Novosti Svijet

masakr

U terorističkom napadu na fakultetu na Krimu poginulo najmanje 18 osoba, deseci ranjenih

masakr

Najmanje 18 osoba poginulo je u srijedu u eksploziji na politehničkom fakultetu u lučkom gradu Kerču na istoku Krima. Oko 50 osoba je ozlijeđeno, a među njima je mnogo tinejdžera, javlja CNN. Prva izvješća su navodila da je život izgubilo 10 osoba.

Iako su agencije prvo navodile da je prema preliminarnim informacijama došlo do eksplozije plina, Russia Today javlja kako je riječ o terorističkom napadu jer je detonaciju izazvala eksplozivna naprava koju su teroristi napunili metalnim dijelovima kako bi bila što smrtonosnija. Po izjavama očevidaca, do eksplozije je došlo u kantini, prenosi Jutarnji.hr..

Dvoje svjedoka RT-u su ispričali kako su nakon eksplozije čuli pucnjavu na fakultetu te vidjeli nekoliko maskiranih naoružanih osoba koje trče po zgradi i ubijaju studente.

- Od siline detonacije su se razbila sva stakla. Pucali su i na studente i na profesore, na svakoga tko im se našao na putu. Bacali su i bombe - izjavili su svjedoci dodavši da su napadači s jurišnim puškama nakon eksplozije istrčali iz WC-a i počeli svoj ubilački pohod.

 

Jedna od zaposlenica fakulteta, Natalija, koja je razgovarala s novinarima RT-a nakon što je zbog ozljeda primljena u lokalnu bolnicu, kaže kako su napadači u zgradu ušli na stražnja vrata.

- Ondje se ogradu može lako preskočiti, a nema ni videonadzora - rekla je. Svjedoci kažu kako se eksplozija dogodila u prizemlju, a napadači su po ljudima pucali na drugom katu.

 

 

 

Jedna od studentica koje su preživjele napad opisala je kako je za dlaku izbjegla smrt. - Moja prijateljica poginula mi je pred očima. Vidjela sam kako je pala i nakon toga se više nije micala. Sve je bilo puno krvi - ispričala je. 

Drugi student opisao je kako su pobjegli iz fakulteta nakon eksplozije. - Stajali smo vani. Nakon eksplozije počeli smo trčati, popeli smo se preko ograde. Trčali smo što smo dalje mogli.

Vozila hitne pomoći i stručnjaci ministarstva za izvanredne situacije odmah su se uputili na mjesto eksplozije.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije naoružanih terorista koje su u zgradi fakulteta navodno snimile nadzorne kamere.

U gradu Kerču koji ima 147.000 stanovnika nalazi se početak čak 19 kilometara dugačkog novoizgrađenog mosta koji Krim povezuje s kopnom.

Krimski most, dug 19 km, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluotok Kerč, na Krimu s Tamanskim poluotokom na jugu Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svibnju u promet pustio cestovni dio mosta sa četiri traka uz koji će se poslije izgraditi željeznički dio s dvije pruge.

Krim je popularna turistička destinacija među Rusima i ruski turisti su jedan od glavnih izvora prihoda tog poluotoka poznatog po plažama i planinama koje se ruše u Crno more.

Krimski most treba smanjiti zemljopisnu i gospodarsku izoliranost Krima koji je Rusija u ožujku 2014. pripojila svom teritoriju nakon intervencije ruskih specijalnih snaga i referenduma o aneksiji koji su Kijev i Zapad ocijenili "nezakonitim".

Naslovnica Svijet