Novosti Svijet

POSLJEDICE ERUPCIJE VULKANA EYJafjallajokull

Oblak pepela nad Europom slijegat će se 10 godina

POSLJEDICE ERUPCIJE VULKANA EYJafjallajokull

Nakon što je na jugu Islanda eruptirao vulkan Eyjafjallajokull potpuno su blokirane europske zračne luke i otkazano je više od 5000 letova. Budući da vulkan i dalje izbacuje pepeo, stručnjaci zasad ne mogu sa sigurnošću predvidjeti kada će doći do smirivanja, no sigurno je da se oblak vulkanskog pepela širi prema Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ipak, zanimljivo pojašnjenje ove erupcije dala je vulkanologinja dr. Polona Kralj s Geološkog zavoda Slovenije, kazavši za ljubljanski Dnevnik da je s obzirom na geotektonsko područje vulkanska aktivnost na Islandu nešto sasvim normalno te da se radi o jednoj od užarenih točaka Zemljine površine na kojoj vulkanizam traje već jako dugo i još će trajati u budućnosti.

Aktivnosti magme

Vulkanizam je na Islandu već ugrožavao Sjevernu Europu, Škotsku i Veliku Britaniju. Istina je da vulkanske erupcije nisu bile tako snažne kao ova, ali su u Škotskoj, Irskoj i Engleskoj uzrokovale višegodišnji prekid prinosa na poljoprivrednim površinama, tako da su razdoblja gladi u Sjevernoj i dijelu Srednje Europe bila upravo posljedica vulkanskih erupcija na Islandu.

- Ova erupcija ne znači ni jedno ni drugo. Još može djelovati u kraćim vremenskim razmacima, ili se može umiriti, ovisno o aktivnosti magme u atmosferi, koja je na Islandu vrlo blizu Zemljinoj površini - kazala je dr. Kralj te istaknula da je problem u načinu erupcije.

U ovom slučaju se oblak pepela podigao visoko u atmosferu, dok u drugim slučajevima može doći do izlijevanja lave, pri čemu ne dolazi do takvog utjecaja na okoliš. Treća je mogućnost izbacivanje guste mješavine vulkanskog pepela i vodene pare, koja je teža i gušća i stoga se ne može dignuti u visinu, nego putuje Zemljinom površinom.

Takvi su oblaci vrlo razorni za cijelu biosferu, ali i za ljude, no ne utječu na atmosferu cijelog planeta. Erupcija kojoj svjedočimo trenutačno utječe na područje Sjeverne Europe, a u sljedećih nekoliko godina sigurno će barem djelomično utjecati na promjene podneblja na cijeloj Zemlji. Na pitanje kada će se oblak povući, dr. Kralj odgovara:

- To je vrlo teško reći, jer ovisi o tome kakva je njegova gustoća, u kojem smjeru pušu vjetrovi i kako će se oblak rasporediti po Zemljinoj atmosferi. Sigurno je da će to trajati još nekoliko dana, možda i koji tjedan da se razrijedi toliko da se može ponovno uspostaviti siguran zračni promet. No, da se potpuno slegne, trebat će vjerojatno nekih desetak godina.

JAVORKA LUETIĆ

Brzina širenja

Stručnjaci ne mogu predvidjeti brzinu širenja oblaka vulkanskoga pepela po Europi, koji se nalazi iznad sjeverne polovice Njemačke i Danske, i širi se prema sjevernoj strani Alpa.

- Prema raspoloživim prognozama vrlo će vjerojatno dio tih oblaka doći i do Austrije i Mađarske, a tijekom noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske - kazao je Zoran Vakula, načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda. Vakula je napomenuo da za sada nema spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima.

Dodatna opasnost

Vulkanska prašina i pepeo pomiješani sa vodenom parom postaju ljepljivi. To je iznimno reaktivan materijal koji uzrokuje smanjenu vidljivost. Pomoću radara još bi ga se moglo i izbjeći, ali fizikalna svojstva takve prašine su za zrakoplove najopasnija.

Zračni prijevoznici: šteta 100 milijuna eura svaki dan

Oblak vulkanskog pepela, koji je prisilio zemlje diljem Europe da zatvore zračne prostore, vrlo će vjerojatno zrakoplovnu industriju dnevno stajati više od 100 milijuna eura, objavilo je udruženje europskih zračnih prijevoznika (AEA). Zrakoplovne tvrtke zakonski su dužne pobrinuti se za putnike.

“U jednom normalnom danu naše bi članice očekivale prihode od 200 milijuna eura. Prema najnovijim podacima Europske agencije za nadzor zračnog prometa ‘Eurocontrol’, očekuje se da će u petak biti otkazano 60 posto letova u Europi”, kazao je David Henderson, menadžer za informacije pri AEA-u. Europske zrakoplovne tvrtke vjerojatno će samo u petak izgubiti 120 milijuna eura prihoda.

Z.D.

WHO upozorava: astamtičari najugroženiji

Vulkanska erupcija na Islandu mogla bi štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito onih koje otprije muče dišne tegobe poput astme, izvijestila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO još nije siguran koliko bi posljedice erupcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, no ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u dišnom sustavu, rekao je glasnogovornik agencije Daniel Epstein.

- Te sitne čestice mogle bi biti vrlo opasne za zdravlje, jer u trenutku kad se udahnu, mogu dosegnuti rubni dio bronhiola i pluća, što može biti osobito teško za osobe koje boluju od astme ili pate od drugih dišnih tegoba”, kazao je Epstein.

- Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci ‘razblaženi’ u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena -izjavio je Ken Donaldson, profesor respiratorne toksikologije na Sveučilištu u Edinburghu.

On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinaca ako se slegnu na tlu. Upozorio je da su u rizičnim skupinama osobe s astmom i drugim dišnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići van u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske.

Z.D.

Naslovnica Svijet