Novosti Svijet

uskoro odluka o 'rampi'

Jedan od čelnika austrijskog Zavoda za zapošljavanje upozorava na 'neradnike': Zaustavite dolazak Hrvata! Previše ih je na birou...

uskoro odluka o 'rampi'

Austrijske vlasti do ljeta ove godine trebaju donijeti odluku hoće li ukinuti ograničenje za nesmetan dolazak naših radnika na rad u tu zemlju.

U očekivanju te važne odluke, koju s nestrpljenjem čekaju naši brojni sugrađani, jedan od čelnika austrijskog Zavoda za zapošljavanje Johannes Kopf objavio je blog u kojem poziva svoju vladu da produlji ograničenje za Hrvate do maksimalnog roka, odnosno do srpnja 2020. godine.

– U Bruxellesu trebamo iznijeti argumente o ozbiljnim poremećajima na tržištu rada koje bi donijelo njegovo potpuno otvaranje za radnike iz Hrvatske. Hrvatskoj treba osigurati sezonsku kvotu za radnike u turizmu i proširiti postojeću listu izuzetaka od ograničenja za dio kvalificiranih zanimanja – predložio je Kopf.

Ograničenja

Na tragu njegovih razmišljanja je i nedavna izjava austrijske ministrice rada Beate Hartinger-Klein. Razmatramo, poručila je ministrica, mogućnost potpuna korištenja ograničenja za radnike iz Hrvatske.

– Moramo uzeti u obzir 400 tisuća nezaposlenih u Austriji. U svakom slučaju, imat ćemo stav o tome do 30. lipnja ove godine i iznijeti ga Europskoj komisiji – poručila je ministrica rada u Austriji.

O 400 tisuća nezaposlenih u Austriji piše i Johannes Kopf na svom blogu, zalažući se za daljnju "rampu" hrvatskim građanima koji bi nesmetano na rad u tu alpsku zemlju, no čini se da jedan drugi podatak posebno "žulja" člana uprave austrijskog Zavoda za zapošljavanje.

– Uz približno 28 tisuća Hrvata koji su tijekom 2017. bili na radu u Austriji, još uvijek je oko 4800 nezaposlenih iz te zemlje prijavljeno na našim zavodima za zapošljavanje. Otuda, imamo stopu nezaposlenosti Hrvata u Austriji od 14,6 posto, dok je ukupna stopa nezaposlenosti u našoj zemlji 8,5 posto – upozorio je Kopf.

Drugim riječima, Austrija nije spremna prihvatiti postojeću stopu nezaposlenosti naših gastarbajtera u toj zemlji, jer je skoro duplo veća od austrijskog državnog prosjeka. Uzgred, neki austrijski izvori navode da je na tamošnjim burzama više od pet tisuća naših građana.

Naknada za nezaposlene u Austriji je oko 800 eura, ali podrazumijeva aktivno traženje posla, uz pohađanje tečajeva i druge provjere. Mjesečno se iz austrijskog državnog proračuna za naknade nezaposlenih isplaćuje 70 milijuna eura.

Slobodan režim

Johannes Kopf ukazao je na podatak da je godišnji protok hrvatskih građana na tamošnje tržište rada oko 4000 novih radnika, i iznio procjenu da bi skidanjem ograničenja stiglo još 10 tisuća novih radnika.

Do rečenog povećanja, procjenjuje on, ne bi došlo samo zbog slobodnog režima dolaska Hrvata na rad, već i zbog, za austrijske i kriterije mnogih drugih članica Unije, visoke stope nezaposlenosti u Hrvatskoj od 10,4 posto. Austrijski stručnjak za tržište rada nije optimističan u pogledu otvaranja novih radnih mjesta u Hrvatskoj, podsjećajući da je naša ekonomija šest godina bila u recesiji.

Do nedavno se skidanje prepreka za dolazak naših građana na rad u Austriji smatralo neupitnim, jer su tržišta rada za naše radnike potpuno otvorena, primjerice u Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, kao i u većini drugih članica.

No, u međuvremenu se, pod utjecajem vladajuće desnice, promijenila politička i društvena klima u Austriji pa sloboda protoka ljudi, kao jedno od najvažnijih načela Europske unije, više nije na naročitoj cijeni u toj zemlji.

Semafor

28.000 hrvatskih radnika radi u Austriji

4800 Hrvata je na Zavodu za zapošljavanje u Austriji

800 eura iznosi mjesečna naknada za nezaposlene u Austriji

400.000 ljudi u Austriji nema posla

30. 6. 2018. godine Austrijanci će donijeti odluku

2020. godina je krajnji rok za otvaranje tržišta rada našim radnicima u Austriji

Naslovnica Svijet