Novosti Svijet

STARIJE OD ISUSA

Arheolozi u euforiji: radnici kopali na gradilištu Lidla u Beogradu i pronašli groblje staro 3000 godina!

STARIJE OD ISUSA

Na gradilištu buduće trgovine njemačkog Lidla u Srbiji, u blizini Paraćina, otkriveno je groblje iz brončanog doba, objavila je u subotu Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na rezultate arheoloških ispitivanja na tom lokalitetu.

U naselju Gloždak u Paraćinu nalazi se groblje iz brončanog doba -  ostaci nekropola iz razdoblja 1.500 do 1.000 godina prije nove ere, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskapanja.

Skinut je tek prvi sloj, a povijesno vrijedniji artefakti očekuju se na dubini od jednog metra. Graditelji i arheolozi žure čim prije obaviti svoj dio posla, ali ih prekidaju česte kiše, navodi RTS.

Zaštitne radove na lokalitetu financira Lidl prema zakonu o kulturnim dobrima, a arheološka iskapanja trajat će tridesetak dana i u ovoj fazi ne ometaju izgradnju Lidlova supermarketa. 

"Nalazište za sada nadilazi naša očekivanja, jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo donekle iznenađeni količinom nalaza tako da je za sada sve u najboljem redu“, kaže za RTS Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Naslovnica Svijet