Novosti Svijet

'veprići' se vraćaju kući

Spašeni dječaci iz tajlandske špilje progovorili o danima pod zemljom: Pili smo kišnicu i molili, a onda smo čuli glasove...; Otkrili i da su poslije izlaska gledali finalnu utakmicu Hrvatske i Francuske!

'veprići' se vraćaju kući

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener spašeni tijekom opasne međunarodne operacije iz tajlandske špilje, na konferenciji za novinare opisali su kako su "čudesno" pronađeni nakon 9 dana.

"Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju", opisao je Adul Sam-In (14) koji se odazvao britanskim roniocima koji su ih pronašli nakon devet dana bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. "Moj mozak baš nije dobro radio", nakon toliko dana bez hrane, dodao je i rekao da je to bilo pravo čudo.

Oni tijekom 9 dana nisu ništa jeli, pili su samo kišnicu i molili se, ispričao je Pornchai  Khamluan (15).

Jedina punoljetna osoba, njihov trener Ekkapol Chantawong (25), koji je nekoliko godina proveo u budističkom samostanu, rekao da su kopali, misleći kako ne treba samo čekati pomoć vlasti, ali to je bilo uzalud.

Skupina od dvanaest članova nogometnog tima "Veprići" i njihov trener bili su blokirani su špilji od 23. lipnja, a posljednja skupina je iz špilje na sigurno izvučena 10. srpnja. Špilja Tham Luang je jedna od najvećih na Tajlandu.
Britanski ronioci su ih pronašli  4 kilometra od ulaza u špilju na stjenovitoj uzvisini, okružene nabujalim vodama nakon monsunskih kiša.

Dječaci su novinarima rekli da su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva i rekli da žele postati profesionalni nogometaši. Glasnogovornik tajlandske vlade Sunsern Kaewkumnerd je objasnio da se nada da će nakon te konferencije za novinare dječacima biti omogućen povratak u normalan život i da ih mediji neće gnjaviti.

Djeca su dan ranije nego je bilo predviđeno izašla iz bolnice gdje su provela tjedan dana.

Do sada su bili zaštićeni od intenzivnog medijskog interesa za njihovu pustolovinu. Iz cijelog svijeta je u Tajland zbog njih došlo više od tisuću novinara, a pratili su ih i tvitovi Donalda Trumpa i nogometnih zvijezda.
Tajlandske vlasti su organizirale konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanja kako bi se djeca što prije vratila uobičajenom ritmu.

Psihijatri su pregledali pitanja koja nisu smjela sadržavati traumatizirajući kontekst.
Dječaci su izjavili da svi znaju plivati, nisu objasnili zašto su otišli u špilju ali tvrde da tamo nisu išli slaviti rođendan jednog od njih, Pheeraphata, koji je 23. lipnja imao 16. rođendan.

Televizija je izravno prenosila konferenciju za novinare nazvanu "Veprići se vraćaju kući". 

Milijarder Elon Musk je tijekom trajanja drame predložio da dječake izvuku pomoću njegove sofisticirane podmornice.

Britanski speleolog Vernon Unsworth je Muskovu ponudu nazvao samopromocijom i ustvrdio da spašavanje podmornicom ne bi funkcioniralo, a Musk mu je uzvratio na Twitteru i Unswortha nazvao pedofilom koristeći izraz "pedo guy".

Dječaci su u srijedu izrazili sućut obitelji tajlandskog ronioca koji je umro tijekom operacije spašavanja.

Naslovnica Svijet