Novosti Svijet

BRUTALAN NAPAD

Islamska država opet sije smrt: bombaš samoubojica u Kabulu pored svetišta raznio 26 ljudi

BRUTALAN NAPAD

Bombaš samoubojica raznio se pored šijitskog svetišta u Kabulu u srijedu te ubio najmanje 26 ljudi i ranio 18, rekle su vlasti, dok je afganistanski glavni grad proslavljao blagdan Novruz obilježavajući početak perzijske nove godine.

Glasnogovornik zamjenika ministra unutarnjih poslova rekao je da se bombaš raznio pored svetišta Kart-e-Sahija, metom prijašnjih terorističkih napada. Dužnosnici su rekli kako se strahuje da bi broj žrtava mogao rasti. Odgovornost za napad preuzela je ekstremistička skupina Islamska država.

Zadnja eksplozija koja je pogodila Kabul ukazala je na to da je grad i dalje ugrožen terorističkim napadima unatoč vladinim obećanjima da će pojačati sigurnost nakon napada u siječnju u kojemu je ubijeno oko stotinu ljudi.
Eksplozija u srijedu, zadnja u nizu koja je pogodila šijitske ciljeve u Kabulu, dogodila se dok su vjernici izlazili iz svetišta, pored glavnoga gradskog sveučilišta.

Novruz, drevna perzijska proslava početka proljeća, slavi se širom Afganistana no protive joj se neki muslimanski fundamentalisti koji smatraju da se to protivi duhu islama.

Naslovnica Svijet