Novosti Svijet

fotosvjedočanstvo ratne svakodnevice pripadnika hv-a u rizičnoj misiji pacifiCiranja najopasnije zemlje na planetU

EKSKLUZIVNO IZ KABULA Hrvati u Afganistanu: u gradu im prijete bombaši, na terenu zasjede

fotosvjedočanstvo ratne svakodnevice pripadnika hv-a u rizičnoj misiji pacifiCiranja najopasnije zemlje na planetU
Brigadir Berislav Šipički s mladim stanovnicima Kabula
Hrvatska ophodnja proučava kartu tijekom patrole
Nikola Šolić
Časnički namjesnik Damir Mikočinec i njegov pas Kes, stručnjak za droge, na izlazu iz hrvatskog kampa
Šibenčanin Marko Čogelja sa svojim psom Labom, istreniranim za nalaženje eksploziva, na zadatku u bugarskom kampu
Ulaz u hrvatski kamp Kobra

Premda se hrvatski vojnici nalaze diljem svijeta u brojnim misijama, svakako je najzahtjevnija i najrizičnija ona u Afganistanu, gdje je trenutačno 300 Hrvata

Kada je potkraj rujna 1999. godine Hrvatska prvi put u međunarodnu mirovnu misiju UN-a u Sijera Leoneu poslala 10 nenaoružanih vojnih promatrača, malo tko je mogao pretpostaviti da će danas hrvatski vojnici aktivno biti uključeni u gotovo sve mirovne misije i operacije koje vode UN, NATO i EU.

Danas to odgovorno čine ne samo hrvatski vojnici nego i policajci i civili sudjelujući u čak 16 mirovnih misija. Po broju misija u kojima je angažirana, Hrvatska se nalazi pri vrhu od 120 država davateljica mirovnog osoblja UN-a. Tijekom proteklih 10 godina pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjelovali su u 20-ak mirovnih misija. U njima je sudjelovalo više od 2500 pripadnika OSRH i MUP-a.

Trenutačno je u mirovnim misijama 455 pripadnika Oružanih snaga RH, od čega su 142 pripadnika u mirovnim misijama pod okriljem UN-a, 311 u NATO-ovim operacijama (ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu), te dva pripadnika u mirovnim operacijama Europske unije. Ne umanjujući važnost ostalih misija, najzahtjevnija i najrizičnija misija svakako je ona u Afganistanu gdje se trenutačno nalazi gotovo 300 hrvatskih vojnika. Prvi vod Vojne policije u misiju ISAF, Hrvatska je poslala 2003. godine. Tada još kao nečlanica NATO saveza, Hrvatska je sudjelovanjem u toj operaciji vrlo brzo stekla ugled, a profesionalnost i angažman naših vojnika u toj su misiji vrlo cijenjeni.

Opasnost na cesti

Danas je hrvatska vojska u toj misiji prisutna i sa svojim mentorskim timovima koji su zaduženi za obuku afganistanske vojske. Hrvatski vojnici raspoređeni su u Kabulu, Kunduzu i Chagcharanu na zapadu, Mazar-e-Sharifu na sjeveru, te još nekoliko lokacija na jugu i jugoistoku zemlje. Operativno, hrvatski vojnici djeluju po cijelom Afganistanu. U MORH-u su svjesni svih scenarija u kojima hrvatski vojnici mogu poginuti i biti ranjeni.

- U gradovima poput Kabula može se govoriti kako potencijalna ugroza prijeti od automobila bomba, improviziranih eksplozivnih naprava u cesti ili postavljenih uz nju, kao i od bombaša samoubojica. Metodama samozaštite pripadnici HV-a poduzimaju sve mjere kako bi prevenirali moguće napade. U drugim dijelovima Afganistana postoji mogućnost napada terorističkih skupina, osobito stoga što se radi o uglavnom planinskom području kuda prolaze vrlo loše ceste. S dobrom pripremom, razina ugroze može se svesti na prihvatljivu mjeru. Svaka akcija u Afganistanu sadrži određeni rizik, pa tako i pratnja humanitarnih konvoja – pojasnili su nam službeno iz Ministarstva obrane.

Snježana Dukić, denis krnić
snimio nikola šolić / reuters

Od Kosova do Somalije

•• Od listopada 2008. godine Hrvatska se uključila i u operacije EU-a. Lani je u Čad upućen hrvatski izvidnički tim od 15 pripadnika. Misija je u međuvremenu nastavljena pod mandatom UN-a.

Od ove godine Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj operaciji na Kosovu. Tako je početkom srpnja na Kosovo upućen prvi hrvatski kontingent od 20 pripadnika OSRH s dva transportna helikoptera Mi-171. Ove godine u mirovnu operaciju Europske unije “EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“ upućena su dva pripadnika HRM-a.

Incidenti

•• lipanj 2006. - pobunjenici pješačkim oružjem napali hrvatski promatrački tim za vezu koji je uzvratio paljbu; naši nisu bili ozlijeđeni •• rujan 2006. - hrvatski vojnici s pripadnicima afganistanskih snaga u selu Boka sudjelovali u razmjeni vatre; bez naših žrtava •• studeni 2006. - na hrvatsku patrolu otvorena paljba; lakše ranjen skupnik Goran Šprehar •• kolovoz 2007. - pripadnici hrvatskog kontingenta napadnuti ručnim raketnim bacačem; ozlijeđenih nije bilo •• rujan 2009. - četvorica vojnih policajaca odbila otići iz baze na teren jer im nije stigla sva potrebna oprema

U misijama 15 žena

•• U proteklih deset godina u međunarodnim misijama sudjelovalo je i 68 žena. Trenutačno je u mirovnim misijama 13 vojnikinja i dvije policajke.

 

Naslovnica Svijet