Novosti Svijet

zasićeni političarima

Ukrajinsko izborno čudo vodi u anketama: komičar postao najozbiljniji kandidat za predsjednika!

zasićeni političarima

Dok hrvatsko pravosuđe satiričare osuđuje za klevetu, oni se u drugim državama sve ozbiljnije spremaju preuzeti vlast.

Nakon što je bivši glumac i satiričar Marjan Šarec prošloga kolovoza postao premijer susjedne Slovenije, na dobrom putu da osvoji ukrajinski politički tron njegov je tamošnji kolega Vladimir Zelenski.

Prema zadnjim anketama Vladimir Zelenski je najpopularniji kandidat za predsjednika Ukrajine, a do izbora je preostalo tek nešto više od mjesec i pol dana. Istraživanje ukrajinskog politološkog centra "Razumkov", koje prenosi agencija AP, otkriva da je znatno prihvatljiviji Ukrajincima i od aktualnoga predsjednika Petra Porošenka i od bivše premijerke Julije Timošenko.

Kandidatura Zelenskog začela se gotovo iz puke parodije, kao svojevrsni produžetak popularne TV sapunice u kojoj je ovaj komedijaš glumio učitelja povijesti koji slučajno postane predsjednik. Hit-serija "Sluga naroda" je u međuvremenu postala ukrajinska politička stvarnost nakon što je Zelenski uoči Nove godine i službeno objavio da ulazi u predsjedničku utrku.

U predizbornoj kampanji obraća se primarno mladim biračima željnima nestereotipne retorike i svježih političkih figura. Izborni program mu je sročen krajnje ležerno i bez pretjeranog ideološkog nijansiranja: čvrsto obećava tek žestoku borbu protiv korupcije i više direktne demokracije u formi referenduma. Premda se po medijima spekulira da su ga na kandidaturu nagovorili neki ukrajinski oligarsi samo kako bi spriječili ponovni izbor Porošenka za šefa države, takve glasine kod dijela birača očito nisu pale na plodno tlo.

U zadnjih petnaest godina ukrajinsku političku scenu bilo je lako svesti na stalnu klackalicu moći između Timošenko i Porošenka. Najprije je plavokosa Julija svrgnula s mjesta premijera Petra nakon tzv. narančaste revolucije. Kad je formirala svoju drugu vladu, Porošenku je pomirbeno ponudila mjesto šefa diplomacije. Nakon prosvjeda na Majdanu, Porošenko je u izbornom dvoboju vratio izgubljenu čast i pobijedio Timošenko, premda je samo koji mjesec prije izišla iz zatvora. Treći, i to predsjednički, izborni ogled trebao je za oboje biti trenutak konačne istine, pozadinski protkan antiruskim i proruskim tonovima, ali bi im račune lako mogao pomrsiti potpuni politički autsajder.

Nitko pouzdano ne zna što Zelenski svojim izbornim angažmanom na koncu želi – tek ogoliti politiku i navodno služenje narodu kao vrhunsku društvenu grotesku ili postići i neke konkretne sekundarne efekte?

Uđe li u drugi izborni krug s Julijom Timošenko, pojedini analitičari nagađaju da bi se Zelenski lako mogao i odreći nastavka utrke u njezinu korist. Zasićeni dugogodišnjim političkim licima, Ukrajinci ga zasad previše ne pitaju za detalje, a on se kune da će odmah nakon predsjedničkih izbora osnovati vlastitu stranku "Sluga naroda" i povesti je do konačne pobjede i na jesenskim parlamentarnim izborima.

Naslovnica Svijet