Novosti Svijet

dok tisuće poljaka odaju počast poginulom predsjedniku, žitelji krakowa prosvjeduju

Smrt ujedinila, a pokop dijeli Poljake

dok tisuće poljaka odaju počast poginulom predsjedniku, žitelji krakowa prosvjeduju

Poljake dijeli odluka o pokopu predsjednika Lecha Kacyzinskog i njegove supruga u katedrali, gdje počivaju kraljevi i najveće povijesne ličnosti zemlje

Poljake dijeli odluka o pokopu predsjednika Lecha Kacyiznskog i njegove supruge Marije u katedrali u krakowskom kraljevskom dvorcu Wawel, gdje počivaju posmrtni ostaci kraljeva i najvećih povijesnih ličnosti Poljske.

Pad zrakoplova upravo na mjestu najveće poljske tragedije u povijesti – Katinskoj šumi, u kojoj je, osim predsjedničkog para, stradao cijeli vojni vrh i znatan dio političke elite zemlje, ujedinio je Poljake u žalosti...

A onda ih je ova odluka počela dijeliti, i to u trenutku dok narod u dugim redovima čeka kako bi odao počast bračnom paru Kaczynski čija su tijela u kovčezima izložena u predsjedničkoj palači u Varšavi.

U staroj prijestolnici Krakowu nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je zbog te odluke, a dosta poznatih javnih ličnosti ne krije neslaganje s  time. „Uza sve poštovanje prema tragično poginulom predsjedniku, ne mislimo da je on bio nacionaloni heroj koji je zaslužio pokop na tako važnu mjestu za narod”, izjavila je novinarima jedna studentica poznatog Jagellonskog sveučilišta u Krakowu, najstarijeg poslije Karlova (praškog).

„Predsjednikova smrt duboko me dirnula, iako nisam glasala za njega”, rekla je druga sudionica prosvjeda i dodala: „Osjećali smo se ujedinjeni tragedijom, a sada nas ova odluka razjedinjuje...”

Prosvjednici su uzvikivali „Powonzki, Powonzki“ (tako se zove vojno groblje u Varšavi gdje treba, smatraju mnogi, sahraniti Kaczynske).

Prema mišljenju Jana Widackog iz Demokratske stranke, Lech Kaczynski je bio skroman čovjek i sigurno se ne bi složio da bude pokopan u katedrali u Wawelu. Tu je, osim Jana Sobjeskog i drugih poljskih kraljeva, pokopan vođa ustanka 1794. Tadeusz Kościuszko, obnovitelj poljske države 1918., maršal Jozef Pilsudski, predsjednik poljske vlade u egzilu tijekom Drugog svjetskog rata Wladyslav Sikorski, najveći poljski pjesnik Adam Mickiewicz...

2010-04-13T175822Z_01_WAR91.1
Pokop poljskog predsjednika izazvao je i prosvjede i počast

Rezerve prema ovoj odluci izražava i poznati poljski filozof, profesor na Jagellonskom sveučilištu Jan Hartman koji kaže kako je možda ovakva odluka donesena i zbog stranih gostiju i zato što će sve na Wawelu veličanstveno izgledati.

Napomenuo je kako je Kaczynski cijeli život bio povezan s Varšavom u kojoj se rodio i bio gradonačelnik. A dokle idu podjele zbog ove odluke, ukazuje verbalni okršaj u kojemu su neki Poljaci prosvjednicima dobacivali „ruski plaćenici”...

Istodobno, iz Moskve stižu informacije da Rusi tek sada, nakon ove tragedije, otkrivaju zločin u Katinskoj šumi i njegove dimenzije, bez čega je dosad bilo iluzorna i pomisao na pomirenje dvaju naroda. Vidjeli su, naime, na državnoj televiziji potresni Wajdin film o ovoj najvećoj traumi u poljskoj povijesti.

Na drugoj strani, mnoge Poljake dirnulo je duboko žaljenje premijera Vladimira Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika koji sve čine kako bi pomogli Poljacima i olakšali im teške trenutke...

Poljake je dirnula i gesta američkog predsjednika Baracka Obame koji je potvrdio dolazak na „najveći poljski pogreb u povijesti“, iako je u Europi bio prije samo tjedan i posljednjih je dana imao veoma naporan program na nuklearnoj konferenciji u SAD-u.

Inače, prvi krug predsjedničkih izbora održat će se 13. ili 20. lipnja, izjavio je dužnosnik u parlamentu..

milan lazarević
foto: REUTERS

Naslovnica Svijet