Novosti Svijet

napeta situacija

Je li se 'treći svjetski rat' ispuhao ili hvata zalet? Rusija svoje brodove poslala na otvoreno more, Amerikanci već odredili ciljeve za napad

napeta situacija
Ruski brod Nikolai Filchenkov plovi prema Mediteranu

Je li se “treći svjetski rat” ispuhao ili hvata zalet? Iako su svi već očekivali da će američki predsjednik Donald Trump narediti svojim “pametnim” raketama da se obruše na ciljeve u Siriji, on je naglo reterirao da možda neće tako skoro doći do udara.

No, Rusija je skočila na noge i žustro odgovorila da će rušiti američke projektile. Svoje je brodove iz baze Tartus poslala na otvoreno more, a u svoje baze Hmejmim, Tartus i Latakija pustila je ratnu tehniku svoga saveznika (možda bolje reći marionete budući da u potpunosti ovisi o Moskvi) Bašara al-Asada jer se smatra da Amerikanci neće gađati “ruske ciljeve” u Siriji, piše Jutarnji list.

Neobuzdana nedosljednost i bizarna improvizacija Donalda Trumpa još su jednom zaprepastile svijet. Moskva se ismijava s njim, ali usporedo najavljuje svoj “odlučan odgovor” ako SAD napadne, čak prijeti da će gađati zrakoplove i brodove s kojih će se ispaljivati rakete, te održava blagu ratnu i antizapadnjačku histeriju u samoj Rusiji kako bi još više ujedinili narod i vlast. Rusima je Trumpovo nasumično ponašanje voda na mlin jer je Vladimir Putin zauzeo smireniju poziciju pa djeluje solidnije od Trumpa,k čije ponašanje direktor Centra za strateške analize Andrej Ivanov naziva “pas koji laje ne ujeda” ili “pas ujeda samo one koji ga se boje, a one koji se ne boje, njih ne dira”.

Stoga se Rusi slavodobitno hvale da je Donald Trump ustuknuo kada je čuo ruski odgovor. “Nismo nasjeli na američke provokacije. Takva hladnokrvnost Rusije plaši Zapad”, uvjeren je Ivanov. Takva retorika samo potvrđuje nedavni programatski istup glavnog kremaljskog ideologa Vladislava Surkova da je Rusija, po onoj “u se i u svoje kljuse”, “sama sebi saveznica”.

No, obje velesile svojim ponašanjem pokazuju da sve više sliče bahatim UFC borcima koji se razbacuju prijetnjama prije borbe. Naime, nije sve tako trivijalno jer ipak posjeduju vrlo ubojito oružje. Ali, i Amerikanci se snebivaju nad Trumpovim kaotičnim tweetovima pa je tako američki kontraadmiral u mirovini John Kirby izjavio za CNN kako se nije dogodilo u njegovu životu, a ni u povijesti SAD-a, da se jedan “vrhovni zapovjednik tako neozbiljno i neodgovorno odnosi prema mogućoj uporabi američke vojne moći”.
 
Šef Pentagona James Mattis izjavio je na brifingu u Bijeloj kući kako bi eventualni američki raketni udari po Siriji mogli “isprovocirati širi sukob” Zapada s Rusijom i Iranom, piše New York Times. General Mattis smatra da je Asad uporabio kemijsko oružje prilikom nedavnog napada na oporbene snage u Dumi blizu Damaska, ali se još skupljaju dokazi te se nada da će Rusi i režim u Damasku dopustiti predstavnicima Organizacije za zabranu kemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW), koji danas stižu u Siriju, da dođu u Dumu i naprave svoju analizu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pak, nema problema s njihovim dolaskom u Dumu, ali tvrdi da oni tamo neće “naći nikakve dokaze uporabe kemijskog oružja, klora ili bilo čega sličnog” te da je sve to podmetanje i provokacija “tajne službe jedne zemlje” koja je sada u prvim redovima antiruske kampanje. A francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije dva dana objavio kako Francuska ima dokaze da je kemijsko oružje upotrijebljeno i da su to učinile strane odane režimu Bašara al-Asada u Damasku.

General Mattis potvrdio je posljednji Trumpov tweet da on još nije donio konačnu odluku o mogućnosti zračnih udara u Siriji. Upravo je to i najveća opasnost u slučaju napada jer bi moglo dovesti do najgoreg scenarija - otvorenog sukoba Rusije i SAD-a, ali i mogućeg širenja sukoba na susjedne zemlje koje su sve kriš-kraš isposvađene, poput Saudijske Arabije i Irana, a tu su još Izrael, Turska, Kurdi, Palestinci...

Zasad su se američkim prijetnjama, kao saveznici i suradnici, priključili Velika Britanija i Francuska. Druga dva važna europska saveznika SAD-a, Njemačka i Italija, odbili su priključiti se vojnoj akciji, iako su najavili “logističku pomoć” operaciji te osudili uporabu kemijskog oružja od snaga lojalnih Bašaru al-Asadu, piše Jutarnji list.

Neki američki mediji navode da su već određeni - ograničeni - ciljevi za napad. Spominju se dva aerodroma, premda se još ne precizira o kojima je riječ, te šest tvornica i skladišta gdje se proizvodi i nalazi, navodno, Bašarovo kemijsko oružje.

Human Rights Watch tvrdi da je kemijsko oružje u ratu u Siriji upotrijebljeno čak 85 puta, i to su uglavnom učinile snage Bašara al-Asada, ali da na to nije bilo nikakve reakcije. Osim toga, u travnju 2017. godine Amerikanci su zbog uporabe kemijskog oružja s 59 krilatih raketa bombardirali zrakoplovnu bazu sirijske vojske Šajrat. Tada je uništeno oko 20 posto Bašarova zrakoplovstva.

Zbog straha od raketnih udara po Siriji većina svjetskih zrakoplovnih kompanija više ne leti preko Sirije, nego uokolo, a mnoge su regionalne bliskoistočne tvrtke otkazale svoje letove i za Bejrut te Cipar.

Rusija optužila Britaniju da je inscenirala kemijski napad u Siriji
Ruska vojska je u petak objavila da raspolaže "dokazima" koji upućuju na direktno sudjelovanje Velike Britanije u "insceniranju" prošlotjednog kemijskog napada u istočnoj Ghouti, nadomak Damasku.

"Ruska vojska raspolaže dokazima o direktnoj umiješanosti Velike Britanije u toj provokaciji u istočnoj Ghouti", kazao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov.

On je optužio London da je izvršio pritisak na sirijske Bijele kacige, spasioce koji pružaju pomoć stanovništvu u pobunjeničkim zonama, da "insceniraju tu unaprijed pripremljenu provokaciju".

Po njegovim riječima, London je borcima Jaish al-Islama naredio da između 3. i 6. travnja pokrenu niz topničkih napada na Damask kako bi izazvali reakciju sirijskih vladinih snaga, a Bijele kacige bi onda to iskoristili za insceniranje te provokacije.
Bijele kacige i nevladina udruga Sirijsko-američko medicinsko društvo tvrde da je u napadu "otrovnim plinom" 7. travnja na Doumu smrtno stradalo više desetaka ljudi. Zapad taj napad pripisuje režimu Bashara al-Assada.

Britanija je odmah odlučno opovrgla te optužbe nazvavši ih "grotesknim".

"To je groteskno, najobičnija laž i najgora lažna vijest koju je do sada proizvela ruska propagandna mašina", kazala je britanska veleposlanica u UN-u  Karen Pierce.
 

UN kaže kako se moraju očuvati dokazi o kemijskom napadu u Siriji
UN-ovi istražitelji za ratne zločine u petak su osudili napad za koji se pretpostavlja da je počinjen kemijskim oružjem u sirijskom gradu Doumi i naglasili kako je potrebno da se očuvaju dokazi za buduće kaznene progone.

"Počinitelji takvih napada moraju biti identificirani i mora ih se pozvati na odgovornost", objavila je u priopćenju UN-ovo međunarodno povjerenstvo za istragu o Siriji, podsjetivši da je upotreba takvog oružja strogo zabranjena međunarodnim sporazumom kojeg je ratificirala i Sirija.

"Naglašavamo da je apsolutno neophodno očuvati dokaze te pozivamo sva relevantna tijela da se pobrinu da niti jedna strana ne ugrozi lokacije, predmete, očevice ili žrtve prije nego neovisni promatrači i istražitelji uspiju doći do pogođenog područja", dodaje se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je priopćio da je prvi tim međunarodnih stručnjaka za kemijsko oružje stigao u Siriju, dok bi drugi tim trebao stići navečer ili u subotu.

Organizacija za sprečavanje upotrebe kemijskog oružja (OPCW) traži od vlade u Damasku obećanje da će imati pristup mjestu događaja i punu slobodu kretanja.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila u srijedu da je u sirijskom gradu Doumi oko 500 ljudi moralo primiti liječničku pomoć zbog "simptoma koji upućuju na izloženost toksičnim kemikalijama".

 

Naslovnica Svijet