Novosti Svijet

poništen referendum

Politički potres u Sloveniji, premijer Miro Cerar podnio ostavku: Ovo je kap koja je prelila čašu!

poništen referendum

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer, nakon sjednice vlade, da će Državnom zboru podnijeti ostavku, javlja RTV Slovenija.

Cerar je ovaj potez povukao nakon odluke slovenskog vrhovnog suda koji je u srijedu poništio referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače. To je predstavljalo izuzetno snažan udarac Cerarovoj vladi koja se snažno zauzimala za taj projekt, a slovenski je premijer izjavio da je njegova ostavka nešto što bi učinio svaki vjerodostojan političar.

- U srijedu je kap prelila čašu, ključni projekt dobio je udarac koji su izazvali isti oni koji žele zaustaviti razvoj naše države, rekao je Cerar, navodeći gospodarske uspjehe koje je postigla njegova vlada i pohvale koje je nedavno dobila od Europske komisije.

Cerar će ostati tehnički premijer do održavanja izvanrednih izbora.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom vrhovnog suda.

Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspjela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i oporba, jer je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji zadnjih nekoliko godina te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njezin daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Slovenija je od onda već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Europske unije, a spremnost da sudjeluje u projektu s oko 200 milijuna eura u zamjenu za lučke i željezničke koncesije navodno je izrazila i mađarska vlada.

Naslovnica Svijet