062718_220.jpg":"220x220","o_20062718_1280.jpg":"1280x672","o_20062718_1024.jpg":"1024x537","o_20062718_640.jpg":"640x336","o_20062718_480.jpg":"480x252","o_20062718_340.jpg":"340x178","o_20062718_220.jpg":"220x115","h_20062718_1280.jpg":"1280x854","h_20062718_1024.jpg":"1024x683","h_20062718_640.jpg":"640x427","h_20062718_480.jpg":"480x320","h_20062718_340.jpg":"340x227","h_20062718_220.jpg":"220x147","pp_20062718_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062718_1024.jpg":"805x1024","pp_20062718_640.jpg":"503x640","pp_20062718_480.jpg":"377x480","pp_20062718_340.jpg":"267x340","pp_20062718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_20062720_1920.jpg":"1920x1080","k_20062720_1280.jpg":"1280x1280","k_20062720_1024.jpg":"1024x1024","k_20062720_640.jpg":"640x640","k_20062720_480.jpg":"480x480","k_20062720_340.jpg":"340x340","k_20062720_220.jpg":"220x220","o_20062720_1280.jpg":"1280x844","o_20062720_1024.jpg":"1024x675","o_20062720_640.jpg":"640x422","o_20062720_480.jpg":"480x316","o_20062720_340.jpg":"340x224","o_20062720_220.jpg":"220x145","h_20062720_1280.jpg":"1280x854","h_20062720_1024.jpg":"1024x683","h_20062720_640.jpg":"640x427","h_20062720_480.jpg":"480x320","h_20062720_340.jpg":"340x227","h_20062720_220.jpg":"220x147","pp_20062720_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062720_1024.jpg":"805x1024","pp_20062720_640.jpg":"503x640","pp_20062720_480.jpg":"377x480","pp_20062720_340.jpg":"267x340","pp_20062720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1053","hd_20062728_1920.jpg":"1920x1080","k_20062728_1280.jpg":"1280x1280","k_20062728_1024.jpg":"1024x1024","k_20062728_640.jpg":"640x640","k_20062728_480.jpg":"480x480","k_20062728_340.jpg":"340x340","k_20062728_220.jpg":"220x220","o_20062728_1280.jpg":"1280x702","o_20062728_1024.jpg":"1024x561","o_20062728_640.jpg":"640x351","o_20062728_480.jpg":"480x263","o_20062728_340.jpg":"340x186","o_20062728_220.jpg":"220x120","h_20062728_1280.jpg":"1280x854","h_20062728_1024.jpg":"1024x683","h_20062728_640.jpg":"640x427","h_20062728_480.jpg":"480x320","h_20062728_340.jpg":"340x227","h_20062728_220.jpg":"220x147","pp_20062728_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062728_1024.jpg":"805x1024","pp_20062728_640.jpg":"503x640","pp_20062728_480.jpg":"377x480","pp_20062728_340.jpg":"267x340","pp_20062728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20062734_1920.jpg":"1920x1080","k_20062734_1280.jpg":"1280x1280","k_20062734_1024.jpg":"1024x1024","k_20062734_640.jpg":"640x640","k_20062734_480.jpg":"480x480","k_20062734_340.jpg":"340x340","k_20062734_220.jpg":"220x220","o_20062734_1280.jpg":"1280x852","o_20062734_1024.jpg":"1024x682","o_20062734_640.jpg":"640x426","o_20062734_480.jpg":"480x319","o_20062734_340.jpg":"340x226","o_20062734_220.jpg":"220x146","h_20062734_1280.jpg":"1280x854","h_20062734_1024.jpg":"1024x683","h_20062734_640.jpg":"640x427","h_20062734_480.jpg":"480x320","h_20062734_340.jpg":"340x227","h_20062734_220.jpg":"220x147","pp_20062734_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062734_1024.jpg":"805x1024","pp_20062734_640.jpg":"503x640","pp_20062734_480.jpg":"377x480","pp_20062734_340.jpg":"267x340","pp_20062734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x975","hd_20062744_1920.jpg":"1920x1080","k_20062744_1280.jpg":"1280x1280","k_20062744_1024.jpg":"1024x1024","k_20062744_640.jpg":"640x640","k_20062744_480.jpg":"480x480","k_20062744_340.jpg":"340x340","k_20062744_220.jpg":"220x220","o_20062744_1280.jpg":"1280x650","o_20062744_1024.jpg":"1024x520","o_20062744_640.jpg":"640x325","o_20062744_480.jpg":"480x243","o_20062744_340.jpg":"340x172","o_20062744_220.jpg":"220x111","h_20062744_1280.jpg":"1280x854","h_20062744_1024.jpg":"1024x683","h_20062744_640.jpg":"640x427","h_20062744_480.jpg":"480x320","h_20062744_340.jpg":"340x227","h_20062744_220.jpg":"220x147","pp_20062744_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062744_1024.jpg":"805x1024","pp_20062744_640.jpg":"503x640","pp_20062744_480.jpg":"377x480","pp_20062744_340.jpg":"267x340","pp_20062744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1271","hd_20062746_1920.jpg":"1920x1080","k_20062746_1280.jpg":"1280x1280","k_20062746_1024.jpg":"1024x1024","k_20062746_640.jpg":"640x640","k_20062746_480.jpg":"480x480","k_20062746_340.jpg":"340x340","k_20062746_220.jpg":"220x220","o_20062746_1280.jpg":"1280x847","o_20062746_1024.jpg":"1024x677","o_20062746_640.jpg":"640x423","o_20062746_480.jpg":"480x317","o_20062746_340.jpg":"340x225","o_20062746_220.jpg":"220x145","h_20062746_1280.jpg":"1280x854","h_20062746_1024.jpg":"1024x683","h_20062746_640.jpg":"640x427","h_20062746_480.jpg":"480x320","h_20062746_340.jpg":"340x227","h_20062746_220.jpg":"220x147","pp_20062746_1280.jpg":"1006x1280","pp_20062746_1024.jpg":"805x1024","pp_20062746_640.jpg":"503x640","pp_20062746_480.jpg":"377x480","pp_20062746_340.jpg":"267x340","pp_20062746_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7753670 Threads: 1 Questions: 1632278191 Slow queries: 4850527 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111301336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/stabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete-1149913 [printLink] => /om/nautika/stabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete-1149913?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659312 [name] => TriToon Beloniformes 25 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:53:55 [main_article_id] => 0 [alias] => tritoon-beloniformes-25 [link] => /tag/tritoon-beloniformes-25 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659313 [name] => test TriToon Beloniformes 25 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:53:55 [main_article_id] => 0 [alias] => test-tritoon-beloniformes-25 [link] => /tag/test-tritoon-beloniformes-25 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659314 [name] => test trimarana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:53:55 [main_article_id] => 0 [alias] => test-trimarana [link] => /tag/test-trimarana ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659315 [name] => trimarani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:53:55 [main_article_id] => 0 [alias] => trimarani [link] => /tag/trimarani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test trimarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => TriToon Beloniformes 25: stabilna, sigurna i udobna ‘morska lastavica‘ vrlo je zanimljivo plovilo za zabavu i izlete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062684.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] => U opciji s Yamahom od 200 KS je brži, ali s dva Parsuna je okretniji [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062684.jpg [title] => U opciji s Yamahom od 200 KS je brži, ali s dva Parsuna je okretniji HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062692.jpg [title] => Najveća brzina s Yamahom 200 bila je 30 čvorova HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062694.jpg [title] => Prilikom glisiranja kokpit i putnici ostaju suhi HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062702.jpg [title] => Na krmenu platformu izlazi se kroz komotna vrata HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062710.jpg [title] => S dva Parsuna 60 dosegnuli smo brzinu od 19 čvorova HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062712.jpg [title] => Tri trupa osiguravaju puno prostora u kokpitu HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062714.jpg [title] => Putnici će se u Tritoon Beloniformesu osjećati ugodno HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062716.jpg [title] => Osjećaj stabilnosti je doista velik HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062718.jpg [title] => Ispod klupa za sjedenje su korisna spremišta HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062720.jpg [title] => Pramčani i krmeni dio organizirani su kao saloni, a upravljačka konzola je u sredini HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062728.jpg [title] => Nosači penti kvalitetno su izvedeni HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062734.jpg [title] => Praktična upravljačka konzola i skipersko sjedalo HANZA MEDIA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062744.jpg [title] => Pramčani dio kokpita nudi putnicima punu udobnost HANZA MEDIA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/16/20062746.jpg [title] => Osim pramčanih i krmenih, tu su i bočna vrata HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkako je prvi aluminijski ponton predstavljen krajem 50-ih, mnoge nautičare privukao je njihov jednostavan dizajn, praktičnost korištenja i mogućnost da se puno ljudi ukrca na brod kako bi se zabavili. U početku su bili dvotrupci koji su podržavali ravnu i prostranu palubu, namijenjeni za krstarenje malom brzinom po mirnoj vodi.

U 1980-ima, potaknuti potražnjom za takvim plovilima, brodograditelji počinju razvijati pontone ugradnjom brojnije i kvalitetnije opreme, poboljšanjem kvalitete i dizajna samoga plovila.

Ubrzo se pojavljuju i trimarani – na tržištu popularno nazvani TriToon. Oni su omogućili povećanje dimenzije samih pontona, ugradnju jačih motora i poboljšanje pomorstvenih karakteristika u navigaciji.

Danas se jednakopravno nude pontoni s dva ili tri trupa – ovisno o veličini i namjeni. Slovensko brodogradilište Ningbo vjeruje da koncept koji je već duže vremena prepoznat na američkom tržištu može u okvirima hrvatskog nautičkog turizma, koji se tijekom pandemije dokazao kao otporan i uspješan, naći prostora za stabilno plovilo, komotno za ugodno druženje i razgledavanje okoline tijekom navigacije.

Tako su nastali pontoni Beloniformes - morske lastavice koje su pod dirigentskom palicom Tomislava Sumića maksimalno prilagođene našem podneblju i potrebama tržišta. Prve dvije su predstavljene nautičkoj javnosti na ovogodišnjem sajmu plovila u Biogradu.

Prostrana paluba

TriToon Beloniformes 25 već na prvi pogled privlači pažnju prostranošću palube koja je veća od 20 m2 (8,30 m x 2,59 m) i odmah odaje neslućene mogućnosti organizacije kokpita i personalizacije opreme prema potrebama naručitelja. Budući da se radi o custom made plovilu, detaljnom opisu nećemo posvetiti puno pažnje već samom konceptu, a vašoj mašti ćemo prepustiti konfiguraciju izgleda plovila.

---

---

Pristup s pramca preko male pramčane platforme krajnje je jednostavan i siguran, a sama platforma olakšava i kretanje posadi prilikom rada s priveznim konopima, kao i silazak na neuređene obale. S pramčane platforme u kokpit se ulazi kroz prostrana vrata, a za komunikaciju prema kopnu postoje još jedna bočna vrata na lijevoj strani.

Osim visokom ogradom, kokpit je opasan tapeciranim i udobnim klupama, koje dodatno naglašavaju sigurnost putnika u kokpitu i skrivaju brojna korisna spremišta ispod sjedala.

---

image
Na krmenu platformu izlazi se kroz komotna vrata
HANZA MEDIA
---

​Kokpit je organizacijski podijeljen na pramčani i krmeni dio, koji su organizirani kao saloni na otvorenom sa stolićima u sredini. Između se nalazi kormilarnica s desne strane, a velika vrata za izlaz s lijeve. Kokpit se cijelom površinom može natkriti sklopivim biminijem koji putnike štiti od sunca ili kiše. Širina kokpita omogućava neometanu komunikaciju duž cijele palube, a izlaz na krmene platforme kroz prostrana vrata krajnje je jednostavan i siguran.

---

image
Pramčani i krmeni dio organizirani su kao saloni, a upravljačka konzola je u sredini
HANZA MEDIA
---

Iako krmene platforme nisu male, mislimo da ovakvo party plovilo zaslužuje privatnu plažicu, odnosno veću platformu s koje je silazak u more krajnje pojednostavljen. Naravno, s pripadajućem opremom za to.

Dva Parsuna 60

Predstavljeni TriTooni su identičnih trupova, ali motorizirani s jednim, odnosno dva motora, te su im krmeni saloni, izlaz na krmenu platformu, te same platforme prilagođene opciji motorizacije. Osobno mi se svidjela opcija s dva motora jer je sve centralizirano, a krmena platforma je nekako bolje iskorištena.

Opremljen s dva izvanbrodska motora Parsun 60 EFI, Beloniformes se u skučenim prostorima Biogradske marine, nakon što se priviknete na otpor koji stvaraju tri trupa prilikom zaokreta u mjestu, pokazao izuzetno okretnim i jednostavnim za upravljanje.

---

image
Nosači penti kvalitetno su izvedeni
HANZA MEDIA
---

Jedina je zamjerka što nije bio opremljen indikatorima otklona kormila, odnosno motora, s obzirom da skiper zbog visoke ograde nema dobar pogled na motore s kormilarskoga mjesta, pa bi se s tim instrumentima znatno olakšalo pozicioniranje motora prilikom manevriranja.

U samoj navigaciji u mirnim vodama trimaran se ponašao stabilno, bez nekih posebnih posrtanja, ubrzanja su bila ravnomjerna. Jedino smo imali znatno gubljenje brzine prilikom naglih zaokreta, no to je kod višetrupaca uobičajeno.

Prema tvorničkoj specifikaciji Parsun 60 EFI pri 5500 o/min razvija svoju maksimalnu snagu od 60 KS (44,7 kw), a mi smo ga uspjeli potjerati do 6000 i za nepunu minutu dostići maksimalnu brzinu od 19 čvorova. Za krstarenje bismo preporučili rad motora u režimu između 3500 do 4000 o/min, gdje smo s pet osoba na brodu održavali brzinu oko 13 čvorova.

---

image
S dva Parsuna 60 dosegnuli smo brzinu od 19 čvorova
HANZA MEDIA
---

Jedna Yamaha 200

Drugi TriToon bio je opremljen jednom Yamahom 200, pa je upravljivost u prostorima marine bila nešto lošija u odnosu na opciju s dva motora. No, zahvaljujući boljem odzivu plovila na poriv jačeg motora, razlika je zanemariva. Pri plovidbi na moru ovako opremljen Beloniformes ponašao se kao i s dva motora.

Prema tvorničkoj specifikaciji, pri 5500 o/min Yamaha 200 razvija svoju maksimalnu snagu od 200 KS (147,1 kW). Osjetno jače motoriziran u odnosu na opciju s dva Pasuna od 60 KS, maksimalnu brzinu od 30 čvorova pri 6000 okretaja dostigli smo za 40-ak sekundi. Za brzinu krstarenja preporučili bismo rad motora u režimu od 4000 o/min, uz potrošnju od 35 lit/sat.

U valovitim uvjetima, kakvi su bili tijekom testiranja, pri preporučenom režimu rada motora za krstarenje, brzinu od 20-ak čvorova dostigli smo nakon 15-ak sekundi.

U uvjetima nadolazećeg juga, obje opcije Beloniformesa 25 imali smo prilike isprobati u zavjetrini, te na valovima visine do 0,5 metara uz vjetar od 10 do 15 čvorova.

---

image
Prilikom glisiranja kokpit i putnici ostaju suhi
HANZA MEDIA
---

Osim kraćeg hvatanja zraka pri naglim skretanjima, što smo pripisali boljki višetrupaca, zahvaljujući čvrstom aluminijskom trimaranskom trupu od visokokvalitetne legure 5083 te dobro zaštićenom kokpitu, kad je brzina prilagođena uvjetima na moru u svakom trenutku plovidba je bila ugodna, a plovilo stabilno. Pritom su cijelo vrijeme putnici dobro zaštićeni od vjetra i kapljica mora.

Plovidba niz val

Beloniformes 25 nije imao problema ni s valovima u pramac ni pri većim brzinama, jer su pramci uvijek bili vani. U plovidbi s bočnim valom, a pogotovo niz val, nije pak išlo baš sve kako bismo željeli.

Iako je trup na samome pramcu i duž trupova opremljen brizgobranima koji bi to trebali spriječiti, pramac se ne bi uzdignuo uz val, već bi povremeno dolazilo do uranjanja pojedinog plovka i odizanja krmenog dijela i hvatanje zraka propelerom, pogotovo kod opcije s dva Parsuna na krmi. Trebali smo stalno prilagođavati brzinu i kormilariti kako bi pramci izbjegli valove.

To je, pak, bilo puno jednostavnije s jednom Yamahom 200 na krmi. Da bi plovidba i u ovakvim uvjetima bila ugodnija i jednostavnija, smatramo da bi trebalo poraditi na poboljšanju trupova za vožnju niz valove pri većim brzinama, kao i na većim mogućnostima trima motora prema uvjetima na moru.

No, još jednom napominjemo da se pri plovidbi brzinom prilagođenom uvjetima na moru i ovakav Beloniformes 25 pokazao kao stabilno i ugodno plovilo.

---

image
Osjećaj stabilnosti je doista velik
HANZA MEDIA
---

Proširenje game

​Osnovna cijena testiranog TriToon Beloniformesa 25, koji je projekt zasnovan na hrvatskom znanju i slovenskom opremanju, je oko 40.000 eura (fco tvornica i bez davanja). U planu je da se Beloniformes proizvodi i nudi u širokoj paleti modela, kao katamaran (Ponton) i trimaran (TriToon) različitih dužina i širina. No, zakočena proizvodnja dijelova u daleko istočnim zemljama, uzrokovana logističkim problemima na svjetskoj razini, usporila je te razvojne planove. Barem zasad.

Za kraj možemo zaključiti da se Beloniformes 25 pokazao kao plovilo koje karakterizira stabilna navigacija pri umjerenim uvjetima na moru, kada putnicima pruža komforan i siguran smještaj u kokpitu.

Stoga treba očekivati da će morske lastavice, kao plovila za razonodu i zabavu u neposrednom morskom okruženju, naći svoje mjesto na tržištu plovila za jednokratne izlete. Tim više što omogućuju maksimalnu prilagodbu i optimalizaciju sukladno željama i potrebama kupaca.

---

OSOBNA KARTA


Dužina........................................ 7,50 m
Širina.......................................... 2,59 m
Konstrukcija................................. trimaran, al. legura 5083
Površina palube.......................... 8,30 m x 2,59 m
Maks. broj putnika....................... 12
Maksimalna nosivost.................... 1700 kg
Maksimalna snaga motora............ 225 KS
Proizvođač............................. NINGBO, Slovenija

---

---

​OKRETAJI / BRZINA (čv.) YAMAHA 200 KS / BRZINA (čv.) PARSUN 2x60 KS

700       2,70       2,30
1000       4,00       2,50
1500       5,40       3,00
2000       7,50       4,70
2500       10,80       7,10
3000       15,00       8,50
3500       16,00       12,20
4000       20,50       14,20
4500       22,60       16,40
5000       24,80       16,50
5500       27,00       17,00
6000       30,00       19,00

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- stabilnost i sigurnost u plovidbi
- prostranost kokpita
- velike mogućnosti personalizacije

MINUS
- završna obrada i detalji
- plovidba na valovima
- veličina krmene platforme

---

---

image
Praktična upravljačka konzola i skipersko sjedalo
HANZA MEDIA
---

---

image
Pramčani dio kokpita nudi putnicima punu udobnost
HANZA MEDIA
---

---

image
Osim pramčanih i krmenih, tu su i bočna vrata
HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA
HANZA MEDIA
U opciji s Yamahom od 200 KS je brži, ali s dva Parsuna je okretniji
HANZA MEDIA
Najveća brzina s Yamahom 200 bila je 30 čvorova
HANZA MEDIA
Prilikom glisiranja kokpit i putnici ostaju suhi
HANZA MEDIA
Na krmenu platformu izlazi se kroz komotna vrata
HANZA MEDIA
S dva Parsuna 60 dosegnuli smo brzinu od 19 čvorova
HANZA MEDIA
Tri trupa osiguravaju puno prostora u kokpitu
HANZA MEDIA
Putnici će se u Tritoon Beloniformesu osjećati ugodno
HANZA MEDIA
Osjećaj stabilnosti je doista velik
HANZA MEDIA
Ispod klupa za sjedenje su korisna spremišta
HANZA MEDIA
Pramčani i krmeni dio organizirani su kao saloni, a upravljačka konzola je u sredini
HANZA MEDIA
Nosači penti kvalitetno su izvedeni
HANZA MEDIA
Praktična upravljačka konzola i skipersko sjedalo
HANZA MEDIA
Pramčani dio kokpita nudi putnicima punu udobnost
HANZA MEDIA
Osim pramčanih i krmenih, tu su i bočna vrata
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/stabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete-1149913 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12f03f3cc4366baa4add3f990b4a2d54297c92d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=TriToon+Beloniformes+25%3A+stabilna%2C+sigurna+i+udobna+%E2%80%98morska+lastavica%E2%80%98+vrlo+je+zanimljivo+plovilo+za+zabavu+i+izlete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete-1149913 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstabilna-i-udobna-morska-lastavica-zanimljivo-je-plovilo-za-zabavu-i-izlete-1149913 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test trimarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test trimaranaTriToon Beloniformes 25: stabilna, sigurna i udobna ‘morska lastavica‘ vrlo je zanimljivo plovilo za zabavu i izlete

Piše Sergije Dvornik
9. prosinca 2021. - 14:52

Otkako je prvi aluminijski ponton predstavljen krajem 50-ih, mnoge nautičare privukao je njihov jednostavan dizajn, praktičnost korištenja i mogućnost da se puno ljudi ukrca na brod kako bi se zabavili. U početku su bili dvotrupci koji su podržavali ravnu i prostranu palubu, namijenjeni za krstarenje malom brzinom po mirnoj vodi.

U 1980-ima, potaknuti potražnjom za takvim plovilima, brodograditelji počinju razvijati pontone ugradnjom brojnije i kvalitetnije opreme, poboljšanjem kvalitete i dizajna samoga plovila.

Ubrzo se pojavljuju i trimarani – na tržištu popularno nazvani TriToon. Oni su omogućili povećanje dimenzije samih pontona, ugradnju jačih motora i poboljšanje pomorstvenih karakteristika u navigaciji.

Danas se jednakopravno nude pontoni s dva ili tri trupa – ovis...

15. svibanj 2024 03:38