Novosti Svijet

uhitili ga

Đakon (65) iz hrvatske župe u Münchenu optužen za silovanje 15-godišnje ministrantice: sve se dogodilo dok su zajedno putovali u Nürnberg...

uhitili ga

Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo je kako je početkom studenog na Okružnom sudu u Münchenu pokrenut kazneni postupak protiv 65-godišnjeg đakona koji je radio u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu radi optužbi za silovanje 15-godišnje ministrantice, piše Fenix-magazin.

Kako pišu njemački mediji, a prenosi Jutarnji list, silovanje se navodno dogodilo kad su đakon i ministrantica početkom svibnja putovali u Nürnberg.

Đakon je početkom svibnja bio uhićen i otad se nalazi u istražnom pritvoru.

Glasnogovornik nadbiskupije München-Freising kaže kako je nakon uhićenja đakon odmah otpušten iz službe u Hrvatskoj katoličkoj župi München.

Ime optuženog đakona nije objavljeno, tek informacija da je riječ o 65-godišnjem muškarcu.

Prema popisu pastoralnog osoblja na službi u HKŽ München, koja je godina ma najveća hrvatska katolička misija u svijetu, dosad je bilo šest svećenika i jedan đakon, koji se mijenjao.

Prema crkvenim pravilima, đakon je pomoćnik pri svečanoj liturgiji, ali on nije svećenik. Đakon ne može služiti sv. misu, niti ispovijedati ili podijeliti bolesničko pomazanje. U novije doba Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici.

Koliko je poznato, ovo je prvi put da se u nekoj od brojnih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj dogodilo ovako nešto.

Katolička crkva u Njemačkoj se već godinama bori protiv seksualnog zlostavljanju u svojim redovima. Biskupska konferencija Njemačke je, piše Fenix magazin, krajem rujna objavila sveobuhvatnu studiju u kojoj se navodi kako je od 1946. do 2014. godine najmanje 1.670 pripadnika klera zlostavljalo 3.677 maloljetnika.

Naslovnica Svijet