Novosti Svijet

sprema li se veliki rat?

Hoće li zaratiti Rusija i SAD? Ruski veleposlanih u RH odgovorio na pitanje koje svih najviše zanima

sprema li se veliki rat?

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov, u razgovoru za Dnevnik Nove TV poručio je kako je napad SAD-a, VB i Francuske u Siriji "barbarski čin" te će Rusija odgovoriti ako netko od Rusa bude ozlijeđen. Također je dodao da će Rusija nastaviti podupirati Bašara al Asada te da nema straha od velikog rata između Rusije i Zapada.

"Mi taj barbarski čin Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita ne smatramo vojnom akcijom. To je jasan čin agresije na suverenu zemlju", rekao je Azimov te dodao kako SAD i njihovi saveznici pokušavaju potkopati međunarodno pravo te se 'ponašaju kao gangsteri'.

Azimov smatra kako je napad povezan s istragom o pozadini napada kemijskim oružjem a najavio je kako će ruske snage nastaviti pomagati sirijskoj vojsci. Rekao je i da je bitno da zapadne snage nisu napale područje koje kontrolira Rusija, poput vojnih baza i da nitko od Rus nije ozlijeđen.

- Mi smo odgovorna zemlja, ne možemo vojno odgovoriti. Ali, bude li itko od Rusa ozlijeđen, mi ćemo odgovoriti - dodao je Azimov.

Azimov ističe kako Rusija u Siriji nije da bi podupirala Asada, već kako bi 'zadala udarac međunarodnom terorizmu'. 

Ustvrdio je kako nema razloga za strah od velikog rata između SAD-a i Rusije.

 - Siguran sam da neće doći do svjetskog rata. Rusija će više raditi na političkom rješavanju situacije. Istodobno, u vojnom smislu ćemo podupirati režim Bašara al Asada više nego do sada. Opskrbit ćemo ih novim proturaketnim sustavom, tako da on može bolje braniti svoju zemlju  - rekao je te dodao:

 - N želimo pogoršati situaciju, nećemo napasti američke mete, iako bi Rusija to mogla. Uvjeravam vas da je Rusija u vojnom smislu mnogo jača od Sjedinjenih Američkih Država i svih njihovih satelita. Ali mi smo i mnogo odgovorniji  - zaključio je Azimov.

 

Naslovnica Svijet