Novosti Svijet

Održala obećanje

Theresa May u suzama: britanska premijerka najavila da podnosi ostavku 7. lipnja, nije više ni predsjednica konzervativne stranke

Održala obećanje

Theresa May objavila je danas da odlazi s premijerske funkcije i da neće biti više predsjednica Konzervativne stranke. U suzama je napustila govornicu u Downing Streetu.

Ostavka na mjesto predsjednice stranke stupa na snagu 7. lipnja, a točan datum odlaska s premijerske funkcije nije objavila.

- Sada mi je jasno da je u najboljem interesu države da ima novoga premijera koji će predvoditi napore oko Brexita. Stoga, danas najavljujem svoju ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja – izjavila je danas May i dodala kako joj je bila iznimna čast služiti zemlji koju voli.

May je kako je poznato, napustilo ukupno čak 36 članova vlade, kao i predsjednica vladajuće Konzervativne stranke u Donjem domu parlamenta Andrea Leadsom. Mediji u Velikoj Britaniji objašnjavaju kako je May čekala s ostavkom dok u četvrtak prođu Europski izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ostavku je podnijela nakon sastanka s predsjednikom odbora Konzervativne stranke, Grahamom Bradyjem.

Premijersku dužnosti preuzela je nakon referenduma 2016. na koje su Britanci tijesnom većinom glasali za izlazak iz EU-a.
Najizgledniji nasljednik Therese May je tvrdolinijaš Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova.

Još je nejasno što ova ostavka znači za postupak izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Može se dogoditi i da novi čelnik torijevaca raskine sporazum i izvede Britance iz EU bez ikakvog sporazuma u formi tvrdog Brexita.

Stranački kolege smatraju da je donijela ispravnu odluku.

- Mogla je biti nacionalni heroj, da je održala obećanje i napustila EU 29. ožujka, prema prvotnom dogovoru - izjavio je Peter Bone, član Konzervativne stranke.

Naslovnica Svijet