Novosti Svijet

dok se na odavanje počasti poginulom lechu kaczynskom čeka satima, sve je više nezadovoljnih mjestom pokopa predsjedničkog para

Varšava za predsjednike, Wawel za kraljeve

dok se na odavanje počasti poginulom lechu kaczynskom čeka satima,   sve je više nezadovoljnih mjestom pokopa predsjedničkog para

I slavni je redatelj Andrzej Wajda u otvorenom pismu ustvrdio da je pokojni Lech bio skroman čovjek te da nema razloga da ga se pokopa uz kraljeve

Tisuće Poljaka stoji u redovima, čekaju i po desetak i više sati kako bi odali počast predsjedniku Lechu Kaczynskom i njegovoj supruzi Mariji, čija su posmrtni ostaci izloženi u predsjedničkoj palači u Varšavi.

Iako i dalje traju prosvjedi protiv odluke da se predsjednički par pokopa u zamku Wawel u Krakowu, uz kraljeve i povijesne velikane, čini se da je sada već kasno mijenjati takvu odluku donesenu, kažu, u afektu i tuzi.

Prosvjednici su skandirali “Varšava za predsjednike, Wawel za kraljeve”, pritom noseći transparente na kojima je pisalo “Tragična smrt ne pravi od čovjeka − junaka”.

Oni koji su nezadovoljni Wawelom kao mjestom posljednjeg počivališta para Kaczynski okupljali su se u svim većim poljskim gradovima, od Katowica do Gdanjska, a svi oni dijele mišljenje da preminulog predsjednika treba pokopati sa svim počastima, ali da Wawel mora ostati sveto mesto gde su pokopani samo kraljevi ili velikani poljske povijesti.

Slavni je poljski redatelj Andrzej Wajda uputio otvoreno pismo s pozivom poljskoj Katoličkoj crkvi i vlastima da ponište odluku o pokopu predsjedničkog para u Wawelu.

“Lech Kaczynski bio je dobar i skroman čovek, ali nema nikakvog razloga zbog kojega bi trebao počivati među poljskim kraljevima”, napisao je Wajda.

Spominje se mogućnost da se u katedrali na Wawelu napravi predsjednička kripta, gdje bi uz predsjednički par Kaczynski bio pokopan i posljednji predsjednik Poljske u egzilu Ryszard Kaczorowski koji je, unatoč poodmakloj dobi od 91 godine, putovao s Kaczynskim na komemoraciju.

U Krakowu vlada prava groznica uoči pogreba na kojemu se očekuje dolazak više desetaka tisuća ljudi. Mjesta u hotelima već nema, a cijene u luksuznijem smještaju dostigle su, kako se tvrdi, 10 tisuća zlota (oko 2,5 tisuće eura).

U međuvremenu se sklapa mozaik događanja u zrakoplovu. Pilot je, kako su priopćili istražitelji nakon preslušavanja crnih kutija, tri do pet sekundi prije udara o zemlju bio svjestan toga da katastrofu ne može izbjeći. Istražitelji su rekli da je kapetan zrakoplova izgovorio dramatične riječi, no nisu ih htjeli ponoviti.

Utvrđeno je, također, da nije bilo nekoliko pokušaj slijetanja, nego samo jedan, onaj neuspjeli. Zasad nema potvrde da je netko prisiljavao pilota da počne sa slijetanjem po izrazito lošem vremenu unatoč upozorenjima kontrole leta.

Prvi pilot zrakoplova inače je u kolovozu 2008. bio kopilot zrakoplova koji je s predsjednikom Kaczynskim trebalo sletjeti u Tbilisi – i on je podržao kapetanovu odluku da se, unatoč predsjednikovu inzistiranju, sleti u rezervnu zračnu luku u Azerbajdžanu.

Službe za spašavanje i raščišćavanje u Smolensku dosad su pokupile pola ostataka zrakoplova. U preostaloj polovici navodno još ima dijelova tijela poginulih, čija se identifikacija obavlja isključivo uz DNK srodnika.

milan lazarević

Majka Jadwiga ne zna za Lecha

Dok cijela zemlja oplakuje poginulog predsjednika, o tragediji i dalje ništa ne zna njegova 83-godišnja majka Jadwiga, koja se nalazi na intenzivnoj njezi u jednoj varšavskoj bolnici. Sin s  kojim živi, Lechov brat blizanac, u posljednji je trenutak odustao od putovanja upravo zbog teškog stanja njihove majke, i tako je ostao živ. S liječnicima se dogovorio da se majci prešuti tragedija.

 

Naslovnica Svijet