Novosti Svijet

ako ‘padne’ vulkanska prašina

Poljska: na oproštaju više od milijun ljudi

ako ‘padne’ vulkanska prašina

Poljaci strahuju da bi nastavak problema u zračnom prometu zbog vulkanske prašine nad Europom mogao natjerati brojne svjetske uglednike da propuste pogreb predsjednika Lecha Kaczynskog.

Poljske vlasti najavile su hitan sastanak o mogućoj odgodi pogreba predsjednika Kaczynskog, predviđenog u nedjelju u Krakovu, na koji je dolazak potvrdilo najmanje 40 šefova država. Krakovska zračna luka, koja je u petak ujutro još bila otvorena, u međuvremenu je zatvorena za promet.

Ako vulkanska prašina “padne”, u Varšavi se u subotu očekuje više od milijun ljudi na ispraćaju poginulih u nesreći zrakoplova nad Katinskom šumom te u nedjelju u Krakovu na progrebu predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije, procjenjuju poljski uredi.

Dolazak su već potvrdili američki predsjedik Barack Obama, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, francuski šef države Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel, najviši predstavnici EU-a, španjolski kraljevski par i premijer, šefovi Izraela, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Albanije, Makedonije... Papa Benedikt XVI. šalje kardinala Angela Sodana.

Milan Lazarević

Naslovnica Svijet