Novosti Svijet

NE Krško će biti zaustavljena zbog kvara, EU alarmira

U nuklearnoj elektrani Krško u srijedu je došlo do kvara zbog kojega će ona kroz nekoliko sati biti zaustavljena, kako bi osoblje nuklearke otkrilo uzrok kvara, priopćila je kasno popodne slovenska državna agencija za nuklearnu sigurnost.

Kako se navodi u priopćenju koje su prenijeli slovenski mediji, kvar je u tome što je došlo do puštanja vode iz primarnog sustava u prostor za zadržavanje vode.

Europska komisija je u srijedu navečer objavila da je od Slovenije dobila obavijest da je reaktor u nuklearnoj elektrani Krško potpuno zaustavljen i da je situacija pod kontrolom.

"Prema posljednjoj informaciji koju smo primili od slovenskih vlasti, reaktor nuklearne elektrane je sada potpuno zaustavljen. Dijelovi reaktora još uvijek se hlade. Slovenske vlasti su potvrdile da nije bilo curenja u okoliš. Situacija se može smatrati pod kontrolom prema zadnjoj informaciji slovenskih nadležnih vlasti", stoji u priopćenju Komisije.

Europska komisija je objavila dopunu informaciju koju je ranije pustila o tome da je obavijestila zemlje članice EU o kvaru u nuklearnoj elektrani Krško.

Radi se o redovnom aktiviranju sustava za obavještavanje u slučaju incidenata na nuklearnim postrojenjima na području EU. U prvom priopćenju se navodi da je Slovenija obavijestila EK o problemu u primarnom sustavu hlađenja elektrane te da nije zabilježeno nikakvo istjecanje radioaktivnih tvari izvan sustava elektrane.

Komisija navodi da je odmah upoznala sve zemlje članice s novom informacijom.

Sve zemlje članice dužne su obavještavati Komisiju u odgovarajućim intervalima o mjerama koje poduzimaju i o razini radioaktivnosti koju su izmjerili, navodi Komisija u svom priopćenju. Osim 27 zemalja članica u sustavu EU-a za hitnu razmjenu radioloških informacija (ECURIE) sudjeluje i Švicarska.

Rožman: Za otklon kvara u Krškom trebat će zatvoriti odvod vode

Predsjednik Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK) Stane Rožman izjavio je večeras kako pretpostavlja da će za otklon kvara u NEK-u trebati zatvoriti odvod vode, tj. brtvom zatvoriti jedan ventil koji je popustio pa elektrana zbog toga, ne će raditi par dana, objavila je večeras Hrvatska radiotelevizija (HRT).

U nuklearnoj elektrani Krško došlo je do ispuštanja vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora u prostor za zadržavanje vode, priopćila je slovenska državna agencija za nuklearnu sigurnost.

Kvar je ustanovljen popodne, a nuklearka je tad radila s 22-postonom snagom. Zaustavljena je i ne će, kako se sada procjenjuje, raditi nekoliko dana.

Kvar, tvrde u Elektrani, nema utjecaja na zaposlene, stanovništvo ili okoliš pa nije bilo potrebe za hitnim prestankom rada.

Reaktor će ostati isključen dok se kvar ne otkloni.

Šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić ustvrdio je, kako prenosi HRT, kako nema razloga za paniku.

"Greška je uočena dok je elektrana radila sa 22 posto kapaciteta, i uredno je prijavljena, rekao je Kalinić dodavši kako se to nije dogodilo prvi a najvjerojatnije ni zadnji put.

(H)

Naslovnica Svijet