Novosti Svijet

omililo joj se

Angela Merkel ipak ne napušta politiku? Nagađa se da će zamijeniti Donalda Tuska

omililo joj se

Njemačka kancelarka Angela Merkel svojom je izjavom u jednom intervjuu u četvrtak ponovno pokrenula nagađanja o mogućem preuzimanju neke visoke dužnosti u Europskoj uniji.

„Mnogi se brinu za Europu, tako i ja. Iz toga proizlazi pojačani osjećaj odgovornosti da se zajedno s drugima brinem o sudbini ove Europe“, rekla je njemačka kancelarka (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung, koji je istodobno bio objavljen u nekoliko vodećih europskih dnevnika.

Predstavnik konzervativnog krila CDU-a Alexander Mitsch izrazio je u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk potrebu da nakon europskih izbora dođe do „političke obnove“ unutar CDU-a.

Odlazak Angele Merkel na neku visoku dužnost unutar Europske unije bi, po mišljenju Mitscha, podržao ove promjene. 
Merkel je u prosincu prošle godine odstupila s dužnosti predsjednice CDU-a, koju je preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer, ali je najavila kako namjerava ostati na poziciji kancelarke do kraja izbornog razdoblja 2021.

Njemačka kancelarka je, međutim, tada najavila kako nakon 2021. neće preuzeti političke dužnosti „ni u Njemačkoj niti u Europskoj uniji“.Unatoč tomu, Angela Merkel se već neko vrijeme spominje kao moguća nasljednica predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u jednom je nedavnom intervjuu izjavio kako smatra mogućim da Merkel nakon odlaska s dužnosti njemačke kancelarke preuzme neku vodeću poziciju u Europskoj uniji.

„Ne mogu si zamisliti da Angele Merkel uskoro nestane s političke scene“, rekao je Juncker krajem travnja u razgovoru za njemačku medijsku grupu Funke.

Naslovnica Svijet