Novosti Svijet

Dok se tisuće u kilometarskim kolonama opraštaju od predsjednika, u Europi je dan žalosti

Tragedija u Rusiji ujedinila Poljsku

Dok se tisuće u kilometarskim kolonama opraštaju od predsjednika,  u Europi je dan žalosti

Poljake, koji su u nesreći na domak Smolenska izgubili pola svoje političke elite, tragedija je povezala, pokazala im je koliko su beznačajni sporovi koji ih dijele

U špaliru dugom deset kilometara, u masi koja je u Varšavi dočekala kovčeg s posmrtnim ostacima predsjednika Lecha Kaczynskog bili su svi, ne samo pristaše konzervativne nacionalne struje koju je on personificirao.

Odjednom, svi su bili samo Poljaci. Nova tragedija nad mjestom najveće poljske tragedije Poljacima je do kraja ogolila koliko su neki njihovi sadašnji sporovi sitni i prolazni.

 

Zločin u Katinskoj šumi u travnju 1940., u kojem je nestao “cvijet poljskog naroda”, jedna je od najtežih trauma u povijesti poljskog naroda. Zato nova tragedija povezana s tim mjestom i traumom koju nosi ima duboku simboliku.

Utoliko više što su, uz šefa države, živote izgubili načelnik glavnog stožera i zapovjednici svih rodova vojske, zatim guverner središnje banke, biskupi, kao i šefovi niza državnih institucija, ukupno 96 ljudi. Pola poljske političke elite.

Igrom slučaja, ovlasti šefa države preuzima, na temelju Ustava, predsjednik Sejma (donjeg doma parlamenta) Bronislaw Komorowski, inače kandidat vladajuće Građanske platforme na predsjedničkim izborima koji su bili najavljeni za rujan.

U anketama je stajao puno bolje od Kaczynskog i zasigurno bi ga porazio. No, kao “v.d.” šefa države dužan je u roku od 74 dana raspisati izbore.

Tko će se kandidirati umjesto Lecha Kacyznskog, još se ne zna, no nije isključeno da će to biti njegov brat blizanac, bivši premijer Jaroslaw. Tek, analitičari u ovoj tragediji spominju da se procedura strogo poštuje.

milan lazarević

Nesreća nad Gibraltarom

Uz katinski masakr vezuje se još jedna slična tragedija u poljskoj povijesti – kad je u zrakoplovnoj nesreći nad Gibraltarom, pod nerazjašnjenim okolnostima, poginuo premijer izbjegličke vlade Wladyslaw Sikorski.

Nesreća se zbila netom nakon otkrivanja posmrtnih ostataka pobijenih u Katinskoj šumi, kad su Nijemci, koji su držali Poljsku pod okupacijom, priopćili da je KGB počinio pokolj. Sikorski je tada inzistirao na tome da se sve istraži, no saveznici tome nisu bili skloni.

Let u Gruziju

Iz razumljivih razloga, u Poljskoj se malo govori o uzrocima nesreće. No, podsjećaju na svojedobni put u Gruziju svojeglavoga Lecha Kaczynskog. Tada zrakoplov nije mogao sletjeti zbog loših vremenskih uvjeta, pa je pilot izabrao alternativnu zračnu luku u Azerbajdžanu. Pilot se oglušio o naređenje “vrhovnoga komandanta” i − odletio s posla. Ali je ostao živ, napominju poljski mediji.

Naslovnica Svijet