Novosti Svijet

vikendom se udvostruči

Znatno 'skočila' količina tragova kokaina u otpadnim vodama, jedan grad iz našeg susjedstva 'prešišao' neke metropole zapadne Europe

vikendom se udvostruči

Ljubljana spada među europske gradove  s relativno visokom koncentracijom kokaina u otpadnim vodama, pokazalo je istraživanje provedeno u 56 gradova u 19 europskih država.

Analize prisutnosti kokaina, amfetamina, metamfetamina in MDMA (ekstazija) pokazale su da je u ljubljanskim otpadnim vodama među drogama najprisutniji kokain. Prema prisutnosti kokaina među 56 gradova Ljubljana se uvrstila se na 11. mjesto, a najviše kokaina nađeno je u otpadnim vodama gradova u Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

U većini istočnoeuropskih gradova količina te droge u otpadnim vodama bila je skoro zanemarljiva, no zadnjih se godina općenito korištenje kokaina povećalo.

Prisutnost ekstazija stagnirala je u prošloj godini, a najviše  tragova amfetamina u otpadnoj vodi bilježi se na sjeveru i istoku Europe, osobito u dane vikenda, prema istraživanju koje je objavio Europski centar za praćenje droga i ovisnosti.

U otpadnim vodama u Ljubljani nađeno je  449,76 miligrama kokaina na tisuću ljudi na dan, što je po statističkom korištenju te droge uvrštava na 11. mjesto, iza Barcelone, Zuericha i Antwerpena na vrhu ljestvice i nekih drugih velikih gradova u zapadnoj Europi.

Dr. Milan Krek, koji se u nacionalnom Institutu za javno zdravlje bavi problematikom ovisnosti, kazao je za list "Dnevnik" da se upotreba kokaina i amfetamina udvostručava krajem tjedna kad se održavaju zabave na kojima se koriste droge.

Naslovnica Svijet