Novosti Svijet

'Svatko me je izdao'

Slomili mu kralježnicu, silovali ga i mučili: kako su 'ruskog Elona Muska' uvjerili da izvrši 'samoubojstvo'

'Svatko me je izdao'

U Rusiji se nastavlja ciklus misterioznih nasilnih ubojstava.

Zadnja detektirana žrtva je poduzetnik Valerij Pšenični, koji je zbog sudjelovanja u inovatorskim projektima često nazivan i "ruskim Elonom Muskom".

Nakon opsežne forenzike, nedvojbeno je utvrđeno da u siječnju ove godine ovaj 56-godišnjak nije počinio samoubojstvo vješanjem u svojoj ćeliji, kako je glasio službeni zatvorski izvještaj. Pšenični je silovan, gušen i mučen do smrti samo tri tjedna nakon uhićenja.

Slomljena kralježnica, silovan...

Poduzetnikovi prijatelji bili su od prvoga dana uvjereni da se on nije sam ubio, a i njegovoj supruzi odmah je bilo čudno kako se u ćeliji pojavila navodna traka s njegove trenirke koju nikad prije nije vidjela. Službeni medicinski izvještaj potvrdio je njihove sumnje: Pšeničnom je slomljena kralježnica, a pronađeni su i tragovi mučenja strujom, gušenja i silovanja koji su prethodili brutalnoj smrti.

Ruski poduzetnik je, inače, bio utamničen pod optužbom za prijevaru ruske vojske: terećen je za pronevjeru oko stotinu milijuna rubalja prilikom rada na projektu 3D podmornice za potrebe Ministarstva obrane.

Bio je ekspert za izradu računalnih modela podmornica, nakon što je patentirao jedinstveni sustav za njihovu izgradnju i servis.
Više je nego zanimljivo da je Pšenični prije uhićenja za pronevjeru novca u poslu s Ministarstvom obrane za utaju bio prvi optužio svojega poslovnog partnera Andreja Petrova.

Petrov je, međutim, tijekom razgovora s istražiteljima sumnje sa sebe efikasno preusmjerio na Pšeničnog, te je od osumnjičenog postao pravosudni pouzdanik. Prema riječima odvjetnice Valerija Pšeničnog Larisse Fon-Arev, njezin je branjenik dobio jasne poruke da će svoje zadnje dane provesti u zatvoru. Kad su državni istražitelji u siječnju došli u pretres njegova stana, bili su u pratnji agenata sigurnosne službe, rekla je Fon-Arev za britanski The Independent, poručujući da je njezin klijent bio bespomoćan pred državom, koja ga je trebala zaštititi.

Svatko me je izdao

Posljednje riječi Pšeničnog bile su: "Svatko me je izdao", izjavio je direktor međunarodne organizacije za ljudska prava Agora Pavel Chikov.

Sumnjiva "samoubojstva" su gotovo stoljetna ruska tradicija koja se predano njeguje i pod vlašću Vladimira Putina.

U četvrtak je misteriozno skončao i istraživački novinar Maxim Borodin, nakon što je pao s prozora svoga stana na petom katu zgrade u Ekatarinburgu. Borodin je već neko vrijeme istraživao okolnosti smrti ruskih plaćenika u Siriji. Službeni policijski izvještaj pretpostavlja da je njegova smrt posljedica kriminalnog napada, no njegovi kolege i nevladini aktivisti opominju kako se Borodin žalio da je njegov stan dan prije smrti bio okružen ljudima iz ruskih sigurnosnih službi.

 

Naslovnica Svijet