Novosti Svijet

Oštro ulijevo

Britanski laburisti imaju novo obećanje ako dođu na vlast: Radnici će imati vlasnički udio u svakoj tvrtki s više od 250 zaposlenih

Oštro ulijevo

Pobijedi li na izborima, britanska oporbena laburistička stranka uvest će kompanijama s više od 250 zaposlenih obvezu osnivanja "vlasničkih fondova" za radnike kako bi im osigurala udio u tvrtkama u kojima rade, izjavio je u razgovoru za Observer ministar financija u sjeni John McDonnell.
Prijedlog odgovarajućeg zakona bio bi upućen u parlament u prvoj godini mandata laburističke vlade u sklopu nastojanja da se "bogatstvo i moć preusmjere prema radnicima", kazao je John McDonnell u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju Observera.
„Time bi se postiglo da se u velikim tvrtkama, osim plaćama, radnike nagrađuje i dionicama u sklopu fonda koji bi im omogućio ulogu vlasnika", naglasio je laburistički ministar financija u sjeni.
„Otvara nam se prilika. Mislim da će se vlada gotovo sigurno raspasti u sljedećih šest mjeseci“, prognozirao je.
Sljedeći parlamentarni izbori na rasporedu su tek 2022. godine iako neki parlamentarni zastupnici procjenjuju da bi mogli biti održani i ranije, s obzirom na duboke podjele u vladajućoj Konzervativnoj stranci oko brexita i na pojačani pritisak na premijerku Theresu May.
Lider laburista Jeremy Corbyn, socijalist koji je neočekivano izabran za čelnika stranke u 2015. godini, usmjerio je Laburističku stranku ulijevo i često je u sukobu s laburističkim parlamentarnim zastupnicima, ali istodobno privlači u stranku tisuće novih članova, posebice mladih.
U manifestu za prošlogodišnje parlamentarne izbore Corbyn je obećao opetovanu nacionalizaciju pojedinih javnih usluga, mjere suzbijanja isplate prekomjernih bonusa čelnicima kompanija i prekid štednje u zdravstvu. Smatra se da su laburisti zahvaljujući tom programu osvojili više mjesta u parlamentu a konzervativci izgubili većinu.

Naslovnica Svijet