Novosti Svijet

ŠTO SE DOGAĐA?

Prvi put u povijesti najumnogoljudnije zemlje svijeta broj stanovnika im rapidno opada: 'Ako režim ne reagira čeka ih prava katastrofa' 

ŠTO SE DOGAĐA?

Broj stanovnika u Kini, državi s najvećim brojem ljudi, lani je prvi put pao u posljednjih barem 70 godina, navode stručnjaci, usprkos odustajanju od politike jednog djeteta.

Te, za neke šokantne vijesti, dolaze od demografa koji predviđaju nove trendove.

Premda će i podaci biti poznati do kraja siječnja, stručnjak Yi Fuxian, istraživač koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama na univerzitetu Wisconsin-Madison, već sada ocjenjuje da je 2018. broj stanovnika u Kini pao za 1,27 milijuna, prenosi Al Jazeera

To nije mnogo u odnosu na njihov ukupan broj, 1,39 milijardi, ali se događa prvi put u povijesti Narodne Republike Kine, osnovane 1949. godine.

Inače, Kina je krajem 1970-ih počeo provoditi politiku jednog djeteta, koju su često kritizirali zbog okrutnosti.No, zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim porodicama da mogu imati dvoje djece.

Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete.

Posljedica toga jest da je broj rođenih lani pao za 2,5 milijuna. Prošla godina bila je "povijesna prekretnica za kinesko stanovništvo", rekao je demograf za agenciju AFP, napomenuvši da je taj trend možda "nepovratan", s obzirom na pad broja žena u fertilnoj dobi.

Istraživanje Yi Fuxiana bit će dio studije na kojoj je surađivao s ekonomisticom Su Jian s pekinškog univerziteta i koja se zasniva na podacima Nacionalne komisije za zdravstvo.

Po procjeni Vlade, broj osoba iznad 60 godina mogao bi do 2050. porasti na 487 milijuna, što je 35 posto stanovništva, a krajem 2017. bilo ih je 241 milijun (17,3 posto).

Očekuje se da će broj žena u fertilnoj dobi pasti za više od 39 posto u sljedećih deset godina, misli He Yafu, nezavisni demograf, koji ocjenjuje da su procjene profesora Yija realne.

Potonji, koji odavno kritizira politiku jednog djeteta, poziva kinesku Vladu da ukine ograničenje od dvoje djece po porodici i da potiče rađanje produženjem porodiljskog dopusta i poreznim olakšicama.

Ako komunistički režim ne bude brzo reagirao, "kriza zbog starenja stanovništva bit će gora nego u Japanu, a ekonomski izgledi još lošiji", upozorio je, preno Al Jazeera. 

Naslovnica Svijet