stdClass Object ( [id] => 1112360 [title] => Navar 1025 Lux: na tržištu je prisutan već deset godina, ali u paketu s dva moderna Yanmara 125 još uvijek je vrlo zanimljiv i štedljiv [alias] => navar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dizajn plovila za razonodu oduvijek je bio u funkciji korisnika i njihovih životnih navika. No, usklađivanje vanjskih i unutrašnjih linija ne ide uvijek jednostavno jer modernije forme nadgrađa često kradu prostor u interijeru. Zbog toga konstruktori najviše vremena ulažu u promišljanje veza među prostorijama, sklopive mehanizme i razne trikove kako iz minimalnog prostora izvući maksimum.

Zbog toga se svaka sljedeća generacija plovila može pohvaliti s brojem većim i komfornijim interijerom na istoj dužini trupa. Kako i kod prelaska s drvenih na plastične brodove, za današnja plovila mnogi kažu kako imaju sve osim duše.

To se sigurno ne može reći za Navar 1025 Lux, admiralski brod istoimenog tivatskog malog brodogradilišta. Uz marinu, servis, zastupstvo Beneteaua, Bavarije i Yanmara Crnogorci su još uvijek ostali vjerni svojim kalafatskim korijenima i po narudžbi grade nekoliko modela s kojima su u protekla dva desetljeća stvorili zavidan ugled na Jadranu.

Desetmetarski poludeplasmanac jedan je od njih i iako je već godinama prisutan na tržištu još uvijek izaziva uzdahe gdje god se pojavi. Pogotovo u atraktivnoj bež varijanti trupa kakvu smo ovoga ljeta isprobali.

---

image
Pastelna boja mu dobro pristaje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Glavni povod za test leži u strojarnici s dva štedljiva Yanmara 125 što je upola manje od onih na testu od prije desetak godina kada smo na raspolaganju imali gotovo dvostruko snažnije motore snage po 240 KS. Uz najveću brzinu od 26 čvorova išla je i potrošnja od 90 litara na sat što za svakodnevno korištenje i nije baš ugodno.

---

image
Dva Yanmara su dobar odabir
Božidar Vukičević/Cropix
---

Velika autonomija

S manjom snagom brzina nije ni približno tolika - na punom gasu smo postigli 18 čvorova, ali za ovakvu vrstu broda to nije najvažnija stvar na svijetu. Ako ćemo gledati iz perspektive opuštenog korištenja onda su dvije litre po milji pri brzini između 13 i 14 čvorova prihvatljive.

---

image
Na pola gasa ide osam čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

S dva spremnika ukupne zapremnine 400 litara goriva to daje autonomiju od 15 sati ili 200 milja što je dovoljno za istražiti dobar dio otoka i obale bez puno razmišljanja o najbližim benzinskim crpkama. Ako vam se sviđaju štedljivost i vanjski izgled broda, red je opisati što sve ima u Navarovu trupu dužine 9,10 metara.

Od guceva ovakvog formata uvijek je izazov kako riješiti prilaz s oble krme jer za siguran kokpit ona mora biti visoka i samim time teško dostupna s kraja. U dilemi između vratašaca i pasarele, na testiranom primjerku je iskorišteno treće rješenje - vanjska stepenica.

---

image
Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Platforma utopljena u trup i prekrivena tikovinom vrlo je čvrsta i sa širokim gumenim bokoštitnicima ulijeva povjerenje da će izdržati svaki kontakt s betonskim mulom. Njezin profil je tanak pa nema mjesta za unutrašnji spremnik, no u sredini su ugrađene sklopive ljestve za kupače.

Preko stepenice i dviju masivnih bitvi gazi se na krmenu klupu i ulazi u duboki zaštićeni kokpit. Pod sredinom klupe je spremnik kao i na podu kokpita tako da je duboki trup po tom pitanju dobro iskorišten.

---

image
Kokpit se cijeli može prekriti tikovinom
Božidar Vukičević/Cropix
---

U kokpitu se može složiti stol s četiri stolice ili za potrebe big game ribolova ugraditi borbeni stolac. Da, on može biti i ribolovac i policajac no, nama se više sviđa ovakav, retro šarmantan za obiteljska krstarenja. Hladovinu u ljetnim mjesecima osigurava tenda boje trupa u nastavku krova, a njezini nosači, ograda na razmi i rukohvati na okviru kliznih vrata dodatno su osiguranje za ugodno kretanje u plovidbi.

Klasičan salon

Dvoklizna vrata otkrivaju klasičan raspored salona, lijevo kutnu garnituru sa stolom pretvorivu u pomoćni ležaj, a desno kuhinjski blok s puno iskorištenih elemenata. Osim što je oplemenjen drvom salon je visok 195 centimetara i s velikim staklenim površinama na bokovima vrlo ugodan za boravak, po mjeri trupa širokog 3,15 metara.

---

image
Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na podu je veliki otvor za pristup motorima i sreća da su u pitanju Yanmari pa ih neće trebati često otvarati. Naime, britvele su postavljene na stranu bliže kuhinji pa poklopac sprječava prolazak oko motora i otežava rad. Uz to, nije ugrađen nikakav amortizer pa meštar uvijek mora imati jednog pomoćnika.

U produžetku kuhinje je skiperski stolac bez mogućnosti podešavanja udaljenosti, pa između nogu i kola upravljača ima vrlo malo mjesta. Kad je već konstrukcijski prostor definiran bilo bi preporučljivo barem ugraditi timun s podesivim nagibom. Velika konzola je izvedena pod optimalnim kutom i sasvim dovoljna za velika analogne instrumente motora, kao i navigacijske ekrane (vlasnik je ugradio i radar).

---

image
Bogata instrumentna ploča vrlo je pregledna
Božidar Vukičević/Cropix
---

Komande su retro model od inoksa u skladu s tradicionalnim uređenjem cijeloga broda. Dugački bočni prozor se otvara sa skiperske i kuhinjske strane tako da su ventilacija i komunikacija s okolinom dobre.

I prednji dio broda je klasično složen, toaletni prostor ispod konzole, te dvije kabine. WC je jednostavan i visinom od 180 centimetara zadovoljit će većinu prohtjeva.

---

image
Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomoćna kabina u lijevome boku broda nije odvojena vratima, pa su spavači izloženi pogledima i mirisima iz motornog prostora i kuhinje.

---

image
Bočna kabina nije odvojena vratima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Vlasnička kabina zato pruža puni komfor iako je za bračni krevet potrebno staviti umetak u sredini gdje je visina stropa 185 centimetara. U podnožju visokog kreveta su spremišta za stvari i uz volumen ormara ima sasvim dovoljno prostora za odjeću dok ostale sitnice mogu stati i na police duž kreveta. Kabina je vrlo svijetla zbog kvadratnog stropnog prozora, a za potrebu je na raspolaganju i klasična lampa.

---

image
Vlasnička kabina ima puni komfor
Božidar Vukičević/Cropix
---

Prednosti flapsova

Komfor iz unutrašnjosti nastavlja se i u vanjskom dijelu broda. Široki prolazi s visokom ogradom od inoksa dobro su nazubljeni i sigurni za prolazak u svim vremenskim uvjetima. Poput duboke krme i na pramcu je osjećaj sigurnosti izražen, dijelom zbog čvrste ograde, a dijelom zbog veličine slobodnog prostora prepuštenog mašti vlasnika. Jedni će tu napraviti ribolovnu oazu s nosačima štapova, drugi će staviti nosače za sportske rekvizite dok će treći misliti samo na prostrano sunčalište.

U posljednjem slučaju bi trebalo razmisliti o ugradnji sidrenog vinča ispod palube kako bi svaki centimetar bio ravan i iskorišten. I na pramcu su postavljene predimenzionirane bitve tako da ih ukupno šest osigurava miran san i korištenje konopa svih promjera.

U samoj plovidbi najveći Navar se ponaša kao brod, tromo i moćno koristeći masu od pet tona. Prednost dvaju motora najbolje dolazi do izražaja kod izvlačenja i pristajanju kada s lakoćom sluša upućene komande. Budući da je riječ o relativno malim motorima zapremnine dvije litre potrebno ih je malo više zavrtjeti da pokažu karakter. Uz to ide i višak buke, ali u granicama uobičajenog.

Smanjenje otpora na granici glisiranja se kod ovakvog tipa broda slabo osjeti jer pramac čitavo vrijeme jednakom silom razgrće more. Dodatna proširenja na vodenoj liniji su pridonijela stabilnosti, no i dalje je korisno imati flapsove za podešavanje nagiba u ovisnosti o rasporedu putnika i stanju u spremnicima vode i goriva.

Zahvaljujući njima Navar se u svim uvjetima može držati s optimalnim nagibom pramca. Manji valovi drugih brodova nisu bili dostojan izazov jer ih je s lakoćom gazio. Kod oštrih skretanja treba biti oprezniji jer masa od pet tona ima svoju inerciju što je i očekivano kod ovakvog tipa broda.

Očekivano je i da će dugo zadržati vrijednost jer brodovi poput Navara teško izlaze iz mode.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega........................................ 10.25 m
Dužina trupa....................................................... 9.10 m
Širina................................................................. 3.15 m
Gaz..................................................................... 1.0 m
Deplasman.......................................................... 5000 kg
Ležajevi................................................................. 4+2
Spremnik vode................................................... 135 l
Spremnici goriva.............................................. 2x200 l
Motori Yanmar................................................ 2x140 KS
Proizvođač..................................................... Navar, Tivat
Cijena................................................ 140.000 eura + PDV

---

---

BRZINA i POTROŠNJA: OKR. -  Brz. (čv.) - potr. (l/h)


1000        4,5        4,0
1500        6,7        6,2
2000        8,0        10,2
2500        9,6        17,4
3000        13,4        27,6
3500        16,9        40,6
3600        18,3        45,6

---

---

KONAČNA OCJENA


DOBRO
Komfor
Čvrstoća trupa
Bezvremenski dizajn

LOŠE
Bočna kabina bez vrata
Udaljenost volana od sjedala

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brod od formata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Brod od formata 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-09-23 09:11:57 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-13 10:43:58 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2016-09-27 10:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059966.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059973.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059972.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059971.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059970.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059969.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059968.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059967.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059965.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059964.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059963.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059962.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059961.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059960.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059959.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059958.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8036444.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Linija Navara <\/em>je svevremenska","Na pola gasa ide osam \u010dvorova","Bogata instrumentna plo\u010da vrlo je pregledna","Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor","Vlasni\u010dka kabina ima puni komfor","Dva Yanmara <\/em>su dobar odabir","Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom","Na moru izgleda mo\u0107no","Pramac je po mjeri Jadrana","Bitve su po\u0161tenoga formata","Bo\u010dni prolazima je lako pro\u0107i","Bo\u010dna kabina nije odvojena vratima","Valovi mu ne smetaju","Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara","Uz sidreni vin\u010d su dva poklopca","Kokpit se cijeli mo\u017ee prekriti tikovinom","Pastelna boja mu dobro pristaje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1079","hd_8059966_1920.jpg":"1920x1080","k_8059966_1280.jpg":"1280x1280","k_8059966_1024.jpg":"1024x1024","k_8059966_640.jpg":"640x640","k_8059966_480.jpg":"480x480","k_8059966_340.jpg":"340x340","k_8059966_220.jpg":"220x220","o_8059966_1280.jpg":"1280x719","o_8059966_1024.jpg":"1024x575","o_8059966_640.jpg":"640x359","o_8059966_480.jpg":"480x269","o_8059966_340.jpg":"340x191","o_8059966_220.jpg":"220x123","h_8059966_1280.jpg":"1280x854","h_8059966_1024.jpg":"1024x683","h_8059966_640.jpg":"640x427","h_8059966_480.jpg":"480x320","h_8059966_340.jpg":"340x227","h_8059966_220.jpg":"220x147","pp_8059966_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059966_1024.jpg":"805x1024","pp_8059966_640.jpg":"503x640","pp_8059966_480.jpg":"377x480","pp_8059966_340.jpg":"267x340","pp_8059966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8059973_1920.jpg":"1920x1080","k_8059973_1280.jpg":"1280x1280","k_8059973_1024.jpg":"1024x1024","k_8059973_640.jpg":"640x640","k_8059973_480.jpg":"480x480","k_8059973_340.jpg":"340x340","k_8059973_220.jpg":"220x220","o_8059973_1280.jpg":"1280x853","o_8059973_1024.jpg":"1024x682","o_8059973_640.jpg":"640x426","o_8059973_480.jpg":"480x320","o_8059973_340.jpg":"340x226","o_8059973_220.jpg":"220x146","h_8059973_1280.jpg":"1280x854","h_8059973_1024.jpg":"1024x683","h_8059973_640.jpg":"640x427","h_8059973_480.jpg":"480x320","h_8059973_340.jpg":"340x227","h_8059973_220.jpg":"220x147","pp_8059973_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059973_1024.jpg":"805x1024","pp_8059973_640.jpg":"503x640","pp_8059973_480.jpg":"377x480","pp_8059973_340.jpg":"267x340","pp_8059973_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_8059972_1920.jpg":"1920x1080","k_8059972_1280.jpg":"1280x1280","k_8059972_1024.jpg":"1024x1024","k_8059972_640.jpg":"640x640","k_8059972_480.jpg":"480x480","k_8059972_340.jpg":"340x340","k_8059972_220.jpg":"220x220","o_8059972_1280.jpg":"1280x838","o_8059972_1024.jpg":"1024x670","o_8059972_640.jpg":"640x419","o_8059972_480.jpg":"480x314","o_8059972_340.jpg":"340x222","o_8059972_220.jpg":"220x144","h_8059972_1280.jpg":"1280x854","h_8059972_1024.jpg":"1024x683","h_8059972_640.jpg":"640x427","h_8059972_480.jpg":"480x320","h_8059972_340.jpg":"340x227","h_8059972_220.jpg":"220x147","pp_8059972_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059972_1024.jpg":"805x1024","pp_8059972_640.jpg":"503x640","pp_8059972_480.jpg":"377x480","pp_8059972_340.jpg":"267x340","pp_8059972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8059971_1920.jpg":"1920x1080","k_8059971_1280.jpg":"1280x1280","k_8059971_1024.jpg":"1024x1024","k_8059971_640.jpg":"640x640","k_8059971_480.jpg":"480x480","k_8059971_340.jpg":"340x340","k_8059971_220.jpg":"220x220","o_8059971_1280.jpg":"1280x853","o_8059971_1024.jpg":"1024x682","o_8059971_640.jpg":"640x426","o_8059971_480.jpg":"480x320","o_8059971_340.jpg":"340x226","o_8059971_220.jpg":"220x146","h_8059971_1280.jpg":"1280x854","h_8059971_1024.jpg":"1024x683","h_8059971_640.jpg":"640x427","h_8059971_480.jpg":"480x320","h_8059971_340.jpg":"340x227","h_8059971_220.jpg":"220x147","pp_8059971_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059971_1024.jpg":"805x1024","pp_8059971_640.jpg":"503x640","pp_8059971_480.jpg":"377x480","pp_8059971_340.jpg":"267x340","pp_8059971_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_8059970_1920.jpg":"1920x1080","k_8059970_1280.jpg":"1280x1280","k_8059970_1024.jpg":"1024x1024","k_8059970_640.jpg":"640x640","k_8059970_480.jpg":"480x480","k_8059970_340.jpg":"340x340","k_8059970_220.jpg":"220x220","o_8059970_1280.jpg":"1280x1920","o_8059970_1024.jpg":"1024x1536","o_8059970_640.jpg":"640x960","o_8059970_480.jpg":"480x720","o_8059970_340.jpg":"340x510","o_8059970_220.jpg":"220x330","h_8059970_1280.jpg":"1280x854","h_8059970_1024.jpg":"1024x683","h_8059970_640.jpg":"640x427","h_8059970_480.jpg":"480x320","h_8059970_340.jpg":"340x227","h_8059970_220.jpg":"220x147","pp_8059970_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059970_1024.jpg":"805x1024","pp_8059970_640.jpg":"503x640","pp_8059970_480.jpg":"377x480","pp_8059970_340.jpg":"267x340","pp_8059970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_8059969_1920.jpg":"1920x1080","k_8059969_1280.jpg":"1280x1280","k_8059969_1024.jpg":"1024x1024","k_8059969_640.jpg":"640x640","k_8059969_480.jpg":"480x480","k_8059969_340.jpg":"340x340","k_8059969_220.jpg":"220x220","o_8059969_1280.jpg":"1280x1920","o_8059969_1024.jpg":"1024x1536","o_8059969_640.jpg":"640x960","o_8059969_480.jpg":"480x720","o_8059969_340.jpg":"340x510","o_8059969_220.jpg":"220x330","h_8059969_1280.jpg":"1280x854","h_8059969_1024.jpg":"1024x683","h_8059969_640.jpg":"640x427","h_8059969_480.jpg":"480x320","h_8059969_340.jpg":"340x227","h_8059969_220.jpg":"220x147","pp_8059969_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059969_1024.jpg":"805x1024","pp_8059969_640.jpg":"503x640","pp_8059969_480.jpg":"377x480","pp_8059969_340.jpg":"267x340","pp_8059969_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1151","hd_8059968_1920.jpg":"1920x1080","k_8059968_1280.jpg":"1280x1280","k_8059968_1024.jpg":"1024x1024","k_8059968_640.jpg":"640x640","k_8059968_480.jpg":"480x480","k_8059968_340.jpg":"340x340","k_8059968_220.jpg":"220x220","o_8059968_1280.jpg":"1280x767","o_8059968_1024.jpg":"1024x613","o_8059968_640.jpg":"640x383","o_8059968_480.jpg":"480x287","o_8059968_340.jpg":"340x203","o_8059968_220.jpg":"220x131","h_8059968_1280.jpg":"1280x854","h_8059968_1024.jpg":"1024x683","h_8059968_640.jpg":"640x427","h_8059968_480.jpg":"480x320","h_8059968_340.jpg":"340x227","h_8059968_220.jpg":"220x147","pp_8059968_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059968_1024.jpg":"805x1024","pp_8059968_640.jpg":"503x640","pp_8059968_480.jpg":"377x480","pp_8059968_340.jpg":"267x340","pp_8059968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2425","hd_8059967_1920.jpg":"1920x1080","k_8059967_1280.jpg":"1280x1280","k_8059967_1024.jpg":"1024x1024","k_8059967_640.jpg":"640x640","k_8059967_480.jpg":"480x480","k_8059967_340.jpg":"340x340","k_8059967_220.jpg":"220x220","o_8059967_1280.jpg":"1280x1616","o_8059967_1024.jpg":"1024x1293","o_8059967_640.jpg":"640x808","o_8059967_480.jpg":"480x606","o_8059967_340.jpg":"340x429","o_8059967_220.jpg":"220x277","h_8059967_1280.jpg":"1280x854","h_8059967_1024.jpg":"1024x683","h_8059967_640.jpg":"640x427","h_8059967_480.jpg":"480x320","h_8059967_340.jpg":"340x227","h_8059967_220.jpg":"220x147","pp_8059967_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059967_1024.jpg":"805x1024","pp_8059967_640.jpg":"503x640","pp_8059967_480.jpg":"377x480","pp_8059967_340.jpg":"267x340","pp_8059967_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2785","hd_8059965_1920.jpg":"1920x1080","k_8059965_1280.jpg":"1280x1280","k_8059965_1024.jpg":"1024x1024","k_8059965_640.jpg":"640x640","k_8059965_480.jpg":"480x480","k_8059965_340.jpg":"340x340","k_8059965_220.jpg":"220x220","o_8059965_1280.jpg":"1280x1856","o_8059965_1024.jpg":"1024x1485","o_8059965_640.jpg":"640x928","o_8059965_480.jpg":"480x696","o_8059965_340.jpg":"340x493","o_8059965_220.jpg":"220x319","h_8059965_1280.jpg":"1280x854","h_8059965_1024.jpg":"1024x683","h_8059965_640.jpg":"640x427","h_8059965_480.jpg":"480x320","h_8059965_340.jpg":"340x227","h_8059965_220.jpg":"220x147","pp_8059965_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059965_1024.jpg":"805x1024","pp_8059965_640.jpg":"503x640","pp_8059965_480.jpg":"377x480","pp_8059965_340.jpg":"267x340","pp_8059965_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1417x1063","hd_8059964_1920.jpg":"1920x1080","k_8059964_1280.jpg":"1280x1280","k_8059964_1024.jpg":"1024x1024","k_8059964_640.jpg":"640x640","k_8059964_480.jpg":"480x480","k_8059964_340.jpg":"340x340","k_8059964_220.jpg":"220x220","o_8059964_1280.jpg":"1280x960","o_8059964_1024.jpg":"1024x768","o_8059964_640.jpg":"640x480","o_8059964_480.jpg":"480x360","o_8059964_340.jpg":"340x255","o_8059964_220.jpg":"220x165","h_8059964_1280.jpg":"1280x854","h_8059964_1024.jpg":"1024x683","h_8059964_640.jpg":"640x427","h_8059964_480.jpg":"480x320","h_8059964_340.jpg":"340x227","h_8059964_220.jpg":"220x147","pp_8059964_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059964_1024.jpg":"805x1024","pp_8059964_640.jpg":"503x640","pp_8059964_480.jpg":"377x480","pp_8059964_340.jpg":"267x340","pp_8059964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1417x1890","hd_8059963_1920.jpg":"1920x1080","k_8059963_1280.jpg":"1280x1280","k_8059963_1024.jpg":"1024x1024","k_8059963_640.jpg":"640x640","k_8059963_480.jpg":"480x480","k_8059963_340.jpg":"340x340","k_8059963_220.jpg":"220x220","o_8059963_1280.jpg":"1280x1707","o_8059963_1024.jpg":"1024x1365","o_8059963_640.jpg":"640x853","o_8059963_480.jpg":"480x640","o_8059963_340.jpg":"340x453","o_8059963_220.jpg":"220x293","h_8059963_1280.jpg":"1280x854","h_8059963_1024.jpg":"1024x683","h_8059963_640.jpg":"640x427","h_8059963_480.jpg":"480x320","h_8059963_340.jpg":"340x227","h_8059963_220.jpg":"220x147","pp_8059963_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059963_1024.jpg":"805x1024","pp_8059963_640.jpg":"503x640","pp_8059963_480.jpg":"377x480","pp_8059963_340.jpg":"267x340","pp_8059963_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1417x1890","hd_8059962_1920.jpg":"1920x1080","k_8059962_1280.jpg":"1280x1280","k_8059962_1024.jpg":"1024x1024","k_8059962_640.jpg":"640x640","k_8059962_480.jpg":"480x480","k_8059962_340.jpg":"340x340","k_8059962_220.jpg":"220x220","o_8059962_1280.jpg":"1280x1707","o_8059962_1024.jpg":"1024x1365","o_8059962_640.jpg":"640x853","o_8059962_480.jpg":"480x640","o_8059962_340.jpg":"340x453","o_8059962_220.jpg":"220x293","h_8059962_1280.jpg":"1280x854","h_8059962_1024.jpg":"1024x683","h_8059962_640.jpg":"640x427","h_8059962_480.jpg":"480x320","h_8059962_340.jpg":"340x227","h_8059962_220.jpg":"220x147","pp_8059962_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059962_1024.jpg":"805x1024","pp_8059962_640.jpg":"503x640","pp_8059962_480.jpg":"377x480","pp_8059962_340.jpg":"267x340","pp_8059962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x960","hd_8059961_1920.jpg":"1920x1080","k_8059961_1280.jpg":"1280x1280","k_8059961_1024.jpg":"1024x1024","k_8059961_640.jpg":"640x640","k_8059961_480.jpg":"480x480","k_8059961_340.jpg":"340x340","k_8059961_220.jpg":"220x220","o_8059961_1280.jpg":"1280x640","o_8059961_1024.jpg":"1024x512","o_8059961_640.jpg":"640x320","o_8059961_480.jpg":"480x240","o_8059961_340.jpg":"340x170","o_8059961_220.jpg":"220x110","h_8059961_1280.jpg":"1280x854","h_8059961_1024.jpg":"1024x683","h_8059961_640.jpg":"640x427","h_8059961_480.jpg":"480x320","h_8059961_340.jpg":"340x227","h_8059961_220.jpg":"220x147","pp_8059961_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059961_1024.jpg":"805x1024","pp_8059961_640.jpg":"503x640","pp_8059961_480.jpg":"377x480","pp_8059961_340.jpg":"267x340","pp_8059961_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1417x1890","hd_8059960_1920.jpg":"1920x1080","k_8059960_1280.jpg":"1280x1280","k_8059960_1024.jpg":"1024x1024","k_8059960_640.jpg":"640x640","k_8059960_480.jpg":"480x480","k_8059960_340.jpg":"340x340","k_8059960_220.jpg":"220x220","o_8059960_1280.jpg":"1280x1707","o_8059960_1024.jpg":"1024x1365","o_8059960_640.jpg":"640x853","o_8059960_480.jpg":"480x640","o_8059960_340.jpg":"340x453","o_8059960_220.jpg":"220x293","h_8059960_1280.jpg":"1280x854","h_8059960_1024.jpg":"1024x683","h_8059960_640.jpg":"640x427","h_8059960_480.jpg":"480x320","h_8059960_340.jpg":"340x227","h_8059960_220.jpg":"220x147","pp_8059960_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059960_1024.jpg":"805x1024","pp_8059960_640.jpg":"503x640","pp_8059960_480.jpg":"377x480","pp_8059960_340.jpg":"267x340","pp_8059960_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1240x1654","hd_8059959_1920.jpg":"1920x1080","k_8059959_1280.jpg":"1280x1280","k_8059959_1024.jpg":"1024x1024","k_8059959_640.jpg":"640x640","k_8059959_480.jpg":"480x480","k_8059959_340.jpg":"340x340","k_8059959_220.jpg":"220x220","o_8059959_1280.jpg":"1280x1707","o_8059959_1024.jpg":"1024x1365","o_8059959_640.jpg":"640x853","o_8059959_480.jpg":"480x640","o_8059959_340.jpg":"340x453","o_8059959_220.jpg":"220x293","h_8059959_1280.jpg":"1280x854","h_8059959_1024.jpg":"1024x683","h_8059959_640.jpg":"640x427","h_8059959_480.jpg":"480x320","h_8059959_340.jpg":"340x227","h_8059959_220.jpg":"220x147","pp_8059959_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059959_1024.jpg":"805x1024","pp_8059959_640.jpg":"503x640","pp_8059959_480.jpg":"377x480","pp_8059959_340.jpg":"267x340","pp_8059959_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1890x1417","hd_8059958_1920.jpg":"1920x1080","k_8059958_1280.jpg":"1280x1280","k_8059958_1024.jpg":"1024x1024","k_8059958_640.jpg":"640x640","k_8059958_480.jpg":"480x480","k_8059958_340.jpg":"340x340","k_8059958_220.jpg":"220x220","o_8059958_1280.jpg":"1280x959","o_8059958_1024.jpg":"1024x767","o_8059958_640.jpg":"640x479","o_8059958_480.jpg":"480x359","o_8059958_340.jpg":"340x254","o_8059958_220.jpg":"220x164","h_8059958_1280.jpg":"1280x854","h_8059958_1024.jpg":"1024x683","h_8059958_640.jpg":"640x427","h_8059958_480.jpg":"480x320","h_8059958_340.jpg":"340x227","h_8059958_220.jpg":"220x147","pp_8059958_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059958_1024.jpg":"805x1024","pp_8059958_640.jpg":"503x640","pp_8059958_480.jpg":"377x480","pp_8059958_340.jpg":"267x340","pp_8059958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_8036444_1920.jpg":"1920x1080","k_8036444_1280.jpg":"1280x1280","k_8036444_1024.jpg":"1024x1024","k_8036444_640.jpg":"640x640","k_8036444_480.jpg":"480x480","k_8036444_340.jpg":"340x340","k_8036444_220.jpg":"220x220","o_8036444_1280.jpg":"1280x720","o_8036444_1024.jpg":"1024x576","o_8036444_640.jpg":"640x360","o_8036444_480.jpg":"480x270","o_8036444_340.jpg":"340x191","o_8036444_220.jpg":"220x123","h_8036444_1280.jpg":"1280x854","h_8036444_1024.jpg":"1024x683","h_8036444_640.jpg":"640x427","h_8036444_480.jpg":"480x320","h_8036444_340.jpg":"340x227","h_8036444_220.jpg":"220x147","pp_8036444_1280.jpg":"1006x1280","pp_8036444_1024.jpg":"805x1024","pp_8036444_640.jpg":"503x640","pp_8036444_480.jpg":"377x480","pp_8036444_340.jpg":"267x340","pp_8036444_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15191007 Threads: 2 Questions: 3168672845 Slow queries: 7095503 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235326199 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /om/nautika/navar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv-1112360 [printLink] => /om/nautika/navar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv-1112360?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 643639 [name] => Navar 1025 Lux [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-13 12:37:17 [main_article_id] => 0 [alias] => navar-1025-lux [link] => /tag/navar-1025-lux ) [2] => stdClass Object ( [id] => 643640 [name] => navar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-13 12:37:17 [main_article_id] => 0 [alias] => navar [link] => /tag/navar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brod od formata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Navar 1025 Lux: na tržištu je prisutan već deset godina, ali u paketu s dva moderna Yanmara 125 još uvijek je vrlo zanimljiv i štedljiv [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059966.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Linija Navara je svevremenska [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059966.jpg [title] => Linija Navara je svevremenska Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059973.jpg [title] => Na pola gasa ide osam čvorova Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059972.jpg [title] => Bogata instrumentna ploča vrlo je pregledna Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059971.jpg [title] => Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059970.jpg [title] => Vlasnička kabina ima puni komfor Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059969.jpg [title] => Dva Yanmara su dobar odabir Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059968.jpg [title] => Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059967.jpg [title] => Na moru izgleda moćno Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059965.jpg [title] => Pramac je po mjeri Jadrana Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059964.jpg [title] => Bitve su poštenoga formata Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059963.jpg [title] => Bočni prolazima je lako proći Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059962.jpg [title] => Bočna kabina nije odvojena vratima Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059961.jpg [title] => Valovi mu ne smetaju Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059960.jpg [title] => Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059959.jpg [title] => Uz sidreni vinč su dva poklopca Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059958.jpg [title] => Kokpit se cijeli može prekriti tikovinom Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8036444.jpg [title] => Pastelna boja mu dobro pristaje Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dizajn plovila za razonodu oduvijek je bio u funkciji korisnika i njihovih životnih navika. No, usklađivanje vanjskih i unutrašnjih linija ne ide uvijek jednostavno jer modernije forme nadgrađa često kradu prostor u interijeru. Zbog toga konstruktori najviše vremena ulažu u promišljanje veza među prostorijama, sklopive mehanizme i razne trikove kako iz minimalnog prostora izvući maksimum.

Zbog toga se svaka sljedeća generacija plovila može pohvaliti s brojem većim i komfornijim interijerom na istoj dužini trupa. Kako i kod prelaska s drvenih na plastične brodove, za današnja plovila mnogi kažu kako imaju sve osim duše.

To se sigurno ne može reći za Navar 1025 Lux, admiralski brod istoimenog tivatskog malog brodogradilišta. Uz marinu, servis, zastupstvo Beneteaua, Bavarije i Yanmara Crnogorci su još uvijek ostali vjerni svojim kalafatskim korijenima i po narudžbi grade nekoliko modela s kojima su u protekla dva desetljeća stvorili zavidan ugled na Jadranu.

Desetmetarski poludeplasmanac jedan je od njih i iako je već godinama prisutan na tržištu još uvijek izaziva uzdahe gdje god se pojavi. Pogotovo u atraktivnoj bež varijanti trupa kakvu smo ovoga ljeta isprobali.

---

image
Pastelna boja mu dobro pristaje
Božidar Vukičević/Cropix
---

Glavni povod za test leži u strojarnici s dva štedljiva Yanmara 125 što je upola manje od onih na testu od prije desetak godina kada smo na raspolaganju imali gotovo dvostruko snažnije motore snage po 240 KS. Uz najveću brzinu od 26 čvorova išla je i potrošnja od 90 litara na sat što za svakodnevno korištenje i nije baš ugodno.

---

image
Dva Yanmara su dobar odabir
Božidar Vukičević/Cropix
---

Velika autonomija

S manjom snagom brzina nije ni približno tolika - na punom gasu smo postigli 18 čvorova, ali za ovakvu vrstu broda to nije najvažnija stvar na svijetu. Ako ćemo gledati iz perspektive opuštenog korištenja onda su dvije litre po milji pri brzini između 13 i 14 čvorova prihvatljive.

---

image
Na pola gasa ide osam čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
---

S dva spremnika ukupne zapremnine 400 litara goriva to daje autonomiju od 15 sati ili 200 milja što je dovoljno za istražiti dobar dio otoka i obale bez puno razmišljanja o najbližim benzinskim crpkama. Ako vam se sviđaju štedljivost i vanjski izgled broda, red je opisati što sve ima u Navarovu trupu dužine 9,10 metara.

Od guceva ovakvog formata uvijek je izazov kako riješiti prilaz s oble krme jer za siguran kokpit ona mora biti visoka i samim time teško dostupna s kraja. U dilemi između vratašaca i pasarele, na testiranom primjerku je iskorišteno treće rješenje - vanjska stepenica.

---

image
Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Platforma utopljena u trup i prekrivena tikovinom vrlo je čvrsta i sa širokim gumenim bokoštitnicima ulijeva povjerenje da će izdržati svaki kontakt s betonskim mulom. Njezin profil je tanak pa nema mjesta za unutrašnji spremnik, no u sredini su ugrađene sklopive ljestve za kupače.

Preko stepenice i dviju masivnih bitvi gazi se na krmenu klupu i ulazi u duboki zaštićeni kokpit. Pod sredinom klupe je spremnik kao i na podu kokpita tako da je duboki trup po tom pitanju dobro iskorišten.

---

image
Kokpit se cijeli može prekriti tikovinom
Božidar Vukičević/Cropix
---

U kokpitu se može složiti stol s četiri stolice ili za potrebe big game ribolova ugraditi borbeni stolac. Da, on može biti i ribolovac i policajac no, nama se više sviđa ovakav, retro šarmantan za obiteljska krstarenja. Hladovinu u ljetnim mjesecima osigurava tenda boje trupa u nastavku krova, a njezini nosači, ograda na razmi i rukohvati na okviru kliznih vrata dodatno su osiguranje za ugodno kretanje u plovidbi.

Klasičan salon

Dvoklizna vrata otkrivaju klasičan raspored salona, lijevo kutnu garnituru sa stolom pretvorivu u pomoćni ležaj, a desno kuhinjski blok s puno iskorištenih elemenata. Osim što je oplemenjen drvom salon je visok 195 centimetara i s velikim staklenim površinama na bokovima vrlo ugodan za boravak, po mjeri trupa širokog 3,15 metara.

---

image
Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na podu je veliki otvor za pristup motorima i sreća da su u pitanju Yanmari pa ih neće trebati često otvarati. Naime, britvele su postavljene na stranu bliže kuhinji pa poklopac sprječava prolazak oko motora i otežava rad. Uz to, nije ugrađen nikakav amortizer pa meštar uvijek mora imati jednog pomoćnika.

U produžetku kuhinje je skiperski stolac bez mogućnosti podešavanja udaljenosti, pa između nogu i kola upravljača ima vrlo malo mjesta. Kad je već konstrukcijski prostor definiran bilo bi preporučljivo barem ugraditi timun s podesivim nagibom. Velika konzola je izvedena pod optimalnim kutom i sasvim dovoljna za velika analogne instrumente motora, kao i navigacijske ekrane (vlasnik je ugradio i radar).

---

image
Bogata instrumentna ploča vrlo je pregledna
Božidar Vukičević/Cropix
---

Komande su retro model od inoksa u skladu s tradicionalnim uređenjem cijeloga broda. Dugački bočni prozor se otvara sa skiperske i kuhinjske strane tako da su ventilacija i komunikacija s okolinom dobre.

I prednji dio broda je klasično složen, toaletni prostor ispod konzole, te dvije kabine. WC je jednostavan i visinom od 180 centimetara zadovoljit će većinu prohtjeva.

---

image
Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara
Božidar Vukičević/Cropix
---

Pomoćna kabina u lijevome boku broda nije odvojena vratima, pa su spavači izloženi pogledima i mirisima iz motornog prostora i kuhinje.

---

image
Bočna kabina nije odvojena vratima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Vlasnička kabina zato pruža puni komfor iako je za bračni krevet potrebno staviti umetak u sredini gdje je visina stropa 185 centimetara. U podnožju visokog kreveta su spremišta za stvari i uz volumen ormara ima sasvim dovoljno prostora za odjeću dok ostale sitnice mogu stati i na police duž kreveta. Kabina je vrlo svijetla zbog kvadratnog stropnog prozora, a za potrebu je na raspolaganju i klasična lampa.

---

image
Vlasnička kabina ima puni komfor
Božidar Vukičević/Cropix
---

Prednosti flapsova

Komfor iz unutrašnjosti nastavlja se i u vanjskom dijelu broda. Široki prolazi s visokom ogradom od inoksa dobro su nazubljeni i sigurni za prolazak u svim vremenskim uvjetima. Poput duboke krme i na pramcu je osjećaj sigurnosti izražen, dijelom zbog čvrste ograde, a dijelom zbog veličine slobodnog prostora prepuštenog mašti vlasnika. Jedni će tu napraviti ribolovnu oazu s nosačima štapova, drugi će staviti nosače za sportske rekvizite dok će treći misliti samo na prostrano sunčalište.

U posljednjem slučaju bi trebalo razmisliti o ugradnji sidrenog vinča ispod palube kako bi svaki centimetar bio ravan i iskorišten. I na pramcu su postavljene predimenzionirane bitve tako da ih ukupno šest osigurava miran san i korištenje konopa svih promjera.

U samoj plovidbi najveći Navar se ponaša kao brod, tromo i moćno koristeći masu od pet tona. Prednost dvaju motora najbolje dolazi do izražaja kod izvlačenja i pristajanju kada s lakoćom sluša upućene komande. Budući da je riječ o relativno malim motorima zapremnine dvije litre potrebno ih je malo više zavrtjeti da pokažu karakter. Uz to ide i višak buke, ali u granicama uobičajenog.

Smanjenje otpora na granici glisiranja se kod ovakvog tipa broda slabo osjeti jer pramac čitavo vrijeme jednakom silom razgrće more. Dodatna proširenja na vodenoj liniji su pridonijela stabilnosti, no i dalje je korisno imati flapsove za podešavanje nagiba u ovisnosti o rasporedu putnika i stanju u spremnicima vode i goriva.

Zahvaljujući njima Navar se u svim uvjetima može držati s optimalnim nagibom pramca. Manji valovi drugih brodova nisu bili dostojan izazov jer ih je s lakoćom gazio. Kod oštrih skretanja treba biti oprezniji jer masa od pet tona ima svoju inerciju što je i očekivano kod ovakvog tipa broda.

Očekivano je i da će dugo zadržati vrijednost jer brodovi poput Navara teško izlaze iz mode.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega........................................ 10.25 m
Dužina trupa....................................................... 9.10 m
Širina................................................................. 3.15 m
Gaz..................................................................... 1.0 m
Deplasman.......................................................... 5000 kg
Ležajevi................................................................. 4+2
Spremnik vode................................................... 135 l
Spremnici goriva.............................................. 2x200 l
Motori Yanmar................................................ 2x140 KS
Proizvođač..................................................... Navar, Tivat
Cijena................................................ 140.000 eura + PDV

---

---

BRZINA i POTROŠNJA: OKR. -  Brz. (čv.) - potr. (l/h)


1000        4,5        4,0
1500        6,7        6,2
2000        8,0        10,2
2500        9,6        17,4
3000        13,4        27,6
3500        16,9        40,6
3600        18,3        45,6

---

---

KONAČNA OCJENA


DOBRO
Komfor
Čvrstoća trupa
Bezvremenski dizajn

LOŠE
Bočna kabina bez vrata
Udaljenost volana od sjedala

---


  •  
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Linija Navara je svevremenska
Božidar Vukičević/Cropix
Na pola gasa ide osam čvorova
Božidar Vukičević/Cropix
Bogata instrumentna ploča vrlo je pregledna
Božidar Vukičević/Cropix
Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor
Božidar Vukičević/Cropix
Vlasnička kabina ima puni komfor
Božidar Vukičević/Cropix
Dva Yanmara su dobar odabir
Božidar Vukičević/Cropix
Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom
Božidar Vukičević/Cropix
Na moru izgleda moćno
Božidar Vukičević/Cropix
Pramac je po mjeri Jadrana
Božidar Vukičević/Cropix
Bitve su poštenoga formata
Božidar Vukičević/Cropix
Bočni prolazima je lako proći
Božidar Vukičević/Cropix
Bočna kabina nije odvojena vratima
Božidar Vukičević/Cropix
Valovi mu ne smetaju
Božidar Vukičević/Cropix
Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara
Božidar Vukičević/Cropix
Uz sidreni vinč su dva poklopca
Božidar Vukičević/Cropix
Kokpit se cijeli može prekriti tikovinom
Božidar Vukičević/Cropix
Pastelna boja mu dobro pristaje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/navar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv-1112360 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efbde264a81deaada8e6ac6b591637c1dc57c299 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Navar+1025+Lux%3A+na+tr%C5%BEi%C5%A1tu+je+prisutan+ve%C4%87+deset+godina%2C+ali+u+paketu+s+dva+moderna+Yanmara+125+jo%C5%A1+uvijek+je+vrlo+zanimljiv+i+%C5%A1tedljiv&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnavar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv-1112360 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnavar-1025-lux-na-trzistu-prisutan-vec-deset-godina-ali-u-paketu-s-dva-moderna-yanmara-125-jos-uvijek-vrlo-zanimljiv-i-stedljiv-1112360 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brod od formata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Brod od formataNavar 1025 Lux: na tržištu je prisutan već deset godina, ali u paketu s dva moderna Yanmara 125 još uvijek je vrlo zanimljiv i štedljiv

Piše Gordan Jelavić
27. rujna 2016. - 12:38

Dizajn plovila za razonodu oduvijek je bio u funkciji korisnika i njihovih životnih navika. No, usklađivanje vanjskih i unutrašnjih linija ne ide uvijek jednostavno jer modernije forme nadgrađa često kradu prostor u interijeru. Zbog toga konstruktori najviše vremena ulažu u promišljanje veza među prostorijama, sklopive mehanizme i razne trikove kako iz minimalnog prostora izvući maksimum.

Zbog toga se svaka sljedeća generacija plovila može pohvaliti s brojem većim i komfornijim interijerom na istoj dužini trupa. Kako i kod prelaska s drvenih na plastične brodove, za današnja plovila mnogi kažu kako imaju sve osim duše.

To se sigurno ne može reći za Navar 1025 Lux, admiralski brod istoimenog tivatskog malog brodogradilišta. Uz marinu, servis, zastupstvo Beneteaua, Bavarije i Yanmara Crnogorci su još uvijek ostali vjerni svojim kalafatskim korijenima i po narudžbi grade nekoliko modela s kojima su u protekla dva desetljeća stvorili zavidan ugled na Jadranu.

Desetmetarski poludeplasmanac jedan je od njih i iako je već godinama prisutan na tržištu još uvijek izaziva uzdahe gdje god se pojavi. Pogotovo u atraktivnoj bež varijanti trupa kakvu smo ovoga ljeta isprobali.

image
Pastelna boja mu dobro pristaje
Božidar Vukičević/Cropix

Glavni povod za test leži u strojarnici s dva štedljiva Yanmara 125 što je upola manje od onih na testu od prije desetak godina kada smo na raspolaganju imali gotovo dvostruko snažnije motore snage po 240 KS. Uz najveću brzinu od 26 čvorova išla je i potrošnja od 90 litara na sat što za svakodnevno korištenje i nije baš ugodno.

image
Dva Yanmara su dobar odabir
Božidar Vukičević/Cropix

Velika autonomija

S manjom snagom brzina nije ni približno tolika - na punom gasu smo postigli 18 čvorova, ali za ovakvu vrstu broda to nije najvažnija stvar na svijetu. Ako ćemo gledati iz perspektive opuštenog korištenja onda su dvije litre po milji pri brzini između 13 i 14 čvorova prihvatljive.

image
Na pola gasa ide osam čvorova
Božidar Vukičević/Cropix

S dva spremnika ukupne zapremnine 400 litara goriva to daje autonomiju od 15 sati ili 200 milja što je dovoljno za istražiti dobar dio otoka i obale bez puno razmišljanja o najbližim benzinskim crpkama. Ako vam se sviđaju štedljivost i vanjski izgled broda, red je opisati što sve ima u Navarovu trupu dužine 9,10 metara.

Od guceva ovakvog formata uvijek je izazov kako riješiti prilaz s oble krme jer za siguran kokpit ona mora biti visoka i samim time teško dostupna s kraja. U dilemi između vratašaca i pasarele, na testiranom primjerku je iskorišteno treće rješenje - vanjska stepenica.

image
Visinu trupa kompenzira platforma sa stepenicom
Božidar Vukičević/Cropix

Platforma utopljena u trup i prekrivena tikovinom vrlo je čvrsta i sa širokim gumenim bokoštitnicima ulijeva povjerenje da će izdržati svaki kontakt s betonskim mulom. Njezin profil je tanak pa nema mjesta za unutrašnji spremnik, no u sredini su ugrađene sklopive ljestve za kupače.

Preko stepenice i dviju masivnih bitvi gazi se na krmenu klupu i ulazi u duboki zaštićeni kokpit. Pod sredinom klupe je spremnik kao i na podu kokpita tako da je duboki trup po tom pitanju dobro iskorišten.

image
Kokpit se cijeli može prekriti tikovinom
Božidar Vukičević/Cropix

U kokpitu se može složiti stol s četiri stolice ili za potrebe big game ribolova ugraditi borbeni stolac. Da, on može biti i ribolovac i policajac no, nama se više sviđa ovakav, retro šarmantan za obiteljska krstarenja. Hladovinu u ljetnim mjesecima osigurava tenda boje trupa u nastavku krova, a njezini nosači, ograda na razmi i rukohvati na okviru kliznih vrata dodatno su osiguranje za ugodno kretanje u plovidbi.

Klasičan salon

Dvoklizna vrata otkrivaju klasičan raspored salona, lijevo kutnu garnituru sa stolom pretvorivu u pomoćni ležaj, a desno kuhinjski blok s puno iskorištenih elemenata. Osim što je oplemenjen drvom salon je visok 195 centimetara i s velikim staklenim površinama na bokovima vrlo ugodan za boravak, po mjeri trupa širokog 3,15 metara.

image
Nad kuhinjskim blokom je veliki prozor
Božidar Vukičević/Cropix

Na podu je veliki otvor za pristup motorima i sreća da su u pitanju Yanmari pa ih neće trebati često otvarati. Naime, britvele su postavljene na stranu bliže kuhinji pa poklopac sprječava prolazak oko motora i otežava rad. Uz to, nije ugrađen nikakav amortizer pa meštar uvijek mora imati jednog pomoćnika.

U produžetku kuhinje je skiperski stolac bez mogućnosti podešavanja udaljenosti, pa između nogu i kola upravljača ima vrlo malo mjesta. Kad je već konstrukcijski prostor definiran bilo bi preporučljivo barem ugraditi timun s podesivim nagibom. Velika konzola je izvedena pod optimalnim kutom i sasvim dovoljna za velika analogne instrumente motora, kao i navigacijske ekrane (vlasnik je ugradio i radar).

image
Bogata instrumentna ploča vrlo je pregledna
Božidar Vukičević/Cropix

Komande su retro model od inoksa u skladu s tradicionalnim uređenjem cijeloga broda. Dugački bočni prozor se otvara sa skiperske i kuhinjske strane tako da su ventilacija i komunikacija s okolinom dobre.

I prednji dio broda je klasično složen, toaletni prostor ispod konzole, te dvije kabine. WC je jednostavan i visinom od 180 centimetara zadovoljit će većinu prohtjeva.

image
Visina u toaletnoj kabini je 18 centimetara
Božidar Vukičević/Cropix

Pomoćna kabina u lijevome boku broda nije odvojena vratima, pa su spavači izloženi pogledima i mirisima iz motornog prostora i kuhinje.

image
Bočna kabina nije odvojena vratima
Božidar Vukičević/Cropix

Vlasnička kabina zato pruža puni komfor iako je za bračni krevet potrebno staviti umetak u sredini gdje je visina stropa 185 centimetara. U podnožju visokog kreveta su spremišta za stvari i uz volumen ormara ima sasvim dovoljno prostora za odjeću dok ostale sitnice mogu stati i na police duž kreveta. Kabina je vrlo svijetla zbog kvadratnog stropnog prozora, a za potrebu je na raspolaganju i klasična lampa.

image
Vlasnička kabina ima puni komfor
Božidar Vukičević/Cropix

Prednosti flapsova

Komfor iz unutrašnjosti nastavlja se i u vanjskom dijelu broda. Široki prolazi s visokom ogradom od inoksa dobro su nazubljeni i sigurni za prolazak u svim vremenskim uvjetima. Poput duboke krme i na pramcu je osjećaj sigurnosti izražen, dijelom zbog čvrste ograde, a dijelom zbog veličine slobodnog prostora prepuštenog mašti vlasnika. Jedni će tu napraviti ribolovnu oazu s nosačima štapova, drugi će staviti nosače za sportske rekvizite dok će treći misliti samo na prostrano sunčalište.

U posljednjem slučaju bi trebalo razmisliti o ugradnji sidrenog vinča ispod palube kako bi svaki centimetar bio ravan i iskorišten. I na pramcu su postavljene predimenzionirane bitve tako da ih ukupno šest osigurava miran san i korištenje konopa svih promjera.

U samoj plovidbi najveći Navar se ponaša kao brod, tromo i moćno koristeći masu od pet tona. Prednost dvaju motora najbolje dolazi do izražaja kod izvlačenja i pristajanju kada s lakoćom sluša upućene komande. Budući da je riječ o relativno malim motorima zapremnine dvije litre potrebno ih je malo više zavrtjeti da pokažu karakter. Uz to ide i višak buke, ali u granicama uobičajenog.

Smanjenje otpora na granici glisiranja se kod ovakvog tipa broda slabo osjeti jer pramac čitavo vrijeme jednakom silom razgrće more. Dodatna proširenja na vodenoj liniji su pridonijela stabilnosti, no i dalje je korisno imati flapsove za podešavanje nagiba u ovisnosti o rasporedu putnika i stanju u spremnicima vode i goriva.

Zahvaljujući njima Navar se u svim uvjetima može držati s optimalnim nagibom pramca. Manji valovi drugih brodova nisu bili dostojan izazov jer ih je s lakoćom gazio. Kod oštrih skretanja treba biti oprezniji jer masa od pet tona ima svoju inerciju što je i očekivano kod ovakvog tipa broda.

Očekivano je i da će dugo zadržati vrijednost jer brodovi poput Navara teško izlaze iz mode.

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega........................................ 10.25 m
Dužina trupa....................................................... 9.10 m
Širina................................................................. 3.15 m
Gaz..................................................................... 1.0 m
Deplasman.......................................................... 5000 kg
Ležajevi................................................................. 4+2
Spremnik vode................................................... 135 l
Spremnici goriva.............................................. 2x200 l
Motori Yanmar................................................ 2x140 KS
Proizvođač..................................................... Navar, Tivat
Cijena................................................ 140.000 eura + PDV

BRZINA i POTROŠNJA: OKR. -  Brz. (čv.) - potr. (l/h)


1000        4,5        4,0
1500        6,7        6,2
2000        8,0        10,2
2500        9,6        17,4
3000        13,4        27,6
3500        16,9        40,6
3600        18,3        45,6

KONAČNA OCJENA


DOBRO
Komfor
Čvrstoća trupa
Bezvremenski dizajn

LOŠE
Bočna kabina bez vrata
Udaljenost volana od sjedala


  •  
15. svibanj 2024 06:54