Novosti Svijet

odgođena odluka

Konačno znamo kada se ukida zimsko i ljetno računanje vremena: evo kada nas očekuje zadnje pomicanje kazaljki, čeka se još jedna važna procjena

odgođena odluka

Odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta u ponedjeljak je s 23 glasa za i 11 protiv izglasao da se 2021. godine ukine ljetno i zimsko računanje vremena.

Prema prijedlogu Odbora, posljednje pomicanje sata u zemaljama članicama EU bilo bi posljednje subote u ožujku za dvije godine, javlja Jutarnji.

Za one članice koje odluče da će trajno zadržati ljetno vrijeme, dakle ono u kojem je vrijeme jedan sat ispred sunčanog. One ostale članice, koje odluče zadržati zimsko vrijeme, dakle ono u kojem se mjerenje vremena poklapa sa sunčevim, posljednji će put pomicati kazaljke zadnje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Tako je prihvaćena odluka Europske komisije da se ukine pomicanje sata, ali je provedba odgođena za dvije godine.

Odbor želi da članice EU koordiniraju svoje odluke jedna s drugom, a Komisija bi trebala ocijeniti odluke svake članice kako bi se osiguralo da prihvaćanje ljetnog vremena u nekim zemljama, a zimskog u drugima ne bi imalo negativan utjecaj na funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Ako Komisija zaključi da bi predložena prihvaćanja zimskog ili ljetnog vremena moglo značajno i trajno naštetiti funkcioniranju jedinstvenog tržišta, moći će podnijeti zahtjev za još jednom odgodom roka za ukidanje pomicanja sata ali na najviše 12 mjeseci.

Ovu odluku sada treba prihvatiti Europski parlament na plenarnoj sjednici te se kreže u raspravu s Vijećem ministara.

Komisija je, tijekom javne rasprave, dobila 4,6 milijuna odgovora vezanih uz promjenu vremena: samo 16 posto pristiglih zahtjeva je tražilo da se nastavi s promjenom zimskog i ljetnog vremena. Pomicanja kazaljki je prvi put uvedeno 1980. godine.

Naslovnica Svijet