Novosti Svijet

protiv podjela

Putin progovorio o odnosima Rusije i Europe: Nama je cilj jaka EU, riječ je o našem najvažnijem gospodarskom partneru i ne želimo je destabilizirati

protiv podjela

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaželio je u ponedjeljak raditi s "ujedinjenom i prosperitetnom" Europskom unijom, opovrgavajući da želi "destabilizirati ili podijeliti" EU uspostavom odnosa s euroskeptičnim strankama. 

"U našem je interesu da EU bude ujedinjena i prosperitetna jer je EU naš najvažniji trgovinski i gospodarski partner. I što je više problema unutar EU-a, to je veća opasnost i nesigurnost za nas. Naprotiv, moramo razviti suradnju s EU-om", izjavio je ruski predsjednik u intervjuu austrijskoj televiziji ORF, emitiranom uoči njegova puta u Beč. 

"Ne idemo prema cilju da podijelimo bilo što ili bilo koga u EU", dodao je Putin. 

Upitan o sporazumu o suradnji koji postoji od 2016. između Ujedinjene Rusije, stranke na vlasti koju je dugo predvodio, i austrijske krajnje desne Slobodarske stranke, partnera u aktualnoj austrijskoj vladinoj koaliciji, Vladimir Putin je priznao da "unutar političkih stranaka mogu postojati neke preference" u području suradnje. 

"Odlučujemo pragmatički. Nastojimo surađivati s onima koji javno izražavaju želju da rade s nama", dodao je on. 

Naslovnica Svijet