Novosti Svijet

mole za oprost

Njemačka katolička crkva ispričala se tisućama žrtava seksualnog zlostavljanja; Papa: Mladi su s pravom ljutiti

mole za oprost
Reinhard Marx

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx se u utorak ispričao tisućama žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i zamolio za oprost.

„Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oprost”, rekao je na predstavljanju izvješća o seksualnom zlostavljanju u Fuldi kardinal Marx.

On je rekao kako se srami zbog toga što se to sve događalo kako se ne bi naudilo instituciji crkve i kako bi se zaštitili biskupi i svećenici.

“Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem”, rekao je Marx.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenskog skupa njemačke crkve koji je danas počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

„Radi se o prekretnici za katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje“, rekao je Marx.

Iz izvješća predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. „najmanje 1670 predstavnika crkve zlostavljalo 3677 maloljetnika“. Iz toga proizlazi da je 4,4 posto ispitanih dušobrižnika počinilo zločin nad maloljetnicima.

Koordinator Studije o seksualnom zlostavljanju Harald Dressing izrazio je zaprepaštenje rezultatima studije.

„Događaji ukazuju na to da unutar crkve postoje strukture koje olakšavaju zlostavljanje. U to spada zloupotreba klerikalne moći, ali i celibat te odnos prema seksualnosti posebice prema homoseksualnosti“, rekao je Dressing.

On je dodao kako jw i institucija ispovjedi „odigrala ulogu“ jer su je počinitelji „zloupotrijebili u vlastitu korist“, zaključio je Dressing.

Predsjednica organizacija za zaštitu žrtava „Bijeli prsten“  Roewita Mueller-Piepenkoetter zaključila je kako crkva problem zlostavljanja „nema pod kontrolom“ i da se takvi slučajevi mogu očekivati i u budućnosti.

Papa: Mladi su s pravom ljutiti

Papa Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.  

Franjo, koji završava četverodnevnu baltičku turneju, i sam se našao na meti kritika žrtava koje tvrde da nije učinio dovoljno da se razotkriju i kazne biskupi koji su zataškavali slučajeve zlostavljanja. 

"Oni su gnjevni jer ne vide jasnu osudu seksualnih i financijskih skandala", rekao je Papa pred tisuću mladih u luteranskoj crkvi u Tallinnu. 

"Neki su od nas izričito zatražili da ih ostavimo na miru zbog toga što ih prisutnost Crkve iritira". 

Govorio je neposredno prije nego što Rimokatolička Crkva u Njemačkoj treba predstaviti svoje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju. 

Po onome što je objavio Der Spiegel, koji je pribavio dio izvješća, oko 1700 svećenika seksualno je zlostavljalo 3677 maloljetnika od 1940-ih godina do 2014.

Slična studija objavljena u kolovozu u Pennsylvaniji uzdrmala je Rimokatoličku Crkvu u Americi. U odvojenom slučaju, nedavno je i sedmi čileanski biskup dao ostavku zbog zataškavanja zlostavljanja. 

Franjo je svim rimokatolicima u svijetu prošli mjesec napisao da je Crkva "zakasnila" u rješavanju toga problema i sve vjernike zamolio za pomoć. 

Crkvu je posljednjih godina uzdrmalo i nekoliko ozbiljnih financijskih skandala i pronevjera.  Uvođenje reda u vatikanske financije jedan je od Franjinih prioriteta. 

Estonija, zadnja postaja Franjine baltičke turneje, ima samo 4500 katolika na 1,3 milijuna stanovnika. Većina Estonaca kaže da nema nikakav vjerski identitet. 

Naslovnica Svijet