Novosti Svijet

pismo bruxellesu

BBC doznaje: May će zatražiti odgodu brexita do kraja lipnja, moguće i do dvije godine; EU finalizirao mjere za slučaj brexita bez sporazuma

pismo bruxellesu

Britanska premijerka Theresa May u utorak će u pismu Europskoj uniji zatražiti produljenje brexita do kraja lipnja, s mogućnošću produljenja odgode do dvije godine, objavila je na Twitteru politička urednica BBC-a.

Do predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a ostalo je tek 10 dana, no premijerkin glasnogovornik je ranije kazao da će May pisati predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i u utorak ili srijedu zatražiti odgodu brexita.

Međutim, urednica na BBC-u Laura Kuenssberg je nakon današnjeg sastanka britanske vlade na Twitteru napisala: "izvori u vladi tvrde da premijerka danas piše pismo Europskoj uniji u kojem će zatražiti produljenje - frustrirajuće je da će kao krajnji datum zatražiti 30.  lipnja, s odredbom o mogućnosti produljenja do dvije godine".

U svom je tvitu dodala da "prema jednom izvoru, na sastanku nije bilo sloge, a drugi izvor je bijesan jer se čini da premijerka ponovo izbjegava donijeti stvarnu odluku o opciji koju ona želi, već umjesto toga traži kratku odgodu kako bi se pronašao način da se njezinom sporazumu da nova šansa".

Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Britaniji na summitu u Bruxellesu idući tjedan kraće produljenje roka u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom.

Sporazum s Bruxellesom britanski je parlament odbacio 15. siječnja, te potom prošli utorak.

EU finalizirao mjere za slučaj brexita bez sporazuma

Države članice EU-a finalizirale su u utorak niz mjera za slučaj neurednog brexita kako bi na najmanju moguću mjeru svele moguće poteškoće na području prometa, ribarstva, isplata socijalnog osiguranja i programa za razmjenu studenata Erasmus.

Velika Britanija trebala bi izići iz EU-a za deset dana, premda se očekuje da će zatražiti odgodu. No, budući da nije jasno koja će biti točna svrha te odgode, mnogi strahuju da bi se 29. ožujka mogao dogoditi kaotični brexit bez sporazuma.

Među ostalim, nove mjere imaju za cilj zaštitu prava građana EU-a u Velikoj Britaniji i obrnuto na području socijalnog osiguranja, kao što je pravo na recipročne isplate mirovina i zdravstvenog osiguranja.

Također će osigurati "osnovnu povezanost zračnim prometom" te omogućiti nastavak osnovnog cestovnog teretnog prometa i prometovanja putnika.

Mjere će omogućiti europskim ribarskim brodovima da nastave loviti ribu u britanskim vodama u slučaju da se dogodi brexit bez sporazuma i obrnuto, kao i osigurati naknade za pogođene ribare.

Europski i britanski studenti koji studiraju na stranim sveučilištima u sklopu programa Erasmus moći će završiti studij nakon brexita.

Mjere će se početi primjenjivati dan nakon izlaska Britanije iz EU-a u slučaju brexita bez sporazuma.

Naslovnica Svijet