Novosti Svijet

njemački tjednik pronašao ‘grijeh’ katoličkog poglavara

(NE)ČISTA SAVJEST Zašto Papa šuti o svojim nadbiskupskim danima

njemački tjednik pronašao ‘grijeh’ katoličkog poglavara

Njemački vjernici očekuju komentar Vatikana o tome da se sve više šapuće o Papinoj izravnoj ili neizravnoj povezanosti sa zločinima iz tog vremena

Njemački vjernici očekuju komentar Vatikana o tome da se sve više šapuće o Papinoj izravnoj ili neizravnoj povezanosti sa zločinima iz tog vremena

Kad je odlučio “primiti” kapelana Petera Hullermanna na službu u München, tadašnji münchenski nadbiskup, a današnji poglavar Katoličke crkve, papa Benedikt XVI. znao je za motiv premještaja kapelana, objavio je njemački tjednik Der Spiegel.

Naime, otac Hullermann iz esenske je biskupije poslan u münchensku zbog toga što je zlostavljao maloljetnike, nastavlja se u tekstu, a pismo objašnjenja poslano je baš münchenskom nadbiskupu koji je zajedno sa svojim suradnicima trebao odlučiti hoće li prihvatiti “izgubljenu ovčicu” i što će s njom.

Istodobno dok svijet obilazi Papino pastoralno pismo posvećeno seksualnom zlostavljanju dječaka i djevojčica u Irskoj, njemački su vjernici razočarani i zabrinuti, prenose njemački mediji.

S jedne strane, očekivali su da će “njihov” papa, odnosno sunarodnjak, spomenuti nedavno otkrivene skandale unutar Njemačke katoličke crkve, a s druge, nekakav komentar Vatikana o tome da se sve više šapuće o Papinoj izravnoj ili neizravnoj povezanosti s ovim zločinima iz vremena kada je Sveti Otac obnašao funkciju münchenskog nadbiskupa.

“Čelnici münchenske nadbiskupije sastali su se 15. siječnja 1980. godine, a vođa sastanka bio je nadbiskup Ratzinger”, piše Der Spiegel. “Trebali su odlučiti što će s ocem Hullermannom.

Pronašli su mu smještaj i odredili psihoterapiju.” “Nevjerojatno je da slučaj nije prijavljen policiji, sudu ili nadređenima”, komentira slučaj talijanski dnevni list La Stampa. Kapelan Hullermann je 1986. godine osuđen zbog seksualnog zlostavljanja djece u Grafingu, mjestu u Bavarskoj.

Psiholog Werner Huth, koji je godinama kao savjetnik radio kako za Katoličku, tako i za Protestantsku crkvu, svoje stručno mišljenje u vezi s kapelanom i njegovim pedofilskim sklonostima, iznosio je i crkvenim velikodostojnicima, i to za vrijeme dok je Joseph Ratzinger obnašao funkciju nadbiskupa, ali su ta upozorenja bila ignorirana, rekao je Huth za berlinski dnevnik Tagesspiegel.

SNAP se širi po svijetu

David Clohessy, direktor SNAP-a (mreže žrtava seksualnog zlostav-ljanja od strane svećenika), objavio je da će se mreža proširiti i na “dio Europe njemačkoga govornog područja”. Mreža je aktivna od 1988. i broji više od 9000 članova u SAD-u, ali i drugim zemljama.

 

Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last