Novosti Svijet

ustav na meti

Željka Markić i radikali u borbi za novi referendum: žele zabraniti gay brakove u - Rumunjskoj

ustav na meti

Gornji dom rumunjskog parlamenta uvjerljivim brojem glasova podržao je ustavnu promjenu definicije braka, zbog čega se Rumunjska nalazi na korak od zabrane istospolnih brakova. To bi ujedno značilo i veliko smanjenje prava za pripadnike LGBT zajednice, piše Novi list.

Dio ustava koji se bavi definicijom braka je neutralan po tom pitanju, a radikalni aktivisti žele promjenu po kojoj bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca. Od Ustavnog suda očekuje se odobrenje, a zatim bi se o tom pitanju glasalo na referendumu.

Oko referenduma u Rumunjskoj angažirala se i šefica udruge U ime obitelji Željka Markić. Ona je u svibnju sudjelovala na konferenciji o braku u rumunjskom parlamentu, a njezina udruga bila je jedan od organizatora konferencije.

Još u siječnju podržala je organizatore ove inicijative u Rumunjskoj, gdje širi svoja iskustva i uspjehe iz Hrvatske.

Rumunjsku inicijativu za zabranu predvodi pravoslavna crkva i rimokatolička manjina u državi koja ima 22 milijuna stanovnika.

U srpnju, Europski sud za ljudska prava naredio je članicama Europske unije da iako nemaju legalizirane istospolne brakove, još uvijek moraju ponuditi jednako pravo stanovanja istospolnim bračnim partnerima, identično onome koje imaju heteroseksualni parovi, piše Novi list.

Naslovnica Svijet