Novosti Svijet

Oči svijeta uprte su u Pariz

Jesmo li svjedoci druge francuske revolucije? Nastavlja se antimacronovski ustanak: 'žutim prslucima' pridružuju se frustrirani poljoprivrednici, djelatnici javnog prijevoza, čak i učenici nezadovoljni maturom

Oči svijeta uprte su u Pariz

Francuska uoči još jedne subote strahuje od nove ulične revolucije "žutih đileta" i eskalacije nasilja diljem zemlje, pa uspaničeni dužnosnici objavljuju dramatične apele kojima od političara i sindikata traže pomoć u smirivanju stanja.

– Imamo razloga sumnjati da bi i ove subote moglo uslijediti veliko nasilje – objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prenosi agencija France Press.

Elizejska palača još je u šoku od pariških prosvjeda prošloga vikenda, u kojima je počinjena šteta od najmanje četiri milijuna eura: izgorjelo je više od 200 automobila, a vatrogasci su prijavili čak 249 požara u kojima je stradalo šest zgrada i više od 130 objekata komunalnoga vlasništva. Slavoluk pobjede, nacionalni simbol, vandaliziran je, teško oštećen i ispisan grafitima, a informatička oprema i kamere na njemu su onesposobljene.

Koktel bijesa

Premda je francuska vlada u međuvremenu odustala od uvođenja dodatnoga poreza na gorivo, koji je imao ulogu detonatora pobune, pokret "žutih prsluka" ne kani ni ublažiti, a kamoli obustaviti svoje daljnje prosvjedne aktivnosti i njihovo nezadovoljstvo sve jasnije se artikulira u pravi antimacronovski ustanak.

Francuskog predsjednika sad već principijelno optužuju za provedbu čitavoga niza politika primarno naklonjenih bogatašima, a na štetu nižih društvenih klasa i sirotinje. "Žuti đileti" omasovljuju se i mimo Pariza i drugih većih gradova, jer im se sad pridružuju i srednjoškolci sa zahtjevima za reformom pravila mature, kao i frustrirani francuski poljoprivrednici, tradicionalno prekaljeni u borbama za svoja prava s političkim elitama.

Koktel nezadovoljstva u francuskom društvu postao je toliko eksplozivan i ne pokazuje nikakve respekte prema pokušajima režimskoga zastrašivanja da ga mnogi nazivaju i "drugom francuskom revolucijom". Ozbiljno zabrinuta za subotnji razvoj događaja, vlada pred Nacionalnom skupštinom, preko premijera Edouarda Philippea, apelira na zaštitu sigurnosti institucija i svih građana, te uzaludno pokušava podići svijest o štetnosti destrukcije.

Niska potpora

Anketa tjednika "Paris Match" istodobno upozorava na alarmantno nisku popularnost francuskog predsjednika, koja je nakon zadnje subotnje pobune "žutih đileta" pala na najniže grane u mandatu. Kreće se oko svega 23 posto, opasno asocira na političku sudbinu Macronova prethodnika Francoisa Hollandea, i manja je od postotka glasova koje je Macron svojedobno osvojio samo u prvome krugu predsjedničkih izbora.

Francuski predsjednik dosad nije bio sklon popuštati prosvjedima i štrajkašima protiv reformi koje je svojedobno najavio u predizbornoj kampanji, no nakon što je s takvim pristupom naizgled trijumfirao prilikom izmjena radnog zakonodavstva i ukidanja radničkih prava, gnjev ugroženih je naknadno eksplodirao na poreznim opterećenjima na gorivo. Pitanje od milijun dolara glasi: je li reterirao prekasno i može li se uopće više riješiti etikete "predsjednika bogatih", koja ga u stopu slijedi?

Bogataš koji Macrona uopće ne žali njegov je prekooceanski kolega Donald Trump. On mu se zbog prosvjeda "žutih prsluka" odlučio narugati preko Twittera, jeftino zaključujući kako njegov "francuski prijatelj" sad vidi da je bio u pravu kad nije podržao Pariški sporazum zato jer povećava cijene goriva. Uz ovakve prijatelje Macronu ne trebaju neprijatelji, ali "žuti đileti" su svejedno sve glasniji, nervozniji i ljući.

 

Naslovnica Svijet