Novosti Svijet

kako se više ne umore

Ideolozi opet prijete: Boka Kotorska i Crna Gora bit će Srbija! Ničija nije gorjela do zore...

kako se više ne umore

Srpski narode srpske Boke i srpski narode srpske Crne Gore, ujedinit ćemo srpske zemlje i oslobodit ćemo srpsko more – poruka je sa skupa u Budvi održanog povodom stote godišnjice 'prisajedinjenja' Kraljevine Crne Gore, odnosno ukidanja njezine samostalnosti i ujedinjenja s Kraljevinom Srbijom pod dinastijom Karađorđevića na Podgoričkoj skupštini ili 'Velikoj narodnoj Skupštini srpskog naroda u Crnoj Gori'.

Uoči sudbonosne skupštine zapovjednik srpske vojske vojvoda Živojin Mišić dao je nalog svojim Jadranskim trupama da iz Peći na Kosovu hitno krenu u Crnu Goru i 'reokupiraju' je, priključile su im se i četničke formacije Koste Pećanca.

U Crnoj Gori je uvedena srpska vojna uprava i policijski sat, a srpska vlada osnovala je Središnji izvršni komitet za prisajedinjenje Crne Gore čiji osnovni zadatak postaje organiziranje izbora za novi parlament koji bi trebao glasovati o prisajedinjenju.

U skupštinu su instalirani pripadnici srpske 'Bijele liste' koji su tajnim glasanjem odredili da se kralj Nikola svrgne, a Crna Gora bezuvjetno priključi Srbiji.

U spomen tog događaja u budvanskom Mediteranskom sportskom centru skupilo se oko dvije i pol tisuće podržavatelja ideje o srpskoj Crnoj Gori, a najžešći govornici, povjesničari Alaksandar Raković i Čedomir Antić javili su se preko videozida budući da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

- Srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uvjeren da će doći sloboda. Mi smo svi kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji i okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan – kazao je Raković, dok je Antić dodao kako mu je drago što je konačno došlo vrijeme da se srpski narod Crne Gore, srpski narod Boke kotorske uputi ka slobodi i ka demokraciji.

Javio se i Momir Bulatović, bivši crnogorski predsjednik, riječima:

- Dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebno u Boku kotorsku, nije mogao biti čin uništenja Crne Gore, nego njezine ponovne uspostave. Istina, na novim osnovama. Kada bi malo razmislili i današnji crnogorski vlastodršci bi postali svjesni – da nije bilo 1. decembra 1918. godine ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i tzv. obnove državne samostalnosti Crne Gore – istaknuo je Bulatović.

Protojerej SPC-a Momčilo Krivokapić je kazao da je prije sto godina svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin.

- Gore glavu, srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorjela do zore – zapalio je atmosferu predstavnik Srpske crkve.

Miodrag Linta, predsjednik Odbora srpske skupštine za dijasporu, obratio se na skupu u Budvi čestitajući dan oslobođenja i ujedinjenja, te poručio da je Budva te večeri 'centar srpstva'.

- Nemojte nikada zaboraviti činjenicu da su ideje ujedinjenja i oslobođenja vječne. Budite ustrajni na svom putu, izdržite, prebrodite iskušenja. Zadatak elite je da vas u tome podrži - rekao je Linta.

Lider budvanskog Demokraskog fronta Marko Bato Carević kazao je da je sretan što se obilježava 'najveći datum u istoriji' - oslobođenje Boke i ujedinjenje.

Pozvao je sve koji vrijeđaju Srbe proglašavajući ih za okupatore da prestanu jer se time unose podjele u već podijeljenoj Crnoj Gori.

- Srbin ima srce, ima karakter i to mu niko ne može uzeti – istaknuo je Carević i dodao da je 'vječan srpski narod u Boki i Vaseljeni'.

Zanimljivo kako je intoniranje pjesme 'Onamo 'namo', poznate i kao 'srpska Marseljeza', a koju je napisao crnogorski kralj Nikola 1867. u čast srpskog knjaza Mihaila, burno pozdravljeno, dok se na pjesmu 'Oj, junaštva svijetla goro', predložak današnje crnogorske himne, nitko nije ustao s mjesta.

BIZARNI VAŠAR PRIMITIVIZMA

Predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović kazao je da poruke sa skupa u Budvi izazivaju sažaljenje ozbiljnih ljudi zbog svoje retrogradnosti i promašenosti, te da je tu 'sramotu možda najbolje prešutjeti'.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nazvala je budvanski skup 'bizarnim vašarom primitivizma kvazi intelektualaca i klerikalno - šovinističkih predstavnika'.

- Njihova sumanuta ideja je poražena još 1997., a obnavljanjem državnog suvereniteta, članstvom u NATO-u i napredovanjem u europskim integracijama, jednom zauvijek je stavljena točka na sve ove 'ideološke zabune' i stranputice kojima se grupa šovinista i nacionalista na skupu kretala – ističu u DPS-u.

- Sasvim očekivano i predvidljivo, skupovi kojima se proslavlja stogodišnjica Podgoričke skupštine i sramno satiranje vlastite države pretvaraju se u izljeve nacionalističke mržnje prema državi Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko.
Sadržaj izrečenih poruka na ovim skupovima ledi krv u žilama svakog razumnog i lojalnog građanina ove zemlje, a predstavnici vlasti u našoj državi šute. Pozivamo ih da prestanu šutjeti i reagiraju – komentirao je Dragan Ivančević, osnivač i predsjednik stranke Crnogorska.

 

Naslovnica Svijet