Novosti Svijet

SVI POD MASKAMA

Počinje najveće i najluđe slavlje na svijetu: otvoren karneval u Rio de Janeiru!

SVI POD MASKAMA

Najpoznatiji svjetski karneval otvoren je u petak u Rio de Janeiru gdje se gradonačelnik i pripadnik utjecajne evangeličke crkve Marcello Crivella morao braniti od optužbi da bi njegova vjerska uvjerenja mogla pokvariti najveće slavlje na svijetu.

Na svečanosti ispred rezidencije gradonačelnika,karneval u Rio de Janeiru! kralju karnevalu poznatom kao kralj Momo, predani su simbolički ključevi grada, čime i službeno počinje najveće i najluđe slavlje na svijetu. Kralj Momo vladat će gradom sve do Pepelnice.

"Službeno proglašavam početak karnevala", kazao je Momo u pratnji kraljice karnevala i dviju princeza - plesačica sambe. No, čak i kada je limeni orkestar zasvirao himnu "Čudesan grad" (Cidade Maravilhosa), gradonačelnik i dalje nije mogao izbjeći kritike na račun svoje nezainteresiranosti za taj događaj.

"Nije istina što ljudi govore, da imam predrasude prema karnevalu", kazao je Crivella i dodao da "ne želi nikome pokvariti slavlje". No, ključeve grada nije osobno predao kralju karnevala već je to učinio predsjednik turističkog ureda Rija a danima se nije znalo ni hoće li nazočiti ceremoniji.

Crivella je biskup jedne od najvećih i najutjecajnijih evangeličkih crkava - Univerzalne crkve Kraljevstva Božjeg - a za prvog čovjeka Rija izabran je 2016. uz glasove evangelika. Mnogi evangelici se protive tom karnevalu, a Crivella je ukinuo 1,5 milijuna dolara za parade najpoznatije škole sambe.

On tvrdi da nema ništa protiv karnevala, a cijelu dramu oko predaje ključeva grada je nazvao "vjerskom dogmom" te se zapitao ima li išta važnog u tome.

"Hoće li se time poboljšati obrazovanje ili zdravstvo", zapitao se Crivella.

No, zaključio je da kritike mora prihvatiti jer je karneval "paradoksalno vrijeme grada".

Naslovnica Svijet