Novosti Svijet

caruju nasilje i korupcija

U izbornom kaosu u Afganistanu do sada dvadesetak mrtvih

caruju nasilje i korupcija

Dvadesetak osoba ubijeno je u subotu širom zemlje dok Afganistanci izlaze na birališta kako bi pokušali glasati unatoč zastojima i izbornim nepravilnostima.

Svjetske agencije zabilježile su 30-ak nasilnih incidenata no do ranog poslijepodneva nije bilo velikog napada.

Najmanje su tri osobe ubijene i 67 ozlijeđeno u eksplozijama u blizini birališta u Kabulu, kazao je Muhibulah Zir, odgovoran za gradski bolnički sustav. Po njegovim informacijama ozljede su rezultat eksplozija u blizini biračkih mjesta. 

U eksploziji u istočnom Nangarharu najmanje su dvije osobe izgubile život i tri su ozlijeđene a u pokraijini Takhar na sjeveru zemlje najmanje je jedna osoba ubijena i osam članova iste obitelji ozlijeđeno kad je talibanska raketa pogodila njihov dom.

Devet je policajaca ubijeno i najmanje tri afganistanska vojnika ozljieđena su u talibanskoj zasjedi u Feroz Kohu u zapadnoj pokrajini Ghor. 

U sjevernoj pokrajini Kunduzu rakete ispaljene iz okolice grada Kunduza pogodile su birališta i ozlijeđeno je 53 birača dok su tri izgubila život, kazao je član izborne komisije Amruddin Wali za dpa dodajući da talibani čitavu subotu ispaljuju rakete na glavni grad pokrajine.

Odaziv birača visok je unatoč nasilju i talibanskim upozorenjima da ne sudjeluju u "đavoljim poslovima".

Izbore obilježavaju i nepravilnosti pa su neka birališta ostala zatvorena dok na drugima nije bilo glasačkih listića a stižu dojave i o tehničkim poteškoćama. 

Središnje izborno povjerenstvo nakon niza problema produljilo je rad dijela birališta. 

Afganistanska vlada bila je pod snažnim pritiskom da održi odgađane izbore. Za glasovanje se prijavilo 8,8 milijuna Afganistanaca. Vlada je u petak u strateški važnoj pokrajini Kandaharu odlučila za tjedan dana odgoditi izbore nakon što je ubijen regionalni zapovjednik policije a izbori se ne održavaju ni na jugoistoku zemlje zbog spora lokalnih vlasti oko raspodjele mandata. 

Birači koji su izašli na glasačka mjesta to su učinili nadajući se da će zastupnici koje izaberu promijeniti stanje u državi na bolje.
Zbog otežana prikupljanja rezultata širom Afganistana, sveukupni rezultati neće biti poznati prije dva tjedna.

Naslovnica Svijet