Novosti Svijet

u subotu je najavljen veliki javni oproštaj od poljskog predsjednika i njegove supruge

Poljska: pokop stoljeća ipak u nedjelju

u subotu je najavljen veliki javni oproštaj  od poljskog predsjednika i njegove supruge

Dolazak na oproštaj sa žrtvama nesreće najavio je rekordan broj šefova država i vlada, među kojima su Obama, Medvedev, Merkel, Barroso...

Pokop poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije, koji su poginuli u subotu u padu zrakoplova nad Katinskom šumom, kod Smolenska u Rusiji, održat će se u nedjelju, umjesto u subotu, kako je prije bilo najavljeno, priopćeno je iz predsjedničkog ureda.

U subotu je, naime, u središtu Varšave predviđen veliki javni oproštaj od predsjedničkog para i svih žrtava nesreće, što se najavljuje kao „poljski pokop stoljeća”.

Iz Moskve su posmrtni ostaci Lechove supruge Marije Kaczynske, koja je identificirana zahvaljući prstenu s muževim imenom, stigli u Varšavu. Ova tiha simpatična žena, jako omiljena među Poljacima, jedina je znala umiriti temperament svog supruga te njegovu pretjeranu sklonost vjerskom i nacionalnom konzervativizmu.

Lech i Maria Kaczynski bit će pokopani zajedno. Prije toga tijelo Kaczynskog bit će izloženo u kapeli kod predsjedničke palače.

Svoj dolazak na oproštaj sa žrtvama nesreće najavili su ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njemačka kancelarka Angela Merkel, najviši predstavnici EU-a Herman van Rompuy i Jose Manuel Barroso, a očekuju se i američki predsjednik Barack Obama, te velik broj najviših predstavnika zemalja Europe i drugih država svijeta.

Tako bi se ovaj ispraćaj, po broju šefova država i vlada koji će na njemu biti, mogao približiti onom rekordnom iz 1980. kada se svijet opraštao od J. B. Tita.

Veliki javni oproštaj - glavna komemorativna svečanost održat će se na Trgu Pilsudskog, u gradskoj jezgri Varšave, gdje su se odigrali mnogi ključni događaji novije poljske povijesti.

U Poljskoj, premda je zemlja u žalosti koja će potrajati cijeli tjedan, sve funkcionira kao obično, no sve su kulturne i sportske priredbe otkazane.

Nacionalnu žalost su proglasile mnoge europske zemlje, tako je u Srbiji u četvrtak Dan žalosti, a u susjednim zemljama, poput Češke i Slovačke, na dan pogreba poljskog predsjednika.

milan lazarević

Obiteljima odšteta od 10.500 eura

Tijela putnika pretrpjela su takve ozljede i promjene da je identifikacija u većini slučajeva moguća samo uz DNK analizu. Obitelji svih poginulih dobit će odštetu od države u visini od 40 tisuća zlota, odnosno oko 10.300 eura.

 

Naslovnica Svijet