Novosti Svijet

mnoge rimljanke pronašle način kako se riješiti ploda

Po prekid trudnoće u vatikansku ljekarnu

mnoge rimljanke pronašle način kako se riješiti ploda

Jedna od žena koja je iskoristila nepažnju ili dobrohotnost švicarskih straža i ušla u Vatikan kako bi tamo nabavila pilule koje će uzrokovati pobačaj, ispričala je svoju priču novinarki La Stampe

Jedna od žena koja je iskoristila nepažnju ili dobrohotnost švicarskih straža i ušla u Vatikan kako bi tamo nabavila pilule koje će uzrokovati pobačaj, ispričala je svoju priču novinarki La Stampe

Je li moguće ući kroz vrata Svete Ane, vrata kroz koja se ulazi u Vatikan, a koja čuvaju švicarske straže, i odšetati do ljekarne u kojoj svi stanovnici Svete Stolice, pa i sam papa Benedikt XVI., kupuju lijekove i kupiti pilule kojima se liječi čir na želucu bez liječničke uputnice?

Poznato je da tablete za liječenje čira sadrže prostaglandin, koji uzrokuje stezanje ili kontrakcije maternice, isto ono što uzrokuje, među ostalim, i kontroverzna abortivna pilula Ru486 koja je nedavno pronašla svoje mjesto na policama talijanskih ljekarni, bez obzira na to što se Vatikan godinama snažno protivio njezinu uvođenju u Italiju.

Jedna od žena koja je iskoristila nepažnju ili dobrohotnost švicarskih straži i ušla u Vatikan kako bi tamo (i to po nižoj cijeni) nabavila pilule koje će uzrokovati pobačaj ispričala je svoju priču Flaviji Amabile, novinarki talijanskog lista La Stampa.

Rumunjka Alina (34), koja je izbjegla iz Bukurešta i tamošnjeg sivila, živi u Rimu već pet godina i radi kao čistačica i njegovateljica. Živi sa suprugom, dva sina (10 i 8 godina) i suprugovim roditeljima, a ona i suprug zajedno uspiju mjesečno zaraditi 1000 eura, od čega im na stanarinu ide pola.

- Dijete nisam mogla zadržati, nemam ga od čega hraniti. Odluka je bila bolna, ovdje u Rimu nemam ni liječnika, nisam znala što i kako, dok mi neke moje sunarodnjakinje nisu predložile da odem u vatikansku ljekarnu, gdje su farmaceuti blaži, i da tražim pilule za liječenje čira na želucu... Koštaju 13 eura i 90 centi, a u Vatikanu su za 1 euro i 70 centi jeftinije - kazuje svoju priču Alina.

Nesretna Rumunjka otkriva da većina djevojaka i žena koje su u Italiju došle s istoka Europe trudnoću prekida na taj način. Ako ne ide u državnim ljekarnama, odnosno ako im tamošnji farmaceuti traže uputnice ili potvrde liječničkog pregleda, zadnja nada im ostaje upravo - papina ljekarna.

Pobačaj prvi na listi smrtnosti

Pobačaj je glavni uzrok smrtnosti u Europi, informacija je koju je objavio upravo Radio Vatikan, navodeći da u zemljama Europske unije svaka peta trudnoća završava pobačajem, a svaki sedmi prekid trudnoće odnosi se na djevojke do dvadeset godina. Pobačaj je glavni uzročnik smrtnosti: ispred raka, srčanog udara i prometnih nesreća.

 

Naslovnica Svijet