Novosti Svijet

okupljanje viskog rizika

Neofašisti marširali ulicama, a na čelu kolone vijorila se zastava Dalmacije: atmosfera u Trstu bila je usijana, na rubu fizičkih obračuna i nereda

okupljanje viskog rizika

Trst, nekadašnji grad šopinga i današnji grad penzionera, u subotu je veliku feštu povodom stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu okončao visokom uličnom napetošću radi marša nekoliko tisuća neofašista - aktivista, militanata i simpatizera stranke CasaPound.

Obožavatelji Benita Musollinija, Gabriela D'Annunzia i američkog filofašističkog pjesnika Ezre Pounda, po kojemu su krstili svoj pokret, došli su u najveću jadransku luku iz cijele Italije, u oko pedesetak autobusa. Ulicama koje su od fašizma prije 70-ak godina oslobađali hrvatski i slovenski partizani, ponosno su marširali, noseći na čelu kolone D'Annunzijevu zastavu Rijeke s jednoglavim orlom, zastavu Dalmacije s tri venecijanska lava i zastavu Istre.

Kako u svom "kulturnom djelovanju" uživaju neskrivenu potporu talijanskog ministra unutarnjih poslova i desnog populista Mattea Salvinija, a i on njihovu, ni apeli svih tršćanskih institucija i civilnoga društva, uključujući i vjerske zajednice, nisu pomogli da im represivni aparat jasno i glasno poruči da u Trstu nisu dobrodošli.

Talijanska policija nije zabranila njihov tjednima unaprijed najavljeni marš, ali je zbog opasnosti od izbijanja uličnih obračuna s antifašističkim kontraprosvjednicima u subotu predvečer svečano proglasila policijski sat, "coprifuoco".

Većina "Trieština" anketiranih u medijima otvoreno se zgraža nad programiranom fašizacijom njihova grada i rezignirano jadikuje što ih je nakon godina mirnog suživota najednom snašlo.

Marširanju dvije i pol tisuće fašista ulicama Trsta samoorganizirano se, prema pisanju "Il Piccola", suprotstavilo oko pet tisuća antifašista u organizaciji udruge "Antifašistički i antirasistički Trst".

 

Njihovoj koloni su se pridružili i pripadnici brojnih talijanskih i slovenskih udruga, sindikati, studenti, građani i političari, te pripadnici Komunističke i Demokratske partije Italije. Tršćanskim ulicama prepunim policije i karabinjera dvije kolone su se kretale gotovo ograđene i posve različitim rutama: fašisti iz CasePound uz zvukove heavy metal glazbe, a antifašisti uz antirasističke parole i "Bellu Ciao".

Situacija je u nekoliko navrata ipak bila na rubu izbijanja fizičkih obračuna i otvorenih nereda. Tijekom jutra grupa mladih antifašista zavezala se oko spomenika Giuseppeu Verdiju na Piazzi San Giovanni kako bi spriječila prolazak neofašista, ali ih je policija intervencijom uklonila.

U izjavi za javnost Udruge antifašista i antirasista Trsta navodi se da je neofašistički pokret otvorena prijetnja demokraciji, socijalnoj inkluziji, različitosti i kulturnoj integraciji koja je sastavni dio tršćanskog života već stoljećima.

"Njihova je namjera pokrenuti rat protiv migranata i svih manjina koje smatraju smetnjom etničkoj čistoći talijanske kulture. Nazivaju se zaštitnicima bijelih žena i promiču stereotipne laži o seksualno grabežljivim strancima kako bi imali pokriće za svoj rasizam, mržnju i teritorijalne pretenzije.

Pokret CasaPound u Trstu ne postoji, oni programirano dolaze da nas zavade. Njihov plan da izaberu naš grad za svoj fašistički spektakl upućuje na dublje namjere, jer Trst je dobro osjetio posljedice nacionalističkih politika 20. stoljeća.

Ovaj grad ima stoljetnu povijest prožimanja jezika, vjeroispovijesti i kultura, a nacionalizam bi sve to pretvorio u nasilni eksperiment koji je već jednom preko mita o iredentističkoj zemlji uzrokovao napade na slavensku zajednicu, sukobe prožete etničkom mržnjom, prisilnu talijanizaciju, raseljavanje naroda, progone i proglašavanje rasnih zakona, koncentracijske logore te smrti u krematorijima. Iz svih ovih razloga smatramo da u Trstu nema mjesta za fašizam i njegove zagovornike - ističe se, između ostaloga, u objavi za javnost Udruge antifašista Trsta.

Salvinijevi fašistički štićenici iz CasePound u subotu su oko 19.30 okončali marš i održali svoje poznate ulične govore, te su se povukli na zatvoreni koncert koji se ipak nije održao u Rijeci, kako su slavodobitno najavljivali, nego u znakovitome tršćanskome kafiću "Fiume".

Poruka talijanskih apostola mržnje je ipak bila dovoljno precizna i s jasno istaknutim zastavama. Povijest nas uči da svaki fašizam počinje razmjerno stidljivo, s tajnim moćnim pokroviteljima i malobrojnim jurišnim odredima koji postupno nagovještaju dublje i masovnije zlo.

Naslovnica Svijet