Novosti Svijet

utjecajni političar

Umro Gianni de Michelis, šef talijanske diplomacije u vrijeme Domovinskog rata

utjecajni političar

Bivši talijanski ministar vanjskih poslova Gianni De Michelis, koji se smatrao jednim od najutjecajnijih talijanskih socijalističkih političara osamdesetih godina, umro je u subotu u dobi od 78 godina, izvijestila je njegova obitelj, a prenose agencije ANSA i APA.

Rođeni Venecijanac, De Michelis je godinama bio desna ruka pokojnoga Betina Craxija, talijanskog socijalista (PSI) i u dva navrata talijanskog premijera.

Između 1976. i 1993. De Michelis je bio zastupnik socijalista u talijanskom parlamentu, a od 1980. do 1992. bio je na raznim ministarskim pozicijama. Dužnost talijanskog ministra vanjskih poslova obavljao je između 1989. i 1992. godine.

Bio je vođa talijanske diplomacije u ključnim trenucima Domovinskog rata i osjetljivoga razdoblja kada su se Hrvatska i Slovenija borile za međunarodno priznanje.

Kao talijanski ministar vanjskih poslova u ime Italije je potpisao Ugovor iz Maastrichta, koji je Europsku zajednicu pretvorio u Europsku uniju.

Početkom devedesetih Socijalistička partija propala je zbog masovne korupcije u krugovima oko Craxija i De Michelis se morao braniti na brojnim sudskim procesima.

Od lijevo orijentiranih ostataka PSI-ja, 1997. godine osnovao je malu stranku pod nazivom Socijalistička stranka (PS). Godine 2001. zajedno s Craxijevim sinom Bobom osnovao je Novu PSI.

U javnosti je bio poznat po ljubavi prema zabavama i diskotekama. Između ostalog, napisao je knjigu o talijanskoj disco sceni.

Naslovnica Svijet