Novosti Svijet

riskantna akcija

Nastavlja se operacija spašavanja tajlandskih dječaka: strahuje se od novog porasta vode u špilji, spasioci će morati raditi vrlo brzo

riskantna akcija

U ponedjeljak se nastavlja operacija spašavanja tajlandskih dječaka i njihova trenera, još uvijek zarobljenih u poplavljenoj špilji, izvijestilo je nekoliko dužnosnika koji sudjeluju u misiji. 

Osmorica članova nogometnog tima i njihov trener još uvijek su zatočeni u špilji Tham Luang nakon što su strani i tajlandski ronioci u nedjelju odande na površinu sigurno izvukli četvoricu njihovih kolega. 

Specijalizirani ronioci spremni su u ponedjeljak za nastavak riskantne operacije izvlačenja ostale osmorice dječaka i njihova trenera iz potopljene pećine na sjeveru Tajlanda, prenose agencije.

Četvorica dječaka uspješno su izašla na površinu u nedjelju. No misija je tijekom noći prekinuta kako bi se zamijenili spremnici s kisikom.   

Dječaci su zarobljeni od 23. lipnja kada su obilne kiše potopile pećinu. Prošlog su ih tjedna pronašli ronioci.

Spasioci su odlučili krenuti u opasnu operaciju spašavanja zbog straha da bi razina vode opet mogla porasti. U nedjelju su iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je "glatko" i oslobođeni dječaci su "u dobrom stanju", objavile su tajlandske vlasti.

Zbog loše vremenske prognoze idućih dana spasioci će morati raditi vrlo brzo kako bi izvukli ostale dječake.

U subotu je guverner pokrajine Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn rekao da spasilački timovi za to imaju tri do četiri dana.

 

Naslovnica Svijet