stdClass Object ( [id] => 1349465 [title] => Posadi ugađa, valove rastura: testirali smo Karnic S37X, najveći model ovog ciparskog brenda [alias] => posadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Ciparski brodograditelj Karnic Powerboats iz Limasolla u svojoj ponudi ima 18 različitih modela, od kojih smo do sada nekoliko i testirali. Zajednička karakteristika im je bila da su to vrlo kvalitetno izrađena plovila, dobro osmišljena, sigurna, udobna i dobrih manevarskih sposobnosti. Sada nam je za test ponuđen njihov novi i najveći model Karnic S37x, a već nakon kratkog pregleda dalo se vidjeti kako je ovo plovilo osmislio netko iskusan, netko tko koristi i razumije brod.

Jasno je to već prilikom ukrcaja preko krmenih platformi. Plovilo pokreću dva velika snažna izvanbrodska motora, Suzuki 350, a platforme su naglašeno razvučene iza glava motora. Osim što ih štite od rizika udaranja o rivu te olakšavaju ukrcaj putnika, ovako velike svakako su i funkcionalnije prilikom kupanja, ulaženja u more i izlaženja na plovilo dok je ono slobodno usidreno u nekoj uvali.

Pomično sjedalo

U nominalnoj poziciji platforme nisu spojene, ali veliko krmeno sjedalo s naslonom može se ugrađenim šinama pomaknuti tridesetak centimetara naprijed. Uz to što se time mogu povezati i ovaj prostor učiniti još komotnijim, ovdje se otvara još jedna mogućnost. Naime, na širokoj površini zaglavlja naslona nalaze se dvije portele. Jedna otvara ugrađeni gril, a druga vanjski sudoper. Sada je prostor između krmenog sjedala i motora dovoljno komotan za onoga tko će se uhvatiti pečenja na gradelama.

---

image

Kad se društvo zaželi gradelade, samo dignu poklopac

Božidar Vukičević/Cropix
---

Vrlo praktično, jer cijelo društvo sjedi tu nasuprot njemu u kokpitu. Osim širokog krmenog sjedala, dovoljnog za tri odrasle osobe, u stijenke oba boka uglavljeno je sklopivo duplo sjedalo. Naravno, podešena su tako da se oko stola može i proći. Međutim, ni to nije sve. Klizna stijenka ulaza u kabinu sastavljena je iz tri dijela, a kada se svi pomaknu udesno i naslon krmenog sjedala u salonu gurne naprijed, otvaraju se još tri sjedala orijentirana prema kokpitu. Dakle, u kokpitu Karnika S37x može sjediti i blagovati ukupno 10 osoba, i to dosta komotno i u direktnoj komunikaciji s onim tko se zabavlja s gradelama.

U ovoj kombinaciji krov kabine natkriva cijeli kokpit, a kada se krmena sjedala pomaknu nazad iz krova se može izvući nastavak, ne od tende nego od tvrde plastike, koji doseže do krmenog sjedala. Ni kokpitski stol nije uobičajen, već su mu nosači sklopive ploče pomaknuti više u jednu stranu, a ovisno o položaju krmenog sjedala ploča stola se samo podigne i okrene. Naravno, prostori pod sjedalom i ispod kokpita iskorišteni su za gavune velikih volumena.

---

image

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ali krmeno sjedalo ima još jednu funkciju. Premještanjem donjeg jastuka na onu široku površinu zaglavlja i podizanjem naslona u istu razinu, sada se na krmi dobije podignuti ležaj za sunčanje. Međutim, zadivljuje činjenica kako su sva ova rješenja izvedena vrlo jednostavno, bez ikakvih većih preinaka.

Funkcionalni interijer

Jednostavan i funkcionalan je i interijer. Salon je u istoj razini kao i kokpit, lijevo stol okružen komotnom sjedećom garniturom, naravno, sklopiv i u pomoćni ležaj, desno velika radna površina pod kojom je kompletna kuhinja i u prednjem desnom dijelu prostor kormilara. Visoke staklene stijenke daju odličnu osvijetljenost, a uz to se središnji dio bočnih može i dopola otvoriti pa uz lakše provjetravanje omogućuju i komunikaciju s nekim na pramcu. U ovu svrhu može poslužiti i pomični krov kabine koji se otvara pritiskom na dugme.

---

image

Sve je funkcionalno, sklopivo i višenamjensko

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prolaz kroz salon prema potpalublju ni sa čim nije ometan. Dolje se skalama spušta u relativno malen prostor, zatvoren s četirima vratima. Prednja vrata otvaraju veliku pramčanu kabinu s duplim ležajem. Dvije ladice ispod ležaja i u desnom kutu ormar pristojne su veličine. Stijenke su kombinirane mekim tapeciranim oblogama i kontraštampom, a dovoljnu količinu dnevnog svjetla daju dva velika svjetlosna otvora na bokovima. Radi bolje prozračnosti unutar stakala ugrađeni su sa svake strane po jedan fineštrin, a na svodu je i velika portela kojom se može izaći na pramac.

Lijeva vrata vode u dovoljno komotnu toaletnu kabinu, a desna u krmenu kabinu s duplim ležajem. Iako podvučen pod kokpit, prostor iznad ležaja dovoljno je visok. Dnevno osvjetljenje riješeno je kao i u pramčanoj kabini, a i ormar je približno iste veličine. Ono što je bitno, i u ovoj kabini osigurana je stajaća visina.

---

image

Moćni motori i trup s lakoćom tuku more

Božidar Vukičević/Cropix
---

S lijeve strane središnjeg prostora još su jedna vrata koja vode u drugu krmenu kabinu, gotovo jednaku onoj desnoj. Međutim, vrlo interesantno su riješene skale za silazak u potpalublje. Izvedene su od tri jednostavna velika gazišta, ali dizajnirane tako da lijevom koso rezanom stranom imaju oblik trapeza i tako otvaraju nesmetan prolaz prema lijevoj krmenoj kabini. Diskretno, a efektno.

Visoki bokovi

Bilo bi dobro da su tako dobro osmišljene i skale za izlaz iz kokpita prema bočnim palubama, ali nisu. Bokovi plovila dosta su visoki pa je i kokpit dubok, gotovo jedan metar. Dvije skale u prednjim kutovima penju vas uz kabinu, međutim, za malo korpulentnije osobe i nisu previše praktične. Nakrivljeni nosač krova kabine njima je malo nizak i za nesmetan prolaz desnom stranom potrebno je prvo zakoračiti lijevom nogom, a na lijevim skalama desnom. U suprotnom su ugrađeni čvrsti rukohvat i palubna ograda malo nezgodni za dohvatiti.

---

OSOBNA KARTA

OSOBNA KARTA

Dužina      11,46 m

Dužina trupa      9,98 m

Širina      3,60 m

Gaz      61 cm

Dubina kokpita      97 cm

Težina      6800 kg

Spremnik goriva      2 x 400 l

Spremnik vode      90 l

Broj ležajeva      6 + 1

Motori Suzuki 2x350 KS

Motor max.      900 KS

Kategorija      B (10)/C (13)

Proizvođač      Karnic Powerboats, Cipar

Distributer      Bravo, Makarska

Osnovna cijena 220.000 eura

Cijena testnog 325.500 eura + PDV

---

Visoki bokovi dozvoljavaju malo spuštenu palubu, odnosno nešto višu mrtvu bandu, otvorenu tek u predjelu bočnih kaštanjoli za špring. Robusna inoks ograda ovdje seže i preko koljena. Ograda je na pramcu otvorena što otvara mogućnost jednostavnije ugradnje šperuna za iskrcaj preko pramca. Nosač sidra uglavljen je u otvoru ispod nivoa palube, a sidreni vinč na polici unutar velikog lančanika. Ovdje naprijed treba još spomenuti i dupli ležaj za sunčanje na krovu kabine. Sklopiva zaglavlja ovih ležajeva vidjeli smo i na nekim ranijim modelima ovog brodograditelja.

---

image

U zaokretima pjenu i val odbaci dalje od kokpita

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ravno vjetrobransko staklo izvedeno je u komadu bez ikakvog potpornja i pregled s kormilareva sjedala je odličan. Sjedište je preklopno, jednako udobno za sjedenje ili kao naslon dok se plovilom upravlja na nogama, u oba slučaja i dosta komotno. Koncepcija komandne ploče je odlična i svi instrumenti su vrlo pregledni. Ovdje su postavljeni i svi prekidači koji se koriste u plovidbi, a glavna razvodna ploča je uvučena pod bok, desno od kormilareva sjedala. Generalno, sve linije na plovilu su jednostavne i dobro ukomponirane.

---

---

Manevriranje između tijesno privezanih plovila s dva izvanbrodska motora i k tome još ugrađenim bowthrusterom i nije neki problem, izlaskom s veza okrenuli smo se u mjestu. Na minimumu od 600 okretaja klizi površinom brzinom od 3 čvora, a kontinuiranim dodavanjem gasa brzina mu raste proporcionalno sve do 3000 okretaja kada postiže 12 čvorova. Daljnjim podizanjem gasa i dalje raste proporcionalno, a većim korakom i s 4000 okretaja doseže 22 čvora. Na testu smo s maksimalnih 5500 okretaja dobili 34 čvora.

Probijač valova

Ubrzanje mu je također dosta ujednačeno. Krstareća 24 čvora postigne već za deset sekundi, a maksimalnu brzinu za dvadeset četiri. Naglim oduzimanjem gasa krmeni val ga dostigne vrlo brzo, ali je toliko nizak da samo nakvasi platforme. Na moru je puhalo jugo snage 4-4,5 bofora, a u kanalu kojem smo plovili val je bio relativno kratak. Ploveći ravno na val pramac ga samo probije i kapljice rasprši u stranu, bez ikakvih posrtanja i poskakivanja.

U plovidbi s ovakvim valom po boku i brzinom od 20-ak čvorova nema nikakva valjanja. Samo se podiže i spušta za valom. Snažnim startanjem u punom okretu inicijalno se malo nagne na bok, prihvati zadani manevar, a zatim ispravi i okret nastavi u istom luku, sve u promjeru od 15-ak metara. Jednako se ponaša i kod oštrog okreta pri brzini od 20 čvorova, samo je tada promjer opisane kružnice tek dvostruko veći. Važno je spomenuti kako u ovim oštrim manevrima onako isturene krmene platforme nikada ne zapinju.

Sve karakteristike uočene na testiranim manjim modelima pokazale su se i na ovom, a koliko je proizvođač siguran u svoj proizvod možda najbolje ilustrira podatak da daje garanciju od 10 godina.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- jednostavna i funkcionalna koncepcija

- duboki kokpit

- siguran i udoban

- manevarske sposobnosti

MINUS

- izlaz na bočnu palubu

---

---

image

Dva Suzukija zajedno isporučuju 700 konja

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Veliki gavun guta dosta opreme

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vlasnička kabina nudi puni komfor

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I krmena kabina je dovoljno prostrana

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Toaletni prostor ima WC, umivaonik i tuš

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Iz salona se komotnim stepenicima silazi u kabinski prostor

HANZA MEDIA
------
image

Kad se pritisne gas, Karnic poleti po moru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Praktični gavuni su svuda ugurani

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi važni sklopovi lako su dostupni

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperski pult i fotelja dizajnirani su besprijekorno

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sunčalište na provi voljet će ljepši spol

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sidro, vinč i lanac uredno su složeni ispod poklopca

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Izbačene platforme olakšavaju korištenje skala

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆI KRATKI PREGLED POKAZUJE DA JE NAJVEĆEG KARNICA U GAMI OSMISLIO NETKO VRLO ISKUSAN, TKO KORISTI I RAZUMIJE BROD, PA JE NIZOM FUNKCIONALNIH I INOVATIVNIH RJEŠENJA POSADI OSIGURAO PUNI KOMFOR, A DIZAJNOM TRUPA ODLIČNA MARITIMNA SVOJSTVA I PO VALOVITOM MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => perjanica klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VEĆI KRATKI PREGLED POKAZUJE DA JE NAJVEĆEG KARNICA U GAMI OSMISLIO NETKO VRLO ISKUSAN, TKO KORISTI I RAZUMIJE BROD, PA JE NIZOM FUNKCIONALNIH I INOVATIVNIH RJEŠENJA POSADI OSIGURAO PUNI KOMFOR, A DIZAJNOM TRUPA ODLIČNA MARITIMNA SVOJSTVA I PO VALOVITOM MORU perjanica klase 2 0 8681 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-07 12:21:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => DAMIR VIŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-22 07:58:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-22 07:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => VEĆI KRATKI PREGLED POKAZUJE DA JE NAJVEĆEG KARNICA U GAMI OSMISLIO NETKO VRLO ISKUSAN, TKO KORISTI I RAZUMIJE BROD, PA JE NIZOM FUNKCIONALNIH I INOVATIVNIH RJEŠENJA POSADI OSIGURAO PUNI KOMFOR, A DIZAJNOM TRUPA ODLIČNA MARITIMNA SVOJSTVA I PO VALOVITOM MORU [metadata] => robots= author= title=Posadi ugađa, valove rastura: testirali smo Karnic S37X, najveći model ovog ciparskog brenda page_title=Posadi ugađa, valove rastura: testirali smo Karnic S37X, najveći model ovog ciparskog brenda [metakey] => karnic, Karnic s37x, test broda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051192.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051189.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26010696.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26010697.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051190.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051191.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051218.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051219.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051220.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051221.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051222.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051223.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051224.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051225.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051227.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051228.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051229.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051230.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051231.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051232.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051233.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051235.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26051237.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najve\u0107a brzina mu je 34 \u010dvora<\/p>","

Mo\u0107ni motori i trup s lako\u0107om tuku more<\/p>","","","

Dva Suzukija <\/em>zajedno <\/em>isporu\u010duju 700 konja<\/em><\/p>","

Najve\u0107i Karnic <\/em>u gami ima i najvi\u0161e aduta<\/p>","

Veliki gavun guta <\/em>dosta opreme<\/p>","

Vlasni\u010dka kabina nudi puni komfor<\/p>","

I krmena kabina je dovoljno prostrana<\/p>","

Toaletni prostor ima WC, umivaonik i tu\u0161<\/p>","

Iz salona se komotnim stepenicima silazi u kabinski prostor<\/p>","

Kad se pritisne gas, Karnic <\/em>poleti po moru<\/p>","

Sve je funkcionalno, sklopivo i vi\u0161enamjensko<\/p>","

Prakti\u010dni gavuni su svuda ugurani<\/em><\/p>","

Svi va\u017eni sklopovi lako su dostupni<\/p>","

Skiperski pult i fotelja dizajnirani su besprijekorno<\/p>","

Krma i salon su povezani, pa odi\u0161u prostrano\u0161\u0107u<\/p>","

Salon je udoban i pun svjetla<\/p>","

Kad se dru\u0161tvo za\u017eeli gradelade, samo dignu poklopac<\/p>","

Sun\u010dali\u0161te na provi voljet \u0107e ljep\u0161i spol<\/p>","

Sidro, vin\u010d i lanac uredno su slo\u017eeni ispod poklopca<\/p>","

Izba\u010dene platforme olak\u0161avaju kori\u0161tenje skala<\/p>","

U zaokretima pjenu i val odbaci dalje od kokpita<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1067","hd_26051192_1920.jpg":"1920x1080","k_26051192_1280.jpg":"1280x1280","k_26051192_1024.jpg":"1024x1024","k_26051192_640.jpg":"640x640","k_26051192_480.jpg":"480x480","k_26051192_340.jpg":"340x340","k_26051192_220.jpg":"220x220","o_26051192_1280.jpg":"1280x711","o_26051192_1024.jpg":"1024x569","o_26051192_640.jpg":"640x355","o_26051192_480.jpg":"480x266","o_26051192_340.jpg":"340x188","o_26051192_220.jpg":"220x122","h_26051192_1280.jpg":"1280x854","h_26051192_1024.jpg":"1024x683","h_26051192_640.jpg":"640x427","h_26051192_480.jpg":"480x320","h_26051192_340.jpg":"340x227","h_26051192_220.jpg":"220x147","pp_26051192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051192_640.jpg":"640x814","pp_26051192_480.jpg":"480x611","pp_26051192_340.jpg":"340x432","pp_26051192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1116","hd_26051189_1920.jpg":"1920x1080","k_26051189_1280.jpg":"1280x1280","k_26051189_1024.jpg":"1024x1024","k_26051189_640.jpg":"640x640","k_26051189_480.jpg":"480x480","k_26051189_340.jpg":"340x340","k_26051189_220.jpg":"220x220","o_26051189_1280.jpg":"1280x744","o_26051189_1024.jpg":"1024x595","o_26051189_640.jpg":"640x372","o_26051189_480.jpg":"480x279","o_26051189_340.jpg":"340x197","o_26051189_220.jpg":"220x127","h_26051189_1280.jpg":"1280x854","h_26051189_1024.jpg":"1024x683","h_26051189_640.jpg":"640x427","h_26051189_480.jpg":"480x320","h_26051189_340.jpg":"340x227","h_26051189_220.jpg":"220x147","pp_26051189_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051189_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051189_640.jpg":"640x814","pp_26051189_480.jpg":"480x611","pp_26051189_340.jpg":"340x432","pp_26051189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1247x879","hd_26010696_1920.jpg":"1920x1080","k_26010696_1280.jpg":"1280x1280","k_26010696_1024.jpg":"1024x1024","k_26010696_640.jpg":"640x640","k_26010696_480.jpg":"480x480","k_26010696_340.jpg":"340x340","k_26010696_220.jpg":"220x220","o_26010696_1280.jpg":"1280x902","o_26010696_1024.jpg":"1024x721","o_26010696_640.jpg":"640x451","o_26010696_480.jpg":"480x338","o_26010696_340.jpg":"340x239","o_26010696_220.jpg":"220x155","h_26010696_1280.jpg":"1280x854","h_26010696_1024.jpg":"1024x683","h_26010696_640.jpg":"640x427","h_26010696_480.jpg":"480x320","h_26010696_340.jpg":"340x227","h_26010696_220.jpg":"220x147","pp_26010696_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010696_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010696_640.jpg":"640x814","pp_26010696_480.jpg":"480x611","pp_26010696_340.jpg":"340x432","pp_26010696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1288x940","hd_26010697_1920.jpg":"1920x1080","k_26010697_1280.jpg":"1280x1280","k_26010697_1024.jpg":"1024x1024","k_26010697_640.jpg":"640x640","k_26010697_480.jpg":"480x480","k_26010697_340.jpg":"340x340","k_26010697_220.jpg":"220x220","o_26010697_1280.jpg":"1280x934","o_26010697_1024.jpg":"1024x747","o_26010697_640.jpg":"640x467","o_26010697_480.jpg":"480x350","o_26010697_340.jpg":"340x248","o_26010697_220.jpg":"220x160","h_26010697_1280.jpg":"1280x854","h_26010697_1024.jpg":"1024x683","h_26010697_640.jpg":"640x427","h_26010697_480.jpg":"480x320","h_26010697_340.jpg":"340x227","h_26010697_220.jpg":"220x147","pp_26010697_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010697_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010697_640.jpg":"640x814","pp_26010697_480.jpg":"480x611","pp_26010697_340.jpg":"340x432","pp_26010697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_26051190_1920.jpg":"1920x1080","k_26051190_1280.jpg":"1280x1280","k_26051190_1024.jpg":"1024x1024","k_26051190_640.jpg":"640x640","k_26051190_480.jpg":"480x480","k_26051190_340.jpg":"340x340","k_26051190_220.jpg":"220x220","o_26051190_1280.jpg":"1280x724","o_26051190_1024.jpg":"1024x579","o_26051190_640.jpg":"640x362","o_26051190_480.jpg":"480x271","o_26051190_340.jpg":"340x192","o_26051190_220.jpg":"220x124","h_26051190_1280.jpg":"1280x854","h_26051190_1024.jpg":"1024x683","h_26051190_640.jpg":"640x427","h_26051190_480.jpg":"480x320","h_26051190_340.jpg":"340x227","h_26051190_220.jpg":"220x147","pp_26051190_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051190_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051190_640.jpg":"640x814","pp_26051190_480.jpg":"480x611","pp_26051190_340.jpg":"340x432","pp_26051190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2348","hd_26051191_1920.jpg":"1920x1080","k_26051191_1280.jpg":"1280x1280","k_26051191_1024.jpg":"1024x1024","k_26051191_640.jpg":"640x640","k_26051191_480.jpg":"480x480","k_26051191_340.jpg":"340x340","k_26051191_220.jpg":"220x220","o_26051191_1280.jpg":"1280x1565","o_26051191_1024.jpg":"1024x1252","o_26051191_640.jpg":"640x782","o_26051191_480.jpg":"480x587","o_26051191_340.jpg":"340x415","o_26051191_220.jpg":"220x269","h_26051191_1280.jpg":"1280x854","h_26051191_1024.jpg":"1024x683","h_26051191_640.jpg":"640x427","h_26051191_480.jpg":"480x320","h_26051191_340.jpg":"340x227","h_26051191_220.jpg":"220x147","pp_26051191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051191_640.jpg":"640x814","pp_26051191_480.jpg":"480x611","pp_26051191_340.jpg":"340x432","pp_26051191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_26051218_1920.jpg":"1920x1080","k_26051218_1280.jpg":"1280x1280","k_26051218_1024.jpg":"1024x1024","k_26051218_640.jpg":"640x640","k_26051218_480.jpg":"480x480","k_26051218_340.jpg":"340x340","k_26051218_220.jpg":"220x220","o_26051218_1280.jpg":"1280x798","o_26051218_1024.jpg":"1024x638","o_26051218_640.jpg":"640x399","o_26051218_480.jpg":"480x299","o_26051218_340.jpg":"340x212","o_26051218_220.jpg":"220x137","h_26051218_1280.jpg":"1280x854","h_26051218_1024.jpg":"1024x683","h_26051218_640.jpg":"640x427","h_26051218_480.jpg":"480x320","h_26051218_340.jpg":"340x227","h_26051218_220.jpg":"220x147","pp_26051218_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051218_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051218_640.jpg":"640x814","pp_26051218_480.jpg":"480x611","pp_26051218_340.jpg":"340x432","pp_26051218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1127","hd_26051219_1920.jpg":"1920x1080","k_26051219_1280.jpg":"1280x1280","k_26051219_1024.jpg":"1024x1024","k_26051219_640.jpg":"640x640","k_26051219_480.jpg":"480x480","k_26051219_340.jpg":"340x340","k_26051219_220.jpg":"220x220","o_26051219_1280.jpg":"1280x751","o_26051219_1024.jpg":"1024x601","o_26051219_640.jpg":"640x375","o_26051219_480.jpg":"480x281","o_26051219_340.jpg":"340x199","o_26051219_220.jpg":"220x129","h_26051219_1280.jpg":"1280x854","h_26051219_1024.jpg":"1024x683","h_26051219_640.jpg":"640x427","h_26051219_480.jpg":"480x320","h_26051219_340.jpg":"340x227","h_26051219_220.jpg":"220x147","pp_26051219_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051219_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051219_640.jpg":"640x814","pp_26051219_480.jpg":"480x611","pp_26051219_340.jpg":"340x432","pp_26051219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_26051220_1920.jpg":"1920x1080","k_26051220_1280.jpg":"1280x1280","k_26051220_1024.jpg":"1024x1024","k_26051220_640.jpg":"640x640","k_26051220_480.jpg":"480x480","k_26051220_340.jpg":"340x340","k_26051220_220.jpg":"220x220","o_26051220_1280.jpg":"1280x807","o_26051220_1024.jpg":"1024x645","o_26051220_640.jpg":"640x403","o_26051220_480.jpg":"480x302","o_26051220_340.jpg":"340x214","o_26051220_220.jpg":"220x138","h_26051220_1280.jpg":"1280x854","h_26051220_1024.jpg":"1024x683","h_26051220_640.jpg":"640x427","h_26051220_480.jpg":"480x320","h_26051220_340.jpg":"340x227","h_26051220_220.jpg":"220x147","pp_26051220_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051220_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051220_640.jpg":"640x814","pp_26051220_480.jpg":"480x611","pp_26051220_340.jpg":"340x432","pp_26051220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3063","hd_26051221_1920.jpg":"1920x1080","k_26051221_1280.jpg":"1280x1280","k_26051221_1024.jpg":"1024x1024","k_26051221_640.jpg":"640x640","k_26051221_480.jpg":"480x480","k_26051221_340.jpg":"340x340","k_26051221_220.jpg":"220x220","o_26051221_1280.jpg":"1280x2042","o_26051221_1024.jpg":"1024x1633","o_26051221_640.jpg":"640x1021","o_26051221_480.jpg":"480x765","o_26051221_340.jpg":"340x542","o_26051221_220.jpg":"220x350","h_26051221_1280.jpg":"1280x854","h_26051221_1024.jpg":"1024x683","h_26051221_640.jpg":"640x427","h_26051221_480.jpg":"480x320","h_26051221_340.jpg":"340x227","h_26051221_220.jpg":"220x147","pp_26051221_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051221_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051221_640.jpg":"640x814","pp_26051221_480.jpg":"480x611","pp_26051221_340.jpg":"340x432","pp_26051221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2996","hd_26051222_1920.jpg":"1920x1080","k_26051222_1280.jpg":"1280x1280","k_26051222_1024.jpg":"1024x1024","k_26051222_640.jpg":"640x640","k_26051222_480.jpg":"480x480","k_26051222_340.jpg":"340x340","k_26051222_220.jpg":"220x220","o_26051222_1280.jpg":"1280x1997","o_26051222_1024.jpg":"1024x1597","o_26051222_640.jpg":"640x998","o_26051222_480.jpg":"480x749","o_26051222_340.jpg":"340x530","o_26051222_220.jpg":"220x343","h_26051222_1280.jpg":"1280x854","h_26051222_1024.jpg":"1024x683","h_26051222_640.jpg":"640x427","h_26051222_480.jpg":"480x320","h_26051222_340.jpg":"340x227","h_26051222_220.jpg":"220x147","pp_26051222_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051222_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051222_640.jpg":"640x814","pp_26051222_480.jpg":"480x611","pp_26051222_340.jpg":"340x432","pp_26051222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26051223_1920.jpg":"1920x1080","k_26051223_1280.jpg":"1280x1280","k_26051223_1024.jpg":"1024x1024","k_26051223_640.jpg":"640x640","k_26051223_480.jpg":"480x480","k_26051223_340.jpg":"340x340","k_26051223_220.jpg":"220x220","o_26051223_1280.jpg":"1280x852","o_26051223_1024.jpg":"1024x682","o_26051223_640.jpg":"640x426","o_26051223_480.jpg":"480x319","o_26051223_340.jpg":"340x226","o_26051223_220.jpg":"220x146","h_26051223_1280.jpg":"1280x854","h_26051223_1024.jpg":"1024x683","h_26051223_640.jpg":"640x427","h_26051223_480.jpg":"480x320","h_26051223_340.jpg":"340x227","h_26051223_220.jpg":"220x147","pp_26051223_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051223_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051223_640.jpg":"640x814","pp_26051223_480.jpg":"480x611","pp_26051223_340.jpg":"340x432","pp_26051223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26051224_1920.jpg":"1920x1080","k_26051224_1280.jpg":"1280x1280","k_26051224_1024.jpg":"1024x1024","k_26051224_640.jpg":"640x640","k_26051224_480.jpg":"480x480","k_26051224_340.jpg":"340x340","k_26051224_220.jpg":"220x220","o_26051224_1280.jpg":"1280x852","o_26051224_1024.jpg":"1024x682","o_26051224_640.jpg":"640x426","o_26051224_480.jpg":"480x319","o_26051224_340.jpg":"340x226","o_26051224_220.jpg":"220x146","h_26051224_1280.jpg":"1280x854","h_26051224_1024.jpg":"1024x683","h_26051224_640.jpg":"640x427","h_26051224_480.jpg":"480x320","h_26051224_340.jpg":"340x227","h_26051224_220.jpg":"220x147","pp_26051224_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051224_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051224_640.jpg":"640x814","pp_26051224_480.jpg":"480x611","pp_26051224_340.jpg":"340x432","pp_26051224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_26051225_1920.jpg":"1920x1080","k_26051225_1280.jpg":"1280x1280","k_26051225_1024.jpg":"1024x1024","k_26051225_640.jpg":"640x640","k_26051225_480.jpg":"480x480","k_26051225_340.jpg":"340x340","k_26051225_220.jpg":"220x220","o_26051225_1280.jpg":"1280x780","o_26051225_1024.jpg":"1024x624","o_26051225_640.jpg":"640x390","o_26051225_480.jpg":"480x292","o_26051225_340.jpg":"340x207","o_26051225_220.jpg":"220x134","h_26051225_1280.jpg":"1280x854","h_26051225_1024.jpg":"1024x683","h_26051225_640.jpg":"640x427","h_26051225_480.jpg":"480x320","h_26051225_340.jpg":"340x227","h_26051225_220.jpg":"220x147","pp_26051225_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051225_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051225_640.jpg":"640x814","pp_26051225_480.jpg":"480x611","pp_26051225_340.jpg":"340x432","pp_26051225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_26051227_1920.jpg":"1920x1080","k_26051227_1280.jpg":"1280x1280","k_26051227_1024.jpg":"1024x1024","k_26051227_640.jpg":"640x640","k_26051227_480.jpg":"480x480","k_26051227_340.jpg":"340x340","k_26051227_220.jpg":"220x220","o_26051227_1280.jpg":"1280x814","o_26051227_1024.jpg":"1024x651","o_26051227_640.jpg":"640x407","o_26051227_480.jpg":"480x305","o_26051227_340.jpg":"340x216","o_26051227_220.jpg":"220x140","h_26051227_1280.jpg":"1280x854","h_26051227_1024.jpg":"1024x683","h_26051227_640.jpg":"640x427","h_26051227_480.jpg":"480x320","h_26051227_340.jpg":"340x227","h_26051227_220.jpg":"220x147","pp_26051227_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051227_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051227_640.jpg":"640x814","pp_26051227_480.jpg":"480x611","pp_26051227_340.jpg":"340x432","pp_26051227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2890","hd_26051228_1920.jpg":"1920x1080","k_26051228_1280.jpg":"1280x1280","k_26051228_1024.jpg":"1024x1024","k_26051228_640.jpg":"640x640","k_26051228_480.jpg":"480x480","k_26051228_340.jpg":"340x340","k_26051228_220.jpg":"220x220","o_26051228_1280.jpg":"1280x1926","o_26051228_1024.jpg":"1024x1541","o_26051228_640.jpg":"640x963","o_26051228_480.jpg":"480x722","o_26051228_340.jpg":"340x511","o_26051228_220.jpg":"220x331","h_26051228_1280.jpg":"1280x854","h_26051228_1024.jpg":"1024x683","h_26051228_640.jpg":"640x427","h_26051228_480.jpg":"480x320","h_26051228_340.jpg":"340x227","h_26051228_220.jpg":"220x147","pp_26051228_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051228_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051228_640.jpg":"640x814","pp_26051228_480.jpg":"480x611","pp_26051228_340.jpg":"340x432","pp_26051228_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1179","hd_26051229_1920.jpg":"1920x1080","k_26051229_1280.jpg":"1280x1280","k_26051229_1024.jpg":"1024x1024","k_26051229_640.jpg":"640x640","k_26051229_480.jpg":"480x480","k_26051229_340.jpg":"340x340","k_26051229_220.jpg":"220x220","o_26051229_1280.jpg":"1280x786","o_26051229_1024.jpg":"1024x628","o_26051229_640.jpg":"640x393","o_26051229_480.jpg":"480x294","o_26051229_340.jpg":"340x208","o_26051229_220.jpg":"220x135","h_26051229_1280.jpg":"1280x854","h_26051229_1024.jpg":"1024x683","h_26051229_640.jpg":"640x427","h_26051229_480.jpg":"480x320","h_26051229_340.jpg":"340x227","h_26051229_220.jpg":"220x147","pp_26051229_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051229_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051229_640.jpg":"640x814","pp_26051229_480.jpg":"480x611","pp_26051229_340.jpg":"340x432","pp_26051229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_26051230_1920.jpg":"1920x1080","k_26051230_1280.jpg":"1280x1280","k_26051230_1024.jpg":"1024x1024","k_26051230_640.jpg":"640x640","k_26051230_480.jpg":"480x480","k_26051230_340.jpg":"340x340","k_26051230_220.jpg":"220x220","o_26051230_1280.jpg":"1280x814","o_26051230_1024.jpg":"1024x651","o_26051230_640.jpg":"640x407","o_26051230_480.jpg":"480x305","o_26051230_340.jpg":"340x216","o_26051230_220.jpg":"220x139","h_26051230_1280.jpg":"1280x854","h_26051230_1024.jpg":"1024x683","h_26051230_640.jpg":"640x427","h_26051230_480.jpg":"480x320","h_26051230_340.jpg":"340x227","h_26051230_220.jpg":"220x147","pp_26051230_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051230_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051230_640.jpg":"640x814","pp_26051230_480.jpg":"480x611","pp_26051230_340.jpg":"340x432","pp_26051230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_26051231_1920.jpg":"1920x1080","k_26051231_1280.jpg":"1280x1280","k_26051231_1024.jpg":"1024x1024","k_26051231_640.jpg":"640x640","k_26051231_480.jpg":"480x480","k_26051231_340.jpg":"340x340","k_26051231_220.jpg":"220x220","o_26051231_1280.jpg":"1280x833","o_26051231_1024.jpg":"1024x666","o_26051231_640.jpg":"640x416","o_26051231_480.jpg":"480x312","o_26051231_340.jpg":"340x221","o_26051231_220.jpg":"220x143","h_26051231_1280.jpg":"1280x854","h_26051231_1024.jpg":"1024x683","h_26051231_640.jpg":"640x427","h_26051231_480.jpg":"480x320","h_26051231_340.jpg":"340x227","h_26051231_220.jpg":"220x147","pp_26051231_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051231_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051231_640.jpg":"640x814","pp_26051231_480.jpg":"480x611","pp_26051231_340.jpg":"340x432","pp_26051231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_26051232_1920.jpg":"1920x1080","k_26051232_1280.jpg":"1280x1280","k_26051232_1024.jpg":"1024x1024","k_26051232_640.jpg":"640x640","k_26051232_480.jpg":"480x480","k_26051232_340.jpg":"340x340","k_26051232_220.jpg":"220x220","o_26051232_1280.jpg":"1280x795","o_26051232_1024.jpg":"1024x636","o_26051232_640.jpg":"640x397","o_26051232_480.jpg":"480x298","o_26051232_340.jpg":"340x211","o_26051232_220.jpg":"220x136","h_26051232_1280.jpg":"1280x854","h_26051232_1024.jpg":"1024x683","h_26051232_640.jpg":"640x427","h_26051232_480.jpg":"480x320","h_26051232_340.jpg":"340x227","h_26051232_220.jpg":"220x147","pp_26051232_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051232_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051232_640.jpg":"640x814","pp_26051232_480.jpg":"480x611","pp_26051232_340.jpg":"340x432","pp_26051232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26051233_1920.jpg":"1920x1080","k_26051233_1280.jpg":"1280x1280","k_26051233_1024.jpg":"1024x1024","k_26051233_640.jpg":"640x640","k_26051233_480.jpg":"480x480","k_26051233_340.jpg":"340x340","k_26051233_220.jpg":"220x220","o_26051233_1280.jpg":"1280x852","o_26051233_1024.jpg":"1024x682","o_26051233_640.jpg":"640x426","o_26051233_480.jpg":"480x319","o_26051233_340.jpg":"340x226","o_26051233_220.jpg":"220x146","h_26051233_1280.jpg":"1280x854","h_26051233_1024.jpg":"1024x683","h_26051233_640.jpg":"640x427","h_26051233_480.jpg":"480x320","h_26051233_340.jpg":"340x227","h_26051233_220.jpg":"220x147","pp_26051233_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051233_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051233_640.jpg":"640x814","pp_26051233_480.jpg":"480x611","pp_26051233_340.jpg":"340x432","pp_26051233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1381","hd_26051235_1920.jpg":"1920x1080","k_26051235_1280.jpg":"1280x1280","k_26051235_1024.jpg":"1024x1024","k_26051235_640.jpg":"640x640","k_26051235_480.jpg":"480x480","k_26051235_340.jpg":"340x340","k_26051235_220.jpg":"220x220","o_26051235_1280.jpg":"1280x920","o_26051235_1024.jpg":"1024x736","o_26051235_640.jpg":"640x460","o_26051235_480.jpg":"480x345","o_26051235_340.jpg":"340x244","o_26051235_220.jpg":"220x158","h_26051235_1280.jpg":"1280x854","h_26051235_1024.jpg":"1024x683","h_26051235_640.jpg":"640x427","h_26051235_480.jpg":"480x320","h_26051235_340.jpg":"340x227","h_26051235_220.jpg":"220x147","pp_26051235_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051235_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051235_640.jpg":"640x814","pp_26051235_480.jpg":"480x611","pp_26051235_340.jpg":"340x432","pp_26051235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x999","hd_26051237_1920.jpg":"1920x1080","k_26051237_1280.jpg":"1280x1280","k_26051237_1024.jpg":"1024x1024","k_26051237_640.jpg":"640x640","k_26051237_480.jpg":"480x480","k_26051237_340.jpg":"340x340","k_26051237_220.jpg":"220x220","o_26051237_1280.jpg":"1280x666","o_26051237_1024.jpg":"1024x532","o_26051237_640.jpg":"640x333","o_26051237_480.jpg":"480x249","o_26051237_340.jpg":"340x176","o_26051237_220.jpg":"220x114","h_26051237_1280.jpg":"1280x854","h_26051237_1024.jpg":"1024x683","h_26051237_640.jpg":"640x427","h_26051237_480.jpg":"480x320","h_26051237_340.jpg":"340x227","h_26051237_220.jpg":"220x147","pp_26051237_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051237_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051237_640.jpg":"640x814","pp_26051237_480.jpg":"480x611","pp_26051237_340.jpg":"340x432","pp_26051237_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15208923 Threads: 7 Questions: 3170491765 Slow queries: 7100762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235364482 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/posadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda-1349465 [printLink] => /om/nautika/posadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda-1349465?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 681157 [name] => karnic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 15:16:12 [main_article_id] => 0 [alias] => karnic [link] => /tag/karnic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734562 [name] => Karnic s37x [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-25 13:42:14 [main_article_id] => 0 [alias] => karnic-s37x [link] => /tag/karnic-s37x ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆI KRATKI PREGLED POKAZUJE DA JE NAJVEĆEG KARNICA U GAMI OSMISLIO NETKO VRLO ISKUSAN, TKO KORISTI I RAZUMIJE BROD, PA JE NIZOM FUNKCIONALNIH I INOVATIVNIH RJEŠENJA POSADI OSIGURAO PUNI KOMFOR, A DIZAJNOM TRUPA ODLIČNA MARITIMNA SVOJSTVA I PO VALOVITOM MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => perjanica klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posadi ugađa, valove rastura: testirali smo Karnic S37X, najveći model ovog ciparskog brenda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051192.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Najveća brzina mu je 34 čvora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051192.jpg [title] =>

Najveća brzina mu je 34 čvora

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051189.jpg [title] =>

Moćni motori i trup s lakoćom tuku more

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26010696.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26010697.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051190.jpg [title] =>

Dva Suzukija zajedno isporučuju 700 konja

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051191.jpg [title] =>

Najveći Karnic u gami ima i najviše aduta

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051218.jpg [title] =>

Veliki gavun guta dosta opreme

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051219.jpg [title] =>

Vlasnička kabina nudi puni komfor

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051220.jpg [title] =>

I krmena kabina je dovoljno prostrana

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051221.jpg [title] =>

Toaletni prostor ima WC, umivaonik i tuš

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051222.jpg [title] =>

Iz salona se komotnim stepenicima silazi u kabinski prostor

HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051223.jpg [title] =>

Kad se pritisne gas, Karnic poleti po moru

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051224.jpg [title] =>

Sve je funkcionalno, sklopivo i višenamjensko

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051225.jpg [title] =>

Praktični gavuni su svuda ugurani

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051227.jpg [title] =>

Svi važni sklopovi lako su dostupni

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051228.jpg [title] =>

Skiperski pult i fotelja dizajnirani su besprijekorno

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051229.jpg [title] =>

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051230.jpg [title] =>

Salon je udoban i pun svjetla

Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051231.jpg [title] =>

Kad se društvo zaželi gradelade, samo dignu poklopac

Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051232.jpg [title] =>

Sunčalište na provi voljet će ljepši spol

Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051233.jpg [title] =>

Sidro, vinč i lanac uredno su složeni ispod poklopca

Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051235.jpg [title] =>

Izbačene platforme olakšavaju korištenje skala

Božidar Vukičević/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26051237.jpg [title] =>

U zaokretima pjenu i val odbaci dalje od kokpita

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Ciparski brodograditelj Karnic Powerboats iz Limasolla u svojoj ponudi ima 18 različitih modela, od kojih smo do sada nekoliko i testirali. Zajednička karakteristika im je bila da su to vrlo kvalitetno izrađena plovila, dobro osmišljena, sigurna, udobna i dobrih manevarskih sposobnosti. Sada nam je za test ponuđen njihov novi i najveći model Karnic S37x, a već nakon kratkog pregleda dalo se vidjeti kako je ovo plovilo osmislio netko iskusan, netko tko koristi i razumije brod.

Jasno je to već prilikom ukrcaja preko krmenih platformi. Plovilo pokreću dva velika snažna izvanbrodska motora, Suzuki 350, a platforme su naglašeno razvučene iza glava motora. Osim što ih štite od rizika udaranja o rivu te olakšavaju ukrcaj putnika, ovako velike svakako su i funkcionalnije prilikom kupanja, ulaženja u more i izlaženja na plovilo dok je ono slobodno usidreno u nekoj uvali.

Pomično sjedalo

U nominalnoj poziciji platforme nisu spojene, ali veliko krmeno sjedalo s naslonom može se ugrađenim šinama pomaknuti tridesetak centimetara naprijed. Uz to što se time mogu povezati i ovaj prostor učiniti još komotnijim, ovdje se otvara još jedna mogućnost. Naime, na širokoj površini zaglavlja naslona nalaze se dvije portele. Jedna otvara ugrađeni gril, a druga vanjski sudoper. Sada je prostor između krmenog sjedala i motora dovoljno komotan za onoga tko će se uhvatiti pečenja na gradelama.

---

image

Kad se društvo zaželi gradelade, samo dignu poklopac

Božidar Vukičević/Cropix
---

Vrlo praktično, jer cijelo društvo sjedi tu nasuprot njemu u kokpitu. Osim širokog krmenog sjedala, dovoljnog za tri odrasle osobe, u stijenke oba boka uglavljeno je sklopivo duplo sjedalo. Naravno, podešena su tako da se oko stola može i proći. Međutim, ni to nije sve. Klizna stijenka ulaza u kabinu sastavljena je iz tri dijela, a kada se svi pomaknu udesno i naslon krmenog sjedala u salonu gurne naprijed, otvaraju se još tri sjedala orijentirana prema kokpitu. Dakle, u kokpitu Karnika S37x može sjediti i blagovati ukupno 10 osoba, i to dosta komotno i u direktnoj komunikaciji s onim tko se zabavlja s gradelama.

U ovoj kombinaciji krov kabine natkriva cijeli kokpit, a kada se krmena sjedala pomaknu nazad iz krova se može izvući nastavak, ne od tende nego od tvrde plastike, koji doseže do krmenog sjedala. Ni kokpitski stol nije uobičajen, već su mu nosači sklopive ploče pomaknuti više u jednu stranu, a ovisno o položaju krmenog sjedala ploča stola se samo podigne i okrene. Naravno, prostori pod sjedalom i ispod kokpita iskorišteni su za gavune velikih volumena.

---

image

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ali krmeno sjedalo ima još jednu funkciju. Premještanjem donjeg jastuka na onu široku površinu zaglavlja i podizanjem naslona u istu razinu, sada se na krmi dobije podignuti ležaj za sunčanje. Međutim, zadivljuje činjenica kako su sva ova rješenja izvedena vrlo jednostavno, bez ikakvih većih preinaka.

Funkcionalni interijer

Jednostavan i funkcionalan je i interijer. Salon je u istoj razini kao i kokpit, lijevo stol okružen komotnom sjedećom garniturom, naravno, sklopiv i u pomoćni ležaj, desno velika radna površina pod kojom je kompletna kuhinja i u prednjem desnom dijelu prostor kormilara. Visoke staklene stijenke daju odličnu osvijetljenost, a uz to se središnji dio bočnih može i dopola otvoriti pa uz lakše provjetravanje omogućuju i komunikaciju s nekim na pramcu. U ovu svrhu može poslužiti i pomični krov kabine koji se otvara pritiskom na dugme.

---

image

Sve je funkcionalno, sklopivo i višenamjensko

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prolaz kroz salon prema potpalublju ni sa čim nije ometan. Dolje se skalama spušta u relativno malen prostor, zatvoren s četirima vratima. Prednja vrata otvaraju veliku pramčanu kabinu s duplim ležajem. Dvije ladice ispod ležaja i u desnom kutu ormar pristojne su veličine. Stijenke su kombinirane mekim tapeciranim oblogama i kontraštampom, a dovoljnu količinu dnevnog svjetla daju dva velika svjetlosna otvora na bokovima. Radi bolje prozračnosti unutar stakala ugrađeni su sa svake strane po jedan fineštrin, a na svodu je i velika portela kojom se može izaći na pramac.

Lijeva vrata vode u dovoljno komotnu toaletnu kabinu, a desna u krmenu kabinu s duplim ležajem. Iako podvučen pod kokpit, prostor iznad ležaja dovoljno je visok. Dnevno osvjetljenje riješeno je kao i u pramčanoj kabini, a i ormar je približno iste veličine. Ono što je bitno, i u ovoj kabini osigurana je stajaća visina.

---

image

Moćni motori i trup s lakoćom tuku more

Božidar Vukičević/Cropix
---

S lijeve strane središnjeg prostora još su jedna vrata koja vode u drugu krmenu kabinu, gotovo jednaku onoj desnoj. Međutim, vrlo interesantno su riješene skale za silazak u potpalublje. Izvedene su od tri jednostavna velika gazišta, ali dizajnirane tako da lijevom koso rezanom stranom imaju oblik trapeza i tako otvaraju nesmetan prolaz prema lijevoj krmenoj kabini. Diskretno, a efektno.

Visoki bokovi

Bilo bi dobro da su tako dobro osmišljene i skale za izlaz iz kokpita prema bočnim palubama, ali nisu. Bokovi plovila dosta su visoki pa je i kokpit dubok, gotovo jedan metar. Dvije skale u prednjim kutovima penju vas uz kabinu, međutim, za malo korpulentnije osobe i nisu previše praktične. Nakrivljeni nosač krova kabine njima je malo nizak i za nesmetan prolaz desnom stranom potrebno je prvo zakoračiti lijevom nogom, a na lijevim skalama desnom. U suprotnom su ugrađeni čvrsti rukohvat i palubna ograda malo nezgodni za dohvatiti.

---

OSOBNA KARTA

OSOBNA KARTA

Dužina      11,46 m

Dužina trupa      9,98 m

Širina      3,60 m

Gaz      61 cm

Dubina kokpita      97 cm

Težina      6800 kg

Spremnik goriva      2 x 400 l

Spremnik vode      90 l

Broj ležajeva      6 + 1

Motori Suzuki 2x350 KS

Motor max.      900 KS

Kategorija      B (10)/C (13)

Proizvođač      Karnic Powerboats, Cipar

Distributer      Bravo, Makarska

Osnovna cijena 220.000 eura

Cijena testnog 325.500 eura + PDV

---

Visoki bokovi dozvoljavaju malo spuštenu palubu, odnosno nešto višu mrtvu bandu, otvorenu tek u predjelu bočnih kaštanjoli za špring. Robusna inoks ograda ovdje seže i preko koljena. Ograda je na pramcu otvorena što otvara mogućnost jednostavnije ugradnje šperuna za iskrcaj preko pramca. Nosač sidra uglavljen je u otvoru ispod nivoa palube, a sidreni vinč na polici unutar velikog lančanika. Ovdje naprijed treba još spomenuti i dupli ležaj za sunčanje na krovu kabine. Sklopiva zaglavlja ovih ležajeva vidjeli smo i na nekim ranijim modelima ovog brodograditelja.

---

image

U zaokretima pjenu i val odbaci dalje od kokpita

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ravno vjetrobransko staklo izvedeno je u komadu bez ikakvog potpornja i pregled s kormilareva sjedala je odličan. Sjedište je preklopno, jednako udobno za sjedenje ili kao naslon dok se plovilom upravlja na nogama, u oba slučaja i dosta komotno. Koncepcija komandne ploče je odlična i svi instrumenti su vrlo pregledni. Ovdje su postavljeni i svi prekidači koji se koriste u plovidbi, a glavna razvodna ploča je uvučena pod bok, desno od kormilareva sjedala. Generalno, sve linije na plovilu su jednostavne i dobro ukomponirane.

---

---

Manevriranje između tijesno privezanih plovila s dva izvanbrodska motora i k tome još ugrađenim bowthrusterom i nije neki problem, izlaskom s veza okrenuli smo se u mjestu. Na minimumu od 600 okretaja klizi površinom brzinom od 3 čvora, a kontinuiranim dodavanjem gasa brzina mu raste proporcionalno sve do 3000 okretaja kada postiže 12 čvorova. Daljnjim podizanjem gasa i dalje raste proporcionalno, a većim korakom i s 4000 okretaja doseže 22 čvora. Na testu smo s maksimalnih 5500 okretaja dobili 34 čvora.

Probijač valova

Ubrzanje mu je također dosta ujednačeno. Krstareća 24 čvora postigne već za deset sekundi, a maksimalnu brzinu za dvadeset četiri. Naglim oduzimanjem gasa krmeni val ga dostigne vrlo brzo, ali je toliko nizak da samo nakvasi platforme. Na moru je puhalo jugo snage 4-4,5 bofora, a u kanalu kojem smo plovili val je bio relativno kratak. Ploveći ravno na val pramac ga samo probije i kapljice rasprši u stranu, bez ikakvih posrtanja i poskakivanja.

U plovidbi s ovakvim valom po boku i brzinom od 20-ak čvorova nema nikakva valjanja. Samo se podiže i spušta za valom. Snažnim startanjem u punom okretu inicijalno se malo nagne na bok, prihvati zadani manevar, a zatim ispravi i okret nastavi u istom luku, sve u promjeru od 15-ak metara. Jednako se ponaša i kod oštrog okreta pri brzini od 20 čvorova, samo je tada promjer opisane kružnice tek dvostruko veći. Važno je spomenuti kako u ovim oštrim manevrima onako isturene krmene platforme nikada ne zapinju.

Sve karakteristike uočene na testiranim manjim modelima pokazale su se i na ovom, a koliko je proizvođač siguran u svoj proizvod možda najbolje ilustrira podatak da daje garanciju od 10 godina.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- jednostavna i funkcionalna koncepcija

- duboki kokpit

- siguran i udoban

- manevarske sposobnosti

MINUS

- izlaz na bočnu palubu

---

---

image

Dva Suzukija zajedno isporučuju 700 konja

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Veliki gavun guta dosta opreme

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vlasnička kabina nudi puni komfor

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I krmena kabina je dovoljno prostrana

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Toaletni prostor ima WC, umivaonik i tuš

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Iz salona se komotnim stepenicima silazi u kabinski prostor

HANZA MEDIA
------
image

Kad se pritisne gas, Karnic poleti po moru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Praktični gavuni su svuda ugurani

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi važni sklopovi lako su dostupni

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperski pult i fotelja dizajnirani su besprijekorno

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sunčalište na provi voljet će ljepši spol

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sidro, vinč i lanac uredno su složeni ispod poklopca

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Izbačene platforme olakšavaju korištenje skala

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix HANZA MEDIA Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Najveća brzina mu je 34 čvora

Božidar Vukičević/Cropix

Moćni motori i trup s lakoćom tuku more



Božidar Vukičević/Cropix

Dva Suzukija zajedno isporučuju 700 konja

Božidar Vukičević/Cropix

Najveći Karnic u gami ima i najviše aduta

Božidar Vukičević/Cropix

Veliki gavun guta dosta opreme

Božidar Vukičević/Cropix

Vlasnička kabina nudi puni komfor

Božidar Vukičević/Cropix

I krmena kabina je dovoljno prostrana

Božidar Vukičević/Cropix

Toaletni prostor ima WC, umivaonik i tuš

HANZA MEDIA

Iz salona se komotnim stepenicima silazi u kabinski prostor

Božidar Vukičević/Cropix

Kad se pritisne gas, Karnic poleti po moru

Božidar Vukičević/Cropix

Sve je funkcionalno, sklopivo i višenamjensko

Božidar Vukičević/Cropix

Praktični gavuni su svuda ugurani

Božidar Vukičević/Cropix

Svi važni sklopovi lako su dostupni

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperski pult i fotelja dizajnirani su besprijekorno

Božidar Vukičević/Cropix

Krma i salon su povezani, pa odišu prostranošću

Božidar Vukičević/Cropix

Salon je udoban i pun svjetla

Božidar Vukičević/Cropix

Kad se društvo zaželi gradelade, samo dignu poklopac

Božidar Vukičević/Cropix

Sunčalište na provi voljet će ljepši spol

Božidar Vukičević/Cropix

Sidro, vinč i lanac uredno su složeni ispod poklopca

Božidar Vukičević/Cropix

Izbačene platforme olakšavaju korištenje skala

Božidar Vukičević/Cropix

U zaokretima pjenu i val odbaci dalje od kokpita

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/posadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda-1349465 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0302b84b908afd469e3c94d4c2fa099a0b95c88e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posadi+uga%C4%91a%2C+valove+rastura%3A+testirali+smo+Karnic+S37X%2C+najve%C4%87i+model+ovog+ciparskog+brenda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fposadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda-1349465 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fposadi-ugada-valove-rastura-testirali-smo-karnic-s37x-najveci-model-ovog-ciparskog-brenda-1349465 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => VEĆI KRATKI PREGLED POKAZUJE DA JE NAJVEĆEG KARNICA U GAMI OSMISLIO NETKO VRLO ISKUSAN, TKO KORISTI I RAZUMIJE BROD, PA JE NIZOM FUNKCIONALNIH I INOVATIVNIH RJEŠENJA POSADI OSIGURAO PUNI KOMFOR, A DIZAJNOM TRUPA ODLIČNA MARITIMNA SVOJSTVA I PO VALOVITOM MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => perjanica klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

perjanica klasePosadi ugađa, valove rastura: testirali smo Karnic S37X, najveći model ovog ciparskog brenda

Piše DAMIR VIŠIĆ
22. prosinca 2023. - 08:58

​Ciparski brodograditelj Karnic Powerboats iz Limasolla u svojoj ponudi ima 18 različitih modela, od kojih smo do sada nekoliko i testirali. Zajednička karakteristika im je bila da su to vrlo kvalitetno izrađena plovila, dobro osmišljena, sigurna, udobna i dobrih manevarskih sposobnosti. Sada nam je za test ponuđen njihov novi i najveći model Karnic S37x, a već nakon kratkog pregleda dalo se vidjeti kako je ovo plovilo osmislio netko iskusan, netko tko koristi i razumije brod.

Jasno je to već prilikom ukrcaja preko krmenih platformi. Plovilo pokreću dva velika snažna izvanbrodska motora, Suzuki 350, a platforme su naglašeno razvučene iza glava motora. Osim što ih štite od rizika udaranja o rivu te olakšavaju ukrcaj putnika, ovako velike svakako su i funkcionalnije prilikom ku...

15. svibanj 2024 11:52