Novosti Svijet

KAMPANJA NIJE BILA JEFTINA...

Traže špijune: američki FBI sastavio oglas na ruskome pun pogrešaka, Moskva im se sada ruga zbog aljkavosti

KAMPANJA NIJE BILA JEFTINA...

Savezni istražni ured SAD-a preko društvenih mreža traži pomoć u borbi protiv "razgranate ruske špijunske mreže".

Tu vijest objavili su mediji diljem svijeta, međutim, u poruci na ruskome od sedam riječi šest je pravopisnih pogrešaka, upozorava Ruski vjesnik i ruga se FBI-u da ne zna sastaviti ni oglas u kojem traže od ruskih špijuna da prijeđu u američke redove.

Naime, oglas je sastavljen na traljavom ruskom i pravi Rus ga neće ni razumjeti, pa im je poruka možda i propala.

FBI u svojim objavama na Facebooku traži informacije koje bi mu mogle koristiti u borbi protiv ruskih špijuna. Naime, ta agencija je platila oglas koji se povremeno pojavljivao u cijeloj Americi. No, sudeći po tekstu na ruskom jeziku, Amerikancima zaista treba pomoć, piše Russia beyond.

Objave su sljedeće: "Ради вашего будушего ради будушего, вашй семъи" (u toj objavi ima čak sedam pravopisnih pogrešaka); "Время наводить Мосты" (Vrijeme da se podižu neki značajni mostovi, s velikim "m"); "Не пора ли вам сделать свой ход?" (Zar nije vrijeme da povučete svoj potez?).

Kako prenosi CNN, reklama se mogla vidjeti na Facebooku tijekom cijelog ljeta. Ne zna se koliko je novca FBI uplatio Facebooku, ali reklamna kampanja nije bila jeftina. Ne zna se je li se neki špijun ili neki običan Rus javio kako bi surađivao s nekom američkom agencijom.

"Glavni zadatak programa protuobavještajnog regionalnog odjela FBI-a grada Washingtona jest zaštita američkog naroda i Ustava SAD-a putem uhićenja, identificiranja i neutraliziranja neprijateljskih obavještajnih službi.

Najefikasnije oružje FBI-a jest informacija koju dobivamo od građana. Ako posjedujete informaciju koja će pomoći FBI-u da izvrši svoje zadatke, dođite u naš odjel", piše na ruskom jeziku na stranici programa protuobavještajne službe FBI-a.

Predstavnik FBI-a Alan Kohler odbio je komentirati reklamu na Facebooku te je za CNN rekao da Rusija ima vojsku špijuna koji rade po cijelom svijetu. "Oni su vrlo aktivni i opasni za SAD i naše saveznike", kaže Kohler.

No, osim što ruski špijuni operiraju po Americi, ima i američkih špijuna koji se prave da su Rusi i žive u Moskvi i drugim gradovima. Naime, prošle godine su agencije objavile da je ruska tajna služba u Moskvi uhitila američkog državljanina pod sumnjom na špijunažu, priopćila je u ponedjeljak ruska obavještajna služba FSB.

Amerikanac je uhvaćen u petak "u samom činu špijunaže" i pokrenut je kazneni postupak, dodaje služba u priopćenju.

Uhićenje se dogodilo u trenutku kada Zapad optužuje Rusiju za više špijunskih afera. Među njima je otrovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Engleskoj, za koje britanski čelnici optužuju Moskvu. Kremlj je odlučno otklonio bilo kakvu umiješanost u taj slučaj koji je potaknuo ozbiljnu diplomatsku krizu.

Isto je bilo u slučaju Ruskinje Marije Butine koja je u srpnju uhićena u Washingtonu i optužena za "tajno udruživanje" radi "promicanja ruskih interesa", za što je priznala krivnju. Kremlj je te optužbe ocijenio "neutemeljenima". SD

Naslovnica Svijet