Novosti Svijet

žaljenje i zabrinutost

Francuska, Njemačka i Velika Britanija ostaju privržene sporazumu, Iranski predsjednik se okreće Rusiji

žaljenje i zabrinutost

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Država o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim zemljama koje još žele ostati privržene nuklearnom sporazumu, objavili su čelnici triju zemalja u utorak navečer. 

"Pozivamo SAD da zajamči da strukture JCPOA (kratica za sporazum) ostanu netaknute i da izbjegne akcije kojima bi spriječio druge strane potipisnice u punoj primjeni sporazuma", napisali su čelnici Britanije, Njemačke i Francuske u zajedničkoj izjavi koju je objavio ured britanske premijerke Therese May.

U izjavi May, njemačke kancelarka Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona stoji  da Trumpovu odluku primaju "sa žaljenjem i zabrinutošću". 

"Naše vlade ostaju privržene da se se sporazum održi i radit će sa svim preostalim stranama u sporazumu da tako i bude, uključujući nastavak trajne gospodarske dobrobiti za iranski narod koje su povezane sa sporazumom", napisali su. 
Macron je na Twitteru je izrazio žaljenje neposredno nakon objave povlačenja Sjedinjenih Država.

"U pitanju je međunarodni režim borbe protiv nuklearnog širenja", dodao je u drugom tweetu.

Francuski predsjednik je, govoreći i u ime svoja dvije europske partnerice s kojima je razgovarao u utorak navečer, stavio na stol svoj prijedlog o pregovaranju novog sporazuma s Teheranom, koji bi trebao ukloniti razloge za američku zabrinutost.

"Zajedno ćemo raditi na većem okviru, koji će pokrivati nuklearnu aktivnost, razdoblje nakon 2025., balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebice u Siriji, Jemenu i Iraku", napisao je francuski predsjednik.

Taj prijedlog, koji je izrazio tijekom posjeta Washingtonu krajem travnja, trebao bi onemogućiti da američka odluka izazove diplomatsku "prazninu"  koja bi pogoršala situaciju, tada je objasnio.

Svrha joj je pokrenuti dinamiku novih pregovora, za što je Trump u utorak ostavio jedna vrata otvorena. Iranski predsjednik Hasan Rouhani je rekao da želi razgovarati s Europljanima, Rusima i Kinezima.

Rouhani: Iran ostaje u sporazumu, ali mogao bi se prestati držati ograničenja

Iranski predsjednik Hasan Rouhani rekao je u utorak da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla okončati ograničenja na koja je pristala u vezi svojih aktivnosti obogaćivanja uranija pošto je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015. 

Iranski predsjednik je izjavio u utorak navečer da će ubrzo razgovarati s Europljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi jamčiti interese Irana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu.

"Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet" rekao je Rouhani u televizijskom  obraćanju.

Američki predsjednik objavio je iza 20 sati po srednjoeuropskom vremenu da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao "katastrofalnim" te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.
"Naredio sam iranskoj Organizaciji za atomsku energiju da poduzme potrebne mjere kako bismo u slučaju potrebe nastavili industrijsko obogaćivanje bez ograničenja", izjavio je Rouhani na iranskoj televiziji. 

"Čekat ćemo nekoliko tjedana prije primjene te odluke, ovisno o rezultatima razgovora između Teherana i drugih partnera sporazuma", dodao je.

Optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa da provodi "psihološki rat" Rouhani je poručio "Nećemo dopustiti Trumpu da dobije ovaj psihološki rat". 

Rouhani je izjavio na iranskoj državnoj televiziji da "su Sjedinjene Države uvijek pokazivale da ne poštuju svoje obveze".

Naslovnica Svijet