Novosti Svijet

priča KOJA PARA SRCE

Ispovijest majke kojoj je dijete umrlo od ospica: Borit ću se da nijedan život ne ugasi bolest koja je odnijela i mog anđela, moju Nađu... 

priča KOJA PARA SRCE

I dalje ste skeptični u vezi cjepiva i ne želite cijepiti svoju djecu. Možda će vas ova priča koja se proteklih dana dijeli na cijelom Balkanu potaknuti da promijenite svoju odluku. 

Status Dragane Petrović, majke koja je zbog ospica izgubila kćer, prenosimo u cijelosti. 

- Ovo je moja Nađa. Rođena je 08.05.2015. Kada je imala godinu dana pokazivala je simptome autoimunog poliglandularnog sindroma tipa 1. Izgubila je svu kosu, imala je sistemsku kandidijazu, autoimuni hepatitis i dr. Kasnije je utvrđeno da ima i hipoparatireoidizam zbog čestih hipoglikemija i hipokalcemije.

Zbog tih hipokalcemija često smo boravile u bolnici jer jednostavno oralnim unošenjem terapije nije se mogao podići nivo kalcija koji je bio izuzetno nizak (0.60). Nije mogla biti cijepljena i nadali smo se da će je u jeku epidemije štititi kolektivni imunitet. Tog 05.01.2018. primljene smo na odjeljenje intenzivne njege i izolacije. Međutim 06.01.2018. kako nije bilo mjesta na odjeljenju primljen je dječak uzrasta devet mjeseci u našu sobu, a nas dvije smo premještene na drugi kat.

 

Zbog visokih transaminaza (700,800) 09.01.2018. prebačene smo na Institut za majku i dijete, i usput saznajemo da dječak s kojim smo bile u kontaktu ima ospice. U trenutku se moj svijet srušio, znala sam da će ih i ona dobiti, ali opet u dubini duše sam se nadala da neće. 12.01.2018 Nađa dobiva temperaturu, znala sam odmah što je. Drhtala sam, plakala, ali PONOVO se nadala da nije to to.

Dramatično upozorenje poznatog pedijatra: vraća nam se difterija, zarazna infekcija koja može biti smrtnosna za djecu, a Split i Dubrovnik očekuje epidemija ospica

Istog dana u večernjim satima Nađa je utonula u san iz kojeg se više nikada nije probudila... Nije jela, nije pila, nije se budila, nije reagirala... Svakim danom bila je sve lošije, njene potrebe za kisikom su bile sve veće, sa 1l došle smo na 7l u roku od 3 dana. Osula se i dobile smo potvrdu da je zaražena ospicama. 22.01.2018 Nađa biva sve lošije, jedva diše, saturaciju obara na 50, prestaje mokriti, otiče, krvari iz nosa i usta i modri.

 

U večernjim satima prebacuje se na intenzivnu njegu, i u 4h te noći biva intubirana zbog nagle desaturacije, pada pritiska i srčane radnje. Poduzete su mjere reanimacije i Nađa preživljava. Međutim borba za njen život trajala je skoro 3 mjeseca. Nije tolerirala odvajanje od respiratora, ventilirala se visokim kondicijama, stvorili su se ožiljci na plućima, edem na mozgu... Bila je na 100% kisika od prvog do posljednjeg dana sa saturacijom od 50%-90% zavisi kako koji dan.

 

Polovicom ožujka rađena je punkcija zbog lošeg neurološkog stanja koja nije ništa dokazala. Od polovine OŽUJKA njeno stanje biva sve lošije, javlja se ekstreman vaskulitis i poremećaj cirkulacije. Krvarenje iz tubusa nepoznatog porijekla, plućna funkcija sve lošija, akutni respiratorni distres, sepsa s dvije različite bakterije, crp 400.

Dana 03.04.2018. u 10h ujutro Nađino srce je stalo, i uslijed reanimacije dolazi do pneumotoraksa lijevog plućnog krila. Stavlja se dren i Nađa se stabilizirala. Međutim 04.04.2018. u 18h dolazi do srčanog zastoja i pored svih poduzetih mjera reanimacije Nađa dobiva svoja anđeoska krila u 18.30h.

Ovu priču sam podijelila s vama u cilju edukacije roditelja koji imaju nedoumice u vezi cijepljenja svoje djece. Svako dijete zaslužuje i ima prava da bude zaštićeno od zaraznih bolesti. Nađa je dala svoju žrtvu, SVOJ ŽIVOT, kako bi pokazala da bezazlena dječja bolest može nekome ugroziti život. Sad je na nama da damo svoju žrtvu i dijelimo njenu priču kako se nikome više ne bi ponovila Nađa - piše Dragana uz misao koja para srce:

"Anđeo moj me je napustio prerano, ali ja ću se boriti da se nikad ne zaboravi i da se više nikome ne dogodi ono što je meni".  

Umrlo 15 osoba

Od listopada prošle godine pa do kraja svibnja ove godine, od posljedica malih boginja (ospica) u Srbiji je preminulo 15 osoba, a registrirana su 5.492 slučaja oboljelih, pokazuju najnoviji podaci Insituta za javno zdravlje' dr. Milan Jovanović Batut', a prenosi srpski Blic.

Najveći broj zaraženih bilježi se u grupama uzrasta mlađih od pet godina i starijih od 30. Najmlađa oboljela osoba zabilježena u Srbiji je bila stara svega 15 dana, a najstarija 71 godinu.

Među zaraženima je 95 posto necijepljenih, nepotpuno cijepljenih ili su pak nepoznatog statusa.

Od ukupnog broja oboljelih, 33 posto je bilo hospitalizirano ili je hospitalizacija u tijeku, a kod dvije su osobe, kao teža komplikacija malih boginja, registrirane komplikacije na mozgu, dok je kod čak 561 osobe utvrđena upala pluća.

Najveći broj oboljelih registriran je u Beogradu i Nišu.

Naslovnica Svijet