Novosti Svijet

NOVI SKANDAL

I biskup podrijetlom iz Hrvatske skrivao pedofile! Pohotni starci organizirali tulume s marihuanom, alkoholom, oralnim seksom i bičevanjem

NOVI SKANDAL

Rezultati dvogodišnje istrage svećeničkih zlostavljanja u Pennsylvaniji, objavljeni prekjučer, sablaznili su Ameriku. Državni odvjetnik Josh Shapiro, koji se dva mjeseca borio za objavu imena počinitelja, pročitao je pred kamerama šokantne brojke: u proteklih sedam desetljeća 301 pripadnik klera zlostavljao je više od tisuću djece u toj saveznoj državi, piše Jutarnji list.

U izvještaju na 884 stranice iscrpno se opisuju priče djece, danas odraslih ljudi (najstariji među njima ima 83 godine), koje su vrebali i zlostavljali katolički svećenici. Dokument se najvećim dijelom temelji na tajnoj arhivi biskupija, a uključuje i rukom pisana priznanja svećenika, što pokazuje da je crkva znala i zataškavala zločine.

Još strašnije od brojki su priče žrtava koje prenose američki mediji. U izvještaju se navodi slučaj pedofilskog svećeničkog lanca koji je djelovao u Pittsburghu.

Svećenici George Zirwas, Francisco Pucci, Richardo Zula i Francis Luddy zajedno su pronalazili žrtve. Jednom prilikom od jednog su 15-godišnjeg dječaka zatražili da se skine i pozira poput Isusa na križu. “Velečasni” Zula za djecu je organizirao tulume s marihuanom, alkoholom, oralnim seksom i bičevanjem. Početkom 90-ih je osuđen - na pet godina zatvora. “Velečasni” Zirwas unatoč mnogim prijavama vraćao se na aktivnu dužnost sve dok 2001. godine nije pobjegao na Kubu gdje je, u dobi od 47 godina, pronađen zadavljen u kući koju je dijelio s još jednom osobom.

Svećenik iz Allentowna optužen je da je natjerao dječaka na oralni seks nakon čega mu je isprao usta svetom vodom. Dvije ženske žrtve svećenika zatrudnjele su. Jedan je od žrtve tražio da pobaci. Svećenik iz Harrisburga zlostavljao je pet sestara te je skupljao uzorke njihova urina, pubičnih dlaka i menstrualne krvi. Drugi svećenik iz Harrisburga silovao je sedmogodišnjakinju u bolnici nakon što je operirala krajnike.

U Pittsburghu su crkveni dužnosnici tvrdili da je 15-godišnjak zaveo svećenika. Kasnije je u jednom od crkvenih dosjea navedeno da je svećenik priznao da se s nekoliko dječaka upustio u sadomazo odnose. U objavljenom izvještaju navodi se kako je Crkva u zataškavanju skandala razvila posebnu terminologiju. Primjerice, za opisivanje seksualnih napada tražilo se korištenje eufemizama. Riječ silovanje bila je zabranjena i zamjenjivala se izrazima “neprikladan kontakt” ili “problemi s prelaženjem granica”.

Svećenike zlostavljače istraživali su bliski kolege, a slani su u psihijatrijske ustanove koje je vodila crkva. Jesu li pedofili utvrđivalo se u prvom redu temeljem samoprocjene svećenika. Smjena svećenika objašnjavala se zdravstvenim razlozima - bolešću ili psihičkom iscrpljenošću. Istraga je pokazala da su neki svećenici koji su silovali djecu i dalje imali plaćen smještaj i životne troškove. Trenutni biskup Greensburga je Edward Malesic koji je dugo služio u biskupiji u Harrisburgu pa se i nad njime nadvila sumnja da je znao za brojna zlostavljanja, a da ništa nije poduzeo kako bi se istina doznala, a zločinci kaznili, piše Jutarnji list.

Naslovnica Svijet