Novosti Svijet

trumpov čovjek

Afera koja je podijelila SAD: što se dogodilo na tulumu u Marylandu o kojem priča čitava nacija?

trumpov čovjek
Brett Kavanaugh

Toga ljeta 1982. godine u Marylandu se okupilo društvo tinejdžera na zabavi; zezali su se, pušili i pili pivo, kako to već mladi rade na zabavama širom svijeta. Koliko je tko popio, ne zna se točno, no zna se da ih je bilo koji su popili više nego što treba. I nisu bogzna kako - zapravo nisu uopće - vodili računa o tome tko je među njima maloljetnik, tko nije, odnosno kome zakon dopušta, a kome brani da konzumira alkohol. A jedan je 17-godišnjak bacio oko na 15 godišnju školsku kolegicu...

Danas je ta davna tinejdžerska zabava, izgubljena već i u sjećanjima mnogih njenih sudionika, odjednom izronila iz prošlosti i pretvorila se u političku aferu koj trese Ameriku. A pred Senatom je u četvrtak održano saslušanje na kojemu su onih dvoje partijanera u detalje pretresali zbivanja sa zabave.

Trideset šest godina poslije, naime, onaj dečko - Brett Kavanaugh - sudac je saveznog prizivnog suda, konzervativac, no za priču je puno važnije što ga je prošloga srpnja američki predsjednik Donald Trump kandidirao za doživotnu funkciju suca Vrhovnog suda.

Ona petnaestogodišnjakinja, pak - Christine Blasey Ford - danas je sveučilišna profesorica psihologije na sveučilištu Palo Alto u Kaliforniji. Ford je Kavanaugha optužila da ju je davnoga ljeta na onoj zabavi seksualno zlostavljao, i time mu ugrozila put ka doživotnoj funkciji na Vrhovnom sudu.

Trump i republikanci nazvali su to podmetanjem demokrata koji muljaju kako bi spriječili da Senat, u kojemu republikanci imaju tanku većinu, potvrdi Kavanaughovo imenovanje čime bi se u Vrhovnom sudu učvrstila premoć konzervativaca.

No priča Christine Blasey Ford o kojoj je detaljno pričala pred senatskim Pravosudnim odborom, podijelila je američku javnost, nakon slučaja Weinstein sezibiliziranu na seksualne zlostavljače. A priča, koju je iznosila "drhtavim glasom", kaže da ju je Kavanaugh, zajedno s još jednim prijateljem, odvukao u sobu, pokušavao svući, svugdje dirao; mislila je da će je silovati, a možda nehotice čak i ubiti. Uspjela je pobjeći, no i danas je prestravljena, osobito time što joj je Kavanaugh rukom zatvarao usta da ne može zvati upomoć, pritom se cerekajući sa svojim prijateljem.

Željela je o svemu govoriti pred senatom, jer vjeruje, kako je rekla, da joj je građanska dužnost otkriti što se između nje i Kavanaugha događalo dok su bili srednjoškolci.

Kavanaugh je nakon saslušanja bio "na rubu suza"; sve je optužbe kategorički negirao, govoreći da se radi o političkoj namještaljci; pred odborom se žalio da je njegov izbor za suca Vrhovnog suda postao nacionalna sramota, da trpi njegova obitelj i da mu je ugled zauvijek uništen.

No Trump mu je potvrdio podršku, nazivajući njegovo svjedočenje pred senatom "moćnim" i "poštenim".

Naslovnica Svijet