Novosti Svijet

propagandni projekt

Amerikanci se protive suradnji Italije i Kine kroz inicijativu 'Jedan pojas, jedan put'

propagandni projekt

Talijanska vlada ne bi trebala pristupiti kineskoj infrastrukturnoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", rekao je u subotu glasnogovornik Bijele kuće nazivajući tu kinesku inicijativu "propagandnim projektom". 

U petak je talijanski premijer Giuseppe Conte najavio da će njegova zemlja kao prva članica skupine G7 (najrazvijenije države svijeta) poduprijeti inicijativu koju SAD, Japan i druge europske zemlje smatraju sredstvom širenja kineskog utjecaja u svijetu.

"Italija je veliko svjetsko gospodarstvo i veliko ulagačko odredište. Nema potrebe da talijanska vlada pridaje legitimitet propagandnom projektu kineske vlade", napisao je glasnogovornik Garrett Marquis na Twitteru.

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će od 22 do 24. ožujka u Rimu. 

"Mislim da, čak i uz puno nužnog opreza... to može biti prilika za našu zemlju", rekao je Conte u petak u Genovi te objasnio da je riječ "o potpisivanju memoranduma o razumijevanju. To je očito okvirni sporazum i ne znači da ćemo od idućeg dana biti obvezani na bilo što".

Kina je krajem 2013. predstavila inicijativu "Jedan pojas, jedan put“ u svrhu izgradnje novog puta svile povezivanjem kopnene i pomorske infrastrukture, trgovine, financija, energetike i  industrije između Kine, Azije, Europe i Afrike.

Naslovnica Svijet