Novosti Svijet

analiziramo

Nisu imigranti razlog zašto je Orban postao ključni lider ovog dijela Europe: Mađarska ima golem gospodarski rast, malu nezaposlenost, jaku srednju klasu...

analiziramo
Orban u pobjedničkoj noći sa stranačkim kolegama i simpatizerima

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao je novi mandat, a njegova stranka Fidesz trijumfalnu pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Nakon prebrojenih 95 posto listića, Nacionalni izborni ured izvijestio je kako je konzervativna stranka aktualnog premijera dobila više od 48 posto glasova, ili 134 od 199 mjesta u parlamentu, što znači dvotrećinsku većinu. Orban je ovaj rezultat opisao kao "povijesnu pobjedu", koja mu omogućava da u ovoj godini velikih bitaka "brani i obrani Mađare".

Na izbore je izišlo više od 69 posto birača, a njih oko 20 posto priklonilo se krajnje desnom Jobbiku, koji je u zadnje vrijeme osjetno ublažio neke tvrde stavove. Lijeva lista MSZP-P osigurala je 12,4 posto, a Zeleni oko sedam posto podrške birača. Zbog slabih izbornih rezultata ostavku je najavio predsjednik stranke Jobbik Gabor Vona, ali i čelnici drugih oporbenih stranaka, poput socijalista.

Orbana, koji je već tri puta bio premijer, mnogi opisuju kao autokrata. Drugi ga pak vide kao pravog junaka nacije, kojem se dive tvrdi desničari diljem Europe, a neke njegove poteze sa simpatijama prate ili kopiraju čelnici Poljske, Češke i Slovačke.

Prema procjeni političkog analitičara Davora Gjenera, pobjeda Orbanove stranke je posljedica dobrih unutarnjih politika.

– Mađarska ima golem rast, malu nezaposlenost, veliki rast prihoda građana. U toj zemlji jača srednja klasa i ima, dakle, izvrsne unutarnje rezultate. Država vodi i izrazito dobru politiku prema mađarskoj zajednici u Slovačkoj, Rumunjskoj te u Vojvodini. Mađarski poduzetnici u Vojvodini dobivaju financijsku pomoć i pretvoreni su u elitu. Država vodi vrlo konzistentnu politiku prema tome.

Mađari imaju i vrlo konzistentnu politiku zaštite svojih ključnih tvrtki, što vrijedi za MOL, OTP banku i druge. Oni izrazito brinu o investicijama. Vrlo su aktivni u privlačenju novih investicija. Snažno utječu i na investitore koji su odustajali od investicija u susjedstvu i ulagali u Mađarsku.

Slovenci su, primjerice, imali takav problem s tvornicom u Ptuju. Tu se mađarska država pokazala kao izrazito uspješna, i to građani vrednuju. Domaćim glasačima manje je važna Orbanova tvrda politika prema useljavanju. Njegova politika prema useljenicima je dosta tvrda, ali s vremenom će Mađarskoj trebati radna snaga i to će jačati potrebu za useljenicima – kazao je analitičar.

Nakon pobjede stranke Fidesz, Orban je dobio brojne čestitke predstavnika ekstremne desnice iz zemalja zapadne Europe. Nije tajna da je mađarski premijer često ljutio čelnike Europske unije odbijanjem prihvaćanja izbjeglica i gradnjom ograde od bodljikave žice, ali i drugim potezima.

Nakon iskazane podrške u zemlji, on sada najavljuje nove napade na Bruxelles, pa Mađarsku i Europu čekaju, čini se, novi sporovi. Što će pobjeda Orbanova Fidesza značiti za Europsku uniju?

– Mislim da će Europska unija morati razmisliti o svojoj politici prema Orbanu i ublažiti retoriku, te naći neki kompromis. Orban nije diktator kako ga pokušavaju prikazati u dijelu europskih medija. Mislim da će sada i Orban i čelnici Europske unije morati nepraviti svojevrstan "novi izračun". Ovom pobjedom Orban se definitivno profilirao kao ključni politički lider Srednje Europe. Po svemu sudeći, zbog jačanja hladnoratovskih tenzija Srednja Europa će igrati veću ulogu nego do sada – naglasio je Gjenero.

Naslovnica Svijet