stdClass Object ( [id] => 1137811 [title] => Dosad neviđene fotografije iz zaljeva Soline: istodobno potapanje sedam parobroda iznimno je rijedak događaj u svjetskom pomorstvu [alias] => dosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Istodobno potapanje sedam parobroda Jadranske plovidbe u krčkome zaljevu Soline, u jeku Travanjskoga rata 1941. godine, iznimno je rijedak događaj i u svjetskome pomorstvu, pa je tim teže shvatiti zašto je u nas posve zaboravljen. Takva razmišljanja pomorskih znalaca mogu se čuti već dugi niz godina, a utemeljena su na činjenici da se u Hrvatskoj nije pojavio nijedan rad o sedam potonuća u jednoj noći.

Nijemi svjedoci

Da se, uz nevolje s nadasve skromnom dostupnom građom, na stupcima Otvorenoga mora pozabavimo zbivanjima otprije 80 godina, uvelike je utjecao – internet! Na toj mreži svih mreža objavljene su dramatične, iznimno zanimljive i dosad neviđene fotografije groblja brodova u Solinama, kao svojevrsni nijemi svjedoci jedne zaboravljene ratne epizode. Objavio ih je talijanski Archivio Centrale dello Stato (Središnji državni arhiv) na svojoj prebogatoj stranici.

Beograd, Zagreb, Senj, Lav, Triglav, Slavija, Knin... Bijeli brodovi što se dižu iz plitkoga dna redaju se na fotografijama snimljenim iz neposredne blizine. Oznaka Luce što se nalazi na svakoj slici kazuje tko ih je snimio.

Već na početku svoje vladavine, 1924. godine, Benito Mussolini utemeljio je instituciju nazvanu L'Unione Cinematografica Educativa (Kinematografski nastavni savez), kojoj je zadaća bila iskoristiti film za prosvjećivanje Talijana.

No, Luce je doskora postao glavni promidžbeni stroj fašističkoga režima, a snimateljske su ekipe pratile talijansku vojsku u stopu. Tako su stigle na Krk i u zaljevu Soline zatekle uistinu rijedak prizor. Tada nastale snimke potopljenih brodova imaju izvanrednu dokumentarnu vrijednost i uvelike pomažu da se shvate događaji otprije 80 godina.

Amatersko potapanje

Najčešća primjedba koja se dosad mogla čuti jest da je potapanje obavljeno krajnje amaterski, da je šteta bila zanemariva, pa su do jeseni 1941. svi brodovi bili u plovidbi, dakako pod novim, talijanskim imenima. I to je neupitno, kao što je neupitno da nitko nije ni planirao potapati te brodove, nego je to učinjeno u žurbi i uistinu amaterski.

Da je postojao plan potapanja brodova Jadranske plovidbe, kako bi se spriječilo da padnu Talijanima u ruke, onda je krčki zaljev Soline najgore mjesto na Jadranu da se to učini. Jer na tamošnjemu sidrištu brodovi – nemaju gdje potonuti!

---

image
Triglav i u pozadini Knin
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zaljev Soline nalazi se na krajnjoj sjeveroistočnoj obali otoka Krka, točno preko puta Crikvenice. Kako je najveće naselje na njegovim obalama Klimno, često se i cijeli zaljev naziva po njemu. Dug je samo tri i širok dva kilometra, otvoren prema moru uskim ulazom između grebena Sulinj i rta Glavati, pa je sigurno sidrište i za najvećega nevremena.

No, nevolja je s dubinom mora. Prosječna je između tri i četiri metra, na pojedinim mjestima najviše sedam metara, dok je na zapadnom dijelu Solina dubina tek dva metra.

Nakon što je 27. ožujka 1941. godine u Kraljevini Jugoslaviji izvršen državni udar, a napad Njemačke i Italije postao više nego izgledan, uprava Jadranske plovidbe odlučila je dio brodova iz Sušaka i sa sjevernoga Jadrana povući prema jugu. Tako su najveći parobrodi bijele flote Prestolonaslednik Petar i Karađorđe iz Sušaka poslani u Šibenik, ali su oba greškom ušla u jugoslavensko minsko polje kod Zlarina i potonula.

Sigurno sidrište

U noći između 5. i 6. travnja 1941. iz Sušaka su u zaljev Soline premješteni parobrodi Beograd, Zagreb, Triglav, Senj, Slavija, Knin i Lav, na kojima je bila samo najnužnija posada. Sve se to događalo prije nego je počeo napad na Jugoslaviju, a u Jadranskoj plovidbi, izuzev odluke o sklanjanju brodova na sigurno sidrište, drugih planova nisu imali.

Zaljev Soline, kao i cijeli Krk, u vojnom se smislu nalazio pod nadležnošću Pomorske obrane Selce. Njezin zapovjednik je 17. ožujka 1941. godine postao kapetan bojnoga broda Mirko Pleiweiss. Samo 20 dana poslije, s početkom Travanjskoga rata, on je preuzeo zapovijedanje Sjevernim pomorskim sektorom. Upravo će Pleiweiss postati ključna osoba u potapanju brodova u Solinama, no bit će zapamćen po posve drugim stvarima.

---

image
Slavija s krmom pod morem
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Mirko Pleiweiss rođen je u Mariboru 1896. godine, a 1915. završio je Mornaričku akademiju u Puli. Nakon propasti Austro-Ugarske 1918. godine i stvaranja Države SHS prvi je podigao njezinu zastavu na jednome ratnome brodu. Bio je to veliki tegljač Silni. Po nalogu Saveznika morao ju je skinuti, ali je na istome brodu, opet kao prvi, nešto kasnije podigao zastavu Kraljevine SHS. I taj će se isti Silni zateći u Selcu na početku rata 1941. godine.

Otvaranje ventila

Kad je postalo jasno da neće moći zaustaviti Talijane koji su prodirali preko Sušaka, Pleiwess je zapovjedio uništavanje obalnih utvrda, zgrada, naoružanja i sve vojne opreme. Tako je 10. travnja poslao tegljač Silni u zaljev Soline s nalogom posadama brodova da ih odmah potope otvaranjem podvodnih naplavnih ventila, popularnih kingstona. Nakon što se zapovjednik Silnoga uvjerio da su brodovi potopljeni, ukrcao je njihove posade i prevezao ih u Sveti Juraj pod Velebitom, gdje je na kraju potopljen i sam Silni.

---

image
Senj s morem do palube
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Potapanje brodova Jadranske plovidbe tako se spominje samo kao manje značajna akcija koju je poduzeo Pleiweiss. Njegovo ime se najčešće veže uz događaje u Crikvenici 10. travnja i ubojstvo Petra Milutina Kvaternika. Odmah nakon što je proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku Slavko Kvaternik je svoga brata Petra Milutina poslao u Crikvenicu da preuzme Sjeverni pomorski sektor i uspostavi vlast nove države. U tome ga je spriječio Pleiweiss sa skupinom mornara, Kvaternik je uhićen, ali nedugo zatim i ubijen u navodnom pokušaju bijega.

No, što je bilo s brodovima? Svi su oni bili naplavljeni morem, legli su na plitko dno ravno na kobilicu, a samo su Triglav i Slavija bili nešto nagnuti na bok. O pravom potonuću se ne može govoriti jer je brodovima more bilo do glavne palube. Oštećenja nije bilo ni na trupovima ni u strojarnicama, što je bitno olakšavalo spašavanje. Ipak, radilo se o velikome broju brodova na izrazito plitkome sidrištu, pa su radovi potrajali sve do listopada 1941.

Talijanska imena

Kako su brodovi ulazili u službu, tako su dobivali nova, talijanska imena. Tako je Knin postao Ugo Botti, Slavija je nazvana Giuseppe Fontana, a Triglav je postao Medea. Zagreb je dobio ime Enrico Baroni, Senj je nazvan Angelo Paolucci, Lav postaje Curzola, a Beograd je preimenovan u Sebenico. No, nosili su ih vrlo kratko!

Svi ti brodovi ponovno će biti potopljeni do sredine 1944. godine. Zvuči gotovo nevjerojatno da su svi bili ponovno izvađeni iz mora, da su popravljeni i da su ostali u plovidbi sve do kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća!

---

image
Beograd je bio najmlađi
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Najveći i najmoderniji među njima bio je parobrod Beograd. Njegova gradnja započela je 1916. godine u Malome Lošinju za ondašnju Ungaro-Croatu pod imenom Hungaria, no radovi su stali zbog rata. Otegljen je u Trst gdje je dovršen tek u studenome 1922. godine kao prestižni parobrod Jadranske plovidbe. Teško je stradao u savezničkome bombardiranju Zadra 1943., pa je prošlo punih deset godina prije nego je izvađen i popravljen da bi zaplovio pod imenom Lastovo.

Jednake veličine bio je i parobrod Zagreb, nekadašnji Gödöllö iz flote Ungaro-Croate, no on je zaplovio još 1902. u britanskome brodogradilištu Wigham Richardson na rijeci Tyne. U floti Jadrolinije dugo je plovio kao Dalmacija, mnogo kraće kao Cres, a u rezalište je otišao tek 1967. godine.

U floti Jadrolinije

Iz flote Ungaro-Croate stigla su u Jadransku plovidbu još tri broda: Triglav, nekadašnja Tatra, izgrađen u Trstu 1905. godine, Senj, također nave triestina izgrađen 1907., te Knin, građen 1913. u Malome Lošinju. Lošinjski su korijeni i parobroda Slavija izgrađenoga 1911. za brodarsko društvo iz Punta.

U floti Jadrolinije Senj i Knin su zadržali imena, Slavija je postala Rovinj, a Triglav je plovio i kao Vida i kao Opatija. U toj floti nije bilo mjesta za Lav, mali putničko-teretni parobrod iznimno neobičnoga životopisa, izgrađen u Norveškoj 1912. godine. Mijenjao je i imena i gospodare, a izrezan je nakon 49 godina plovidbe. Velikom pričom o malome Lavu morat ćemo se pozabaviti drugom prigodom...

---

image
Mali Lav i veliki Zagreb na istome plićaku
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-09-23 08:22:31 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-25 12:58:52 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-10-25 12:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059828.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059829.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059827.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059826.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059825.jpg","\/images\/slike\/2016\/09\/23\/8059824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sredi\u0161nji dr\u017eavni arhiv Italije\/privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zaljev mrtvih brodova \u2013 pogled na Soline <\/em>1941.","Triglav <\/em>i u pozadini Knin<\/em>","Slavija <\/em>s krmom pod morem","Senj <\/em>s morem do palube","Mali Lav <\/em>i veliki Zagreb <\/em>na istome pli\u0107aku","Beograd <\/em>je bio najmla\u0111i"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1346","hd_8059828_1920.jpg":"1920x1080","k_8059828_1280.jpg":"1280x1280","k_8059828_1024.jpg":"1024x1024","k_8059828_640.jpg":"640x640","k_8059828_480.jpg":"480x480","k_8059828_340.jpg":"340x340","k_8059828_220.jpg":"220x220","o_8059828_1280.jpg":"1280x897","o_8059828_1024.jpg":"1024x717","o_8059828_640.jpg":"640x448","o_8059828_480.jpg":"480x336","o_8059828_340.jpg":"340x238","o_8059828_220.jpg":"220x154","h_8059828_1280.jpg":"1280x854","h_8059828_1024.jpg":"1024x683","h_8059828_640.jpg":"640x427","h_8059828_480.jpg":"480x320","h_8059828_340.jpg":"340x227","h_8059828_220.jpg":"220x147","pp_8059828_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059828_1024.jpg":"805x1024","pp_8059828_640.jpg":"503x640","pp_8059828_480.jpg":"377x480","pp_8059828_340.jpg":"267x340","pp_8059828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1314","hd_8059829_1920.jpg":"1920x1080","k_8059829_1280.jpg":"1280x1280","k_8059829_1024.jpg":"1024x1024","k_8059829_640.jpg":"640x640","k_8059829_480.jpg":"480x480","k_8059829_340.jpg":"340x340","k_8059829_220.jpg":"220x220","o_8059829_1280.jpg":"1280x876","o_8059829_1024.jpg":"1024x700","o_8059829_640.jpg":"640x438","o_8059829_480.jpg":"480x328","o_8059829_340.jpg":"340x232","o_8059829_220.jpg":"220x150","h_8059829_1280.jpg":"1280x854","h_8059829_1024.jpg":"1024x683","h_8059829_640.jpg":"640x427","h_8059829_480.jpg":"480x320","h_8059829_340.jpg":"340x227","h_8059829_220.jpg":"220x147","pp_8059829_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059829_1024.jpg":"805x1024","pp_8059829_640.jpg":"503x640","pp_8059829_480.jpg":"377x480","pp_8059829_340.jpg":"267x340","pp_8059829_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_8059827_1920.jpg":"1920x1080","k_8059827_1280.jpg":"1280x1280","k_8059827_1024.jpg":"1024x1024","k_8059827_640.jpg":"640x640","k_8059827_480.jpg":"480x480","k_8059827_340.jpg":"340x340","k_8059827_220.jpg":"220x220","o_8059827_1280.jpg":"1280x897","o_8059827_1024.jpg":"1024x717","o_8059827_640.jpg":"640x448","o_8059827_480.jpg":"480x336","o_8059827_340.jpg":"340x238","o_8059827_220.jpg":"220x154","h_8059827_1280.jpg":"1280x854","h_8059827_1024.jpg":"1024x683","h_8059827_640.jpg":"640x427","h_8059827_480.jpg":"480x320","h_8059827_340.jpg":"340x227","h_8059827_220.jpg":"220x147","pp_8059827_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059827_1024.jpg":"805x1024","pp_8059827_640.jpg":"503x640","pp_8059827_480.jpg":"377x480","pp_8059827_340.jpg":"267x340","pp_8059827_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_8059826_1920.jpg":"1920x1080","k_8059826_1280.jpg":"1280x1280","k_8059826_1024.jpg":"1024x1024","k_8059826_640.jpg":"640x640","k_8059826_480.jpg":"480x480","k_8059826_340.jpg":"340x340","k_8059826_220.jpg":"220x220","o_8059826_1280.jpg":"1280x897","o_8059826_1024.jpg":"1024x717","o_8059826_640.jpg":"640x448","o_8059826_480.jpg":"480x336","o_8059826_340.jpg":"340x238","o_8059826_220.jpg":"220x154","h_8059826_1280.jpg":"1280x854","h_8059826_1024.jpg":"1024x683","h_8059826_640.jpg":"640x427","h_8059826_480.jpg":"480x320","h_8059826_340.jpg":"340x227","h_8059826_220.jpg":"220x147","pp_8059826_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059826_1024.jpg":"805x1024","pp_8059826_640.jpg":"503x640","pp_8059826_480.jpg":"377x480","pp_8059826_340.jpg":"267x340","pp_8059826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_8059825_1920.jpg":"1920x1080","k_8059825_1280.jpg":"1280x1280","k_8059825_1024.jpg":"1024x1024","k_8059825_640.jpg":"640x640","k_8059825_480.jpg":"480x480","k_8059825_340.jpg":"340x340","k_8059825_220.jpg":"220x220","o_8059825_1280.jpg":"1280x897","o_8059825_1024.jpg":"1024x717","o_8059825_640.jpg":"640x448","o_8059825_480.jpg":"480x336","o_8059825_340.jpg":"340x238","o_8059825_220.jpg":"220x154","h_8059825_1280.jpg":"1280x854","h_8059825_1024.jpg":"1024x683","h_8059825_640.jpg":"640x427","h_8059825_480.jpg":"480x320","h_8059825_340.jpg":"340x227","h_8059825_220.jpg":"220x147","pp_8059825_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059825_1024.jpg":"805x1024","pp_8059825_640.jpg":"503x640","pp_8059825_480.jpg":"377x480","pp_8059825_340.jpg":"267x340","pp_8059825_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_8059824_1920.jpg":"1920x1080","k_8059824_1280.jpg":"1280x1280","k_8059824_1024.jpg":"1024x1024","k_8059824_640.jpg":"640x640","k_8059824_480.jpg":"480x480","k_8059824_340.jpg":"340x340","k_8059824_220.jpg":"220x220","o_8059824_1280.jpg":"1280x897","o_8059824_1024.jpg":"1024x717","o_8059824_640.jpg":"640x448","o_8059824_480.jpg":"480x336","o_8059824_340.jpg":"340x238","o_8059824_220.jpg":"220x154","h_8059824_1280.jpg":"1280x854","h_8059824_1024.jpg":"1024x683","h_8059824_640.jpg":"640x427","h_8059824_480.jpg":"480x320","h_8059824_340.jpg":"340x227","h_8059824_220.jpg":"220x147","pp_8059824_1280.jpg":"1006x1280","pp_8059824_1024.jpg":"805x1024","pp_8059824_640.jpg":"503x640","pp_8059824_480.jpg":"377x480","pp_8059824_340.jpg":"267x340","pp_8059824_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7616235 Threads: 4 Questions: 1617367561 Slow queries: 4802066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110941183 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/dosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline-1137811 [printLink] => /om/nautika/dosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline-1137811?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654081 [name] => zaljev soline jadranska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 14:51:34 [main_article_id] => 0 [alias] => zaljev-soline-jadranska-plovidba [link] => /tag/zaljev-soline-jadranska-plovidba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 654082 [name] => jadranska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-25 14:51:34 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranska-plovidba [link] => /tag/jadranska-plovidba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dosad neviđene fotografije iz zaljeva Soline: istodobno potapanje sedam parobroda iznimno je rijedak događaj u svjetskom pomorstvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059828.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] => Zaljev mrtvih brodova – pogled na Soline 1941. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059828.jpg [title] => Zaljev mrtvih brodova – pogled na Soline 1941. Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059829.jpg [title] => Triglav i u pozadini Knin Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059827.jpg [title] => Slavija s krmom pod morem Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059826.jpg [title] => Senj s morem do palube Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059825.jpg [title] => Mali Lav i veliki Zagreb na istome plićaku Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/09/23/8059824.jpg [title] => Beograd je bio najmlađi Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Istodobno potapanje sedam parobroda Jadranske plovidbe u krčkome zaljevu Soline, u jeku Travanjskoga rata 1941. godine, iznimno je rijedak događaj i u svjetskome pomorstvu, pa je tim teže shvatiti zašto je u nas posve zaboravljen. Takva razmišljanja pomorskih znalaca mogu se čuti već dugi niz godina, a utemeljena su na činjenici da se u Hrvatskoj nije pojavio nijedan rad o sedam potonuća u jednoj noći.

Nijemi svjedoci

Da se, uz nevolje s nadasve skromnom dostupnom građom, na stupcima Otvorenoga mora pozabavimo zbivanjima otprije 80 godina, uvelike je utjecao – internet! Na toj mreži svih mreža objavljene su dramatične, iznimno zanimljive i dosad neviđene fotografije groblja brodova u Solinama, kao svojevrsni nijemi svjedoci jedne zaboravljene ratne epizode. Objavio ih je talijanski Archivio Centrale dello Stato (Središnji državni arhiv) na svojoj prebogatoj stranici.

Beograd, Zagreb, Senj, Lav, Triglav, Slavija, Knin... Bijeli brodovi što se dižu iz plitkoga dna redaju se na fotografijama snimljenim iz neposredne blizine. Oznaka Luce što se nalazi na svakoj slici kazuje tko ih je snimio.

Već na početku svoje vladavine, 1924. godine, Benito Mussolini utemeljio je instituciju nazvanu L'Unione Cinematografica Educativa (Kinematografski nastavni savez), kojoj je zadaća bila iskoristiti film za prosvjećivanje Talijana.

No, Luce je doskora postao glavni promidžbeni stroj fašističkoga režima, a snimateljske su ekipe pratile talijansku vojsku u stopu. Tako su stigle na Krk i u zaljevu Soline zatekle uistinu rijedak prizor. Tada nastale snimke potopljenih brodova imaju izvanrednu dokumentarnu vrijednost i uvelike pomažu da se shvate događaji otprije 80 godina.

Amatersko potapanje

Najčešća primjedba koja se dosad mogla čuti jest da je potapanje obavljeno krajnje amaterski, da je šteta bila zanemariva, pa su do jeseni 1941. svi brodovi bili u plovidbi, dakako pod novim, talijanskim imenima. I to je neupitno, kao što je neupitno da nitko nije ni planirao potapati te brodove, nego je to učinjeno u žurbi i uistinu amaterski.

Da je postojao plan potapanja brodova Jadranske plovidbe, kako bi se spriječilo da padnu Talijanima u ruke, onda je krčki zaljev Soline najgore mjesto na Jadranu da se to učini. Jer na tamošnjemu sidrištu brodovi – nemaju gdje potonuti!

---

image
Triglav i u pozadini Knin
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zaljev Soline nalazi se na krajnjoj sjeveroistočnoj obali otoka Krka, točno preko puta Crikvenice. Kako je najveće naselje na njegovim obalama Klimno, često se i cijeli zaljev naziva po njemu. Dug je samo tri i širok dva kilometra, otvoren prema moru uskim ulazom između grebena Sulinj i rta Glavati, pa je sigurno sidrište i za najvećega nevremena.

No, nevolja je s dubinom mora. Prosječna je između tri i četiri metra, na pojedinim mjestima najviše sedam metara, dok je na zapadnom dijelu Solina dubina tek dva metra.

Nakon što je 27. ožujka 1941. godine u Kraljevini Jugoslaviji izvršen državni udar, a napad Njemačke i Italije postao više nego izgledan, uprava Jadranske plovidbe odlučila je dio brodova iz Sušaka i sa sjevernoga Jadrana povući prema jugu. Tako su najveći parobrodi bijele flote Prestolonaslednik Petar i Karađorđe iz Sušaka poslani u Šibenik, ali su oba greškom ušla u jugoslavensko minsko polje kod Zlarina i potonula.

Sigurno sidrište

U noći između 5. i 6. travnja 1941. iz Sušaka su u zaljev Soline premješteni parobrodi Beograd, Zagreb, Triglav, Senj, Slavija, Knin i Lav, na kojima je bila samo najnužnija posada. Sve se to događalo prije nego je počeo napad na Jugoslaviju, a u Jadranskoj plovidbi, izuzev odluke o sklanjanju brodova na sigurno sidrište, drugih planova nisu imali.

Zaljev Soline, kao i cijeli Krk, u vojnom se smislu nalazio pod nadležnošću Pomorske obrane Selce. Njezin zapovjednik je 17. ožujka 1941. godine postao kapetan bojnoga broda Mirko Pleiweiss. Samo 20 dana poslije, s početkom Travanjskoga rata, on je preuzeo zapovijedanje Sjevernim pomorskim sektorom. Upravo će Pleiweiss postati ključna osoba u potapanju brodova u Solinama, no bit će zapamćen po posve drugim stvarima.

---

image
Slavija s krmom pod morem
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Mirko Pleiweiss rođen je u Mariboru 1896. godine, a 1915. završio je Mornaričku akademiju u Puli. Nakon propasti Austro-Ugarske 1918. godine i stvaranja Države SHS prvi je podigao njezinu zastavu na jednome ratnome brodu. Bio je to veliki tegljač Silni. Po nalogu Saveznika morao ju je skinuti, ali je na istome brodu, opet kao prvi, nešto kasnije podigao zastavu Kraljevine SHS. I taj će se isti Silni zateći u Selcu na početku rata 1941. godine.

Otvaranje ventila

Kad je postalo jasno da neće moći zaustaviti Talijane koji su prodirali preko Sušaka, Pleiwess je zapovjedio uništavanje obalnih utvrda, zgrada, naoružanja i sve vojne opreme. Tako je 10. travnja poslao tegljač Silni u zaljev Soline s nalogom posadama brodova da ih odmah potope otvaranjem podvodnih naplavnih ventila, popularnih kingstona. Nakon što se zapovjednik Silnoga uvjerio da su brodovi potopljeni, ukrcao je njihove posade i prevezao ih u Sveti Juraj pod Velebitom, gdje je na kraju potopljen i sam Silni.

---

image
Senj s morem do palube
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Potapanje brodova Jadranske plovidbe tako se spominje samo kao manje značajna akcija koju je poduzeo Pleiweiss. Njegovo ime se najčešće veže uz događaje u Crikvenici 10. travnja i ubojstvo Petra Milutina Kvaternika. Odmah nakon što je proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku Slavko Kvaternik je svoga brata Petra Milutina poslao u Crikvenicu da preuzme Sjeverni pomorski sektor i uspostavi vlast nove države. U tome ga je spriječio Pleiweiss sa skupinom mornara, Kvaternik je uhićen, ali nedugo zatim i ubijen u navodnom pokušaju bijega.

No, što je bilo s brodovima? Svi su oni bili naplavljeni morem, legli su na plitko dno ravno na kobilicu, a samo su Triglav i Slavija bili nešto nagnuti na bok. O pravom potonuću se ne može govoriti jer je brodovima more bilo do glavne palube. Oštećenja nije bilo ni na trupovima ni u strojarnicama, što je bitno olakšavalo spašavanje. Ipak, radilo se o velikome broju brodova na izrazito plitkome sidrištu, pa su radovi potrajali sve do listopada 1941.

Talijanska imena

Kako su brodovi ulazili u službu, tako su dobivali nova, talijanska imena. Tako je Knin postao Ugo Botti, Slavija je nazvana Giuseppe Fontana, a Triglav je postao Medea. Zagreb je dobio ime Enrico Baroni, Senj je nazvan Angelo Paolucci, Lav postaje Curzola, a Beograd je preimenovan u Sebenico. No, nosili su ih vrlo kratko!

Svi ti brodovi ponovno će biti potopljeni do sredine 1944. godine. Zvuči gotovo nevjerojatno da su svi bili ponovno izvađeni iz mora, da su popravljeni i da su ostali u plovidbi sve do kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća!

---

image
Beograd je bio najmlađi
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Najveći i najmoderniji među njima bio je parobrod Beograd. Njegova gradnja započela je 1916. godine u Malome Lošinju za ondašnju Ungaro-Croatu pod imenom Hungaria, no radovi su stali zbog rata. Otegljen je u Trst gdje je dovršen tek u studenome 1922. godine kao prestižni parobrod Jadranske plovidbe. Teško je stradao u savezničkome bombardiranju Zadra 1943., pa je prošlo punih deset godina prije nego je izvađen i popravljen da bi zaplovio pod imenom Lastovo.

Jednake veličine bio je i parobrod Zagreb, nekadašnji Gödöllö iz flote Ungaro-Croate, no on je zaplovio još 1902. u britanskome brodogradilištu Wigham Richardson na rijeci Tyne. U floti Jadrolinije dugo je plovio kao Dalmacija, mnogo kraće kao Cres, a u rezalište je otišao tek 1967. godine.

U floti Jadrolinije

Iz flote Ungaro-Croate stigla su u Jadransku plovidbu još tri broda: Triglav, nekadašnja Tatra, izgrađen u Trstu 1905. godine, Senj, također nave triestina izgrađen 1907., te Knin, građen 1913. u Malome Lošinju. Lošinjski su korijeni i parobroda Slavija izgrađenoga 1911. za brodarsko društvo iz Punta.

U floti Jadrolinije Senj i Knin su zadržali imena, Slavija je postala Rovinj, a Triglav je plovio i kao Vida i kao Opatija. U toj floti nije bilo mjesta za Lav, mali putničko-teretni parobrod iznimno neobičnoga životopisa, izgrađen u Norveškoj 1912. godine. Mijenjao je i imena i gospodare, a izrezan je nakon 49 godina plovidbe. Velikom pričom o malome Lavu morat ćemo se pozabaviti drugom prigodom...

---

image
Mali Lav i veliki Zagreb na istome plićaku
Središnji državni arhiv Italije/privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline-1137811 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f1832463ba6d443ffc40f55a8e3cae842f5ad171 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dosad+nevi%C4%91ene+fotografije+iz+zaljeva+Soline%3A+istodobno+potapanje+sedam+parobroda+iznimno+je+rijedak+doga%C4%91aj+u+svjetskom+pomorstvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline-1137811 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdosad-nevidene-fotografije-groblja-brodova-iz-zaljeva-soline-1137811 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEDosad neviđene fotografije iz zaljeva Soline: istodobno potapanje sedam parobroda iznimno je rijedak događaj u svjetskom pomorstvu

Piše Marijan Žuvić
25. listopada 2021. - 14:51

Istodobno potapanje sedam parobroda Jadranske plovidbe u krčkome zaljevu Soline, u jeku Travanjskoga rata 1941. godine, iznimno je rijedak događaj i u svjetskome pomorstvu, pa je tim teže shvatiti zašto je u nas posve zaboravljen. Takva razmišljanja pomorskih znalaca mogu se čuti već dugi niz godina, a utemeljena su na činjenici da se u Hrvatskoj nije pojavio nijedan rad o sedam potonuća u jednoj noći.

Nijemi svjedoci

Da se, uz nevolje s nadasve skromnom dostupnom građom, na stupcima Otvorenoga mora pozabavimo zbivanjima otprije 80 godina, uvelike je utjecao – internet! Na toj mreži svih mreža objavljene su dramatične, iznimno zanimljive i dosad neviđene fotografije groblja brodova u Solinama, kao svojevrsni nijemi svjedoci jedne zaboravljene ratne epizode. Objavio ih je talija...

13. svibanj 2024 13:27