Novosti Svijet

napad na siriju

Stručnjaci za kemijsko oružje u subotu će pokušati ući u Doumu, Rusi osudili zapadnjačku akciju

napad na siriju

Stručnjaci svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu će pokušati ući u sirijski grad Doumu na koji je navodno izvršen napad kemijskim oružjem, samo nekoliko sati pošto su zapadne zemlje u znak odmazde napale Siriju. 

Stručnjaci OPCW-a će "nastaviti misiju u Siriji kako bi prikupili podatke o navodnom korištenju kemijskog oružja u Doumi", stoji u priopćenju organizacije. 

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u noći na subotu ispalile su više od stotinu projektila na Siriju u prvoj koordiniranoj zapadnjačkoj vojnoj intervenciji protiv vlade u Damasku. Objasnili su da su napadi kazna za ubojstvo toksičnim oružjem više desetaka ljudi, među kojima je bilo puno djece i žena.

Službeni Damask i njegov saveznik Rusija osudili su zapadnjačku akciju, osobito zato što zapadne sile nisu pričekale rezultate misije OPCW-a čija je svrha ustanoviti je li se radilo o napadu kemijskim oružjem. 

Ako sigurnosne okolnosti dopuste, članovi OPCW-a će nakratko u subotu biti pušteni u Doumu. Oni će utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no neće izvijestiti tko je za to kriv.

Naslovnica Svijet